Dtum
Login with Facebookk
1919 | Június

Botrányba fulladt az MTK – FTC mérkőzés

Győzött az MTK 2:0-ra – 30 000 néző a Hungária úti sporttelepen – Az FTC idő előtt levonult a pályáról

Offside, vagy nem offside? – ez volta nagy kérdés az MTK – FTC mérkőzés után. A közönség nagyobb fele tiszta gólnak minősítette az MTK-nak a második félidő 38-ik percében elért eredményét, a kisebb rész ellenben offsidra esküdött.

 

De akár offside, akár nem offside volt az a helyzet, melyből a második gól esett, abban egyetértett mindenki, hogy az FTC helytelenül és a legnagyobb mértékben sportszerűtlenül járt el, mikor nem vetette magát alá a bírói döntésnek és időelőtt levonult a pályáról. Ezt a nézetet vallják egyébként maguk az FTC vezetői is, annál érthetetlenebb tehát, hogy a fegyelemsértés mégis megtörtént. Az FTC levonul a pályáról.

A mérkőzés 38-ik percében egy erős MTK támadásból kifolyólag Schaffer két FTC védőjátékos közt élesen hosszan előre adja ki a labdát, melyre Braun, az MTK jobbszélsője villámgyorsan startol és méterekkel tudták, hogy a labda leadása pillanatában Braun legalább egy méterrel volt hátrább, mint ők és csak azt látták, hogy a szemfüles jobbszélső már messze előttük viszi a labdát, amit nagyszerű lövéssel védhetetlenül az FTC kapujába juttat.

A bíró természetesen megítéli a teljesen szabályosnak elért gólt és a csapatok már fel is állanak új kezdéshez, de az FTC kapitánya nem hajlandó elismerni a gólt és erősen tiltakozik annak érvényesítése ellen. A bíró azonban következetes és nem engedi magát befolyásoltatni és amikor Blum Zoltán csapatkapitány azt a kifejezést teszi, hogy az FTC Ujvári bíráskodása mellett nem hajlandó a játékot folytatni, Ujvári öt perccel a játékidő letelte előtt lefújja a mérkőzést.

A csapatok levonulásakor a közönség egy része, mielőtt még a példás rendet tartó vörös őrök megakadályozhatták volna, a pályára rohan és ütlegelni kezdi az MTK játékosokat. Gansl, az FTC csatára is annyira elragadtatja magát, hogy többször megüti Kertészt, az MTK halfját. A dulakodásnak végül is a Vörös Őrség tagjai vetnek véget és ugyanők akadályozzák meg, hogy a távozó bírót inzultálják.

Az FTC eljárása a legsúlyosabb elbírálás alá esik, amit nem ment semmi. Ilyesminek még a kültelki pályákon és tizedrangú csapatok közt sem szabad előfordulni. Az FTC-nek, mint egyik vezető klubnak, mindenkor jó példával kell elöljárni.

Még ha százszor téved a bíró és a megítélt gól tényleg offside helyzetből keletkezik, akkor sem szabad a pályáról levonulni. És csak súlyosbítja az esetet, hogy éppen olyan bírót ért méltánytalan megbántás, aki korrektségével és páratlanságával a legnagyobb elismerésre tarthatott volna számot.

De érthetetlen az FTC eljárása azért is, mert idegeskedésre sem volt oka. Az MTK fölénye elvitázhatatlan volt, a két gólkülönbség feltétlenül megfelelt a tényleges erőviszonyoknak és a balszerencse sem az FTC-hez, hanem az MTK-hoz szegődött, melynek jó néhány biztosnak látszó lövését csak a kapufa mentette.

Félötre volt kihirdetve a nagy mérkőzés kezdete, de 5 óra 23 perc volt már, amikor megkezdték. A két csapat így állott fel:
MTK: Kropacsek – Feldmann, Orth – Kertész II., Nyúl, Vágó – Braun, Konrád II., Schaffer, Schlosser, Szabó
FTC: Szamossy – Wiener, Payer – Blum, Szabó, Wilheim – Héger, Tóth, Pataky, Gansl, Nemes


A helyválasztás az MTK-nak kedvez és így az FTC kezd nap és szél ellen. A kabalások természetesen nyomban megállapítják, hogy a húsvéti serlegmérkőzéskor az FTC választott és annak volt több esélye, most tehát az MTK-nak kell megnyerni a meccset. A két csapat nyugodtan játszik, kapkodásnak, idegeskedésnek nyoma sincs és még azt sem izgatja jobban a kedélyeket, hogy az FTC a második percben az MTK kapuja előtt áll. A veszélytelen labdát Korpacsek könnyűszerrel fogja.

