Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Gerbeaud- A leghíresebb európai cukrász halála

Budapest, november 9.


(A Hétfői Napló tudósítójától). A télelő langyos szele gyászlobogót kerget a Gizella-téri ház fölött, a redőnyök földig ereszkedve zárják el a cukrászda bejáratát, a kétfogatu nem áll meg az ajtó előtt, a selyemharisnyában rejlő boka nem villan elő, míg a hölgy kilebben a kocsiból, s a gavallér, ki naponta ide hordja égő vágyait, szintén nem látható. Mindenkinek halk bánat járkál át a szívében: meghalt Gerbeaud.


Több történt Budapesten annál, mint hogy elment innen valaki, akinek híres neve támadt az iparában, több ment el, mint egy érdekes ismert ember, Gerbaud fogalommá lett nemcsak e városban és országban, de európa szerte.


Az embereknek abból a különös, nagyszerű fajtájából való volt, amelyik teremteni, alkotni épp ugy tud, mint a megvetett alapokon tovább építeni. Cukrász volt,  s a családjában örökletes mesterségét a művészetig emelte. Amikor harminchét évvel ezelőtt átvette a Kugler üzletét, senki sem ismerte franciás nevét, ma büszkék vagyunk reá, hogy a sors szeszélye a magyar fővárosba hozta és gyermekkori dadogásainak közepette már ismertük ezt a szót Zserbó.


Nagyszerű tulajdonságait elsősorban ?ismerték fel és maguk fölé emelték. Tanulni jártak hozzá és követték a ?. A kedves Lukács cukrász, aki igen jól ismerte, meséli róla a következőket:


- Gerbeaud ma a leghíresebb cukrász egész Európában. A híres Rumpelmayert, az előkelő világ első cukrászát is tulhaladta. És, bár a világ minden táján jártam, nem láttam annyi ízlést, ötlete, szakértelmet együtt, mint Gerbeaudnál. Nála mindennek volt valami sajátos finomsága, a legcsekélyebb cukorkán is ott volt valami az ő egyéni ízléséből.


Valamikor szódagyáros volt Gerbeaud, tönkrement és azután Budapestre jött, ahol részletfizetésre vásárolta meg Kugler üzletét. Ma harminc milliót kínálnak üzleteiért, gyáráért, telepeiért. De öregségében is dolgozott. Még volt néhány nagyszerű terve, amelyet – sajnos – már nem tudott megvalósítani. A kommün előtt azzal foglalkozott, hogy alapít egy olyan csokoládégyárat, amilyen nincs jobb a világon. Hatalmas ipari telep lett volna ez, modern, uj, egyetlen a maga nemében. A gyárhoz egy világító tornyot tervezett, amelynek fénye beragyogja a fővárost. De jött a bolsevizmus, a finom öreg urat elkeserítették a garázdálkodók, az üzletbe sem járt be, hiszen nem voltak ott az ő művészetének megértői, nemes szíve belebetegedett a keserűségbe és most megállt örökre.


Holnapután, ha majd ujra kinyitnak a Gizella-téri pompás termek, az illatos csokoládé, a csábító sütemény mellett sokan fogják kegyelettel emlegetni Gerbeaud nevét és nem szabad haragudni, ha némely cukrászkisasszony sötét szeméből előbuggyan egy-egy könnycsepp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A skorpió A skorpió
Csak rendkívül ritkán fordul elő, hogy a fogságban tartott skorpió...
Török nyelvemlékek a XIV. század végéig Török nyelvemlékek a XIV. század végéig
Irta Thury József, kiadta a Magyar Tudományos Akadémia. Ez a...
Zola és Paul Marguerite után George Demartialról is letépik a becsületrendet Franciaországban, mert előbb bélyegezte meg a háborut, mint a Kellogg-paktum Zola és Paul Marguerite után George Demartialról is letépik a...
Csakugyan, maholnap maga az ördög se ismeri ki magát ezzel a mi...
Ma tárgyalják ismét Strausz István dr. bünügyét Ma tárgyalják ismét Strausz István dr. bünügyét
Ismeretes, hogy az ügyészség izgatás büntette miatt eljárást indított...
Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat az őrjöngő óbudai cigányok Megostromolták a Margit kórházat és a villamos elé vetették magukat...
Néhány nappal ezelőtt a Bécsi út külső szakaszán, a Margit-kórház...
Sáskajárás Jászkiséren
Jászkisér határában a sáskák pusztitanak. Olyan az egész határ,...
Kardos Gyula - 1857-1908. Kardos Gyula - 1857-1908.
Január utolsó vasárnapján, Nizzában egy megtört, beteg magyar művész,...
Operaszínház Operaszínház
Január 30-án az oroszok jeles zeneköltőjének, Csajkovszky Péternek...
Bárány Egerben megjavította a 400 m-es gyorsúszás rekordját Bárány Egerben megjavította a 400 m-es gyorsúszás rekordját
A MESE és az Erster Wiener Amatőr Schwimm-Club klubköri úszómérkőzése...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98