Ezután kezd kidomborodni az MTK fölénye, mely több egymásutáni lövésben is kifejezésre jut, sőt a hatodik percben Schaffer igen szép lövéssel az FTC kapujába juttatja a labdát, a bíró azonban nem ítél gólt, mert Schaffer offside helyzetben volt. Tartósabb MTK támadást után az FTC hands miatt megítélt szabadrúgásból kerül az MTK térfelére, de míg támadása nem jelent veszélyt, addig a 14-ik percben Schaffer ismét erősen fenyegeti az FTC-t és hatalmas lövése hajszálnyira sivít a kapu fölött.

Nemsokára Schlosser is lövéshez jut és harminc méterről irányított labdáját Szamossy bravurral fogja. Az MTK többször könnyelműsködik, amit az FTC ügyesen kihasznál és áttereli a játékot, úgy, hogy egy darabig élénk változatos küzdelem folyik. MTK veszélyes kornere után Schaffer már-már lőni készül, mikor az FTC hátvédje a kapu előtt elfaultolja, de a bíró nem ítél tizenegyest. A 21-ik percben Braunt gáncsolják, a megítélt szabadrugást Kertész Schafferhez juttatja, aki a labdát Szamossy és Payer közt a kapu jobb sarkába fejeli. 1:0 az MTK javára!

Újrakezdés után az FTC még erősebb tempót diktál és Pataky harmincméteres hatalmas rúgással veszélyezteti az MTK-t,majd kornert is rúg, melyet Orth ment újabb kornerra. A következő percben azonban már ismét az MTK van frontban és szép csatárjátékkal, melynek csak az a baja, hogy hiányzik a befejező aktus, gyönyörködtet. Ezután az MTK határozott fölényben marad a félidő végéig, de kornernél egyebet az FTC kitünő védése miatt nem tud elérni.

A második félidőben az FTC lábra kap és veszélyes ostromot intéz az MTK ellen, mely még elég sokáig tart és eredménnyel kecsegteti a lelkesen játszó zöld-fehéreket. Közben Orth elesik a tizenhatos területen belül és kézzel érinti az egyébként teljesen veszélytelen labdát. A bíró nem ítél tizenegyest. Lassan feleszmél az MTK is és újból átveszi a támadó szerepet, melyet aztán csak olykor-olykor kevés időre enged át ellenfelének.

Igen szép helyzetek keletkeznek az FTC kapuja előtt és különösen az ragadja meg a közönség tetszését, mikor Schlosser és Schaffer állandóan fejelve viszik előre a labdát, melyet végül a kapus tesz ártalmatlanná. Egy perccel utóbb kritikus helyzetben látszik az MTK kapuja, mely előtt Vágó igen szép, de kétségtelenül könnyelmű trükkel veszi el a labdát a védeni készülő Kropacsek elől. De nem hosszú életű az FTC támadása és már ismét az MTK veszélyeztet Kertész gyönyörű lövésével, mely a kapufa felső lécét surolva süvített tovább.

Ezután a kék-fehérek egymásután két veszélyes kornert is rúgnak, sőt az FTC hátvédje egy ízben kézzel tartja fel a labdát, a bíró azonban ezúttal sem ítél tizenegyest. Az MTK döntő fölényben van, Schaffer legalább hat lövést irányít a kapura, melyekből kettőt ismét csak a kapufa ment és ugyanez a sorsa a Konrád lövésének is.

A mérkőzésbe néha-néha az FTC lefutásai visznek változatosságot, melyek veszélyeseknek látszanak az MTK-ra, mert több offside helyzet a kék-fehérek kapuja előtt elkerüli a bíró figyelmét. De az MTK halfjai résen vannak és biztosan mentenek. Az 38-ik percben szép összjátékból Schaffer a bevezetésben már elmondott körülmények közt jobbszélre adja a labdát, Braun villámgyors starttal elfogja és gyönyörű gólt rúg. 2:0 az MTK javára. Ekkor történik az a jelenet, mely a botrányt és a mérkőzés megszakítását vonta maga után.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szamossy kornerre menti Schaffer lövését Az MTK és az FTC csapata Szamossy elvetéssel fogja Schlosser éles lövését Az MTK első gólja. Schaffer a labdát védhetetlenül a kapu jobb sarkába fejeli Garbai Sándor, a kormányzótanács elnöke az MLSz páholyában az MTK-FTC mérkőzésen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98