Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Gerbeaud- A leghíresebb európai cukrász halála

Budapest, november 9.


(A Hétfői Napló tudósítójától). A télelő langyos szele gyászlobogót kerget a Gizella-téri ház fölött, a redőnyök földig ereszkedve zárják el a cukrászda bejáratát, a kétfogatu nem áll meg az ajtó előtt, a selyemharisnyában rejlő boka nem villan elő, míg a hölgy kilebben a kocsiból, s a gavallér, ki naponta ide hordja égő vágyait, szintén nem látható. Mindenkinek halk bánat járkál át a szívében: meghalt Gerbeaud.


Több történt Budapesten annál, mint hogy elment innen valaki, akinek híres neve támadt az iparában, több ment el, mint egy érdekes ismert ember, Gerbaud fogalommá lett nemcsak e városban és országban, de európa szerte.


Az embereknek abból a különös, nagyszerű fajtájából való volt, amelyik teremteni, alkotni épp ugy tud, mint a megvetett alapokon tovább építeni. Cukrász volt,  s a családjában örökletes mesterségét a művészetig emelte. Amikor harminchét évvel ezelőtt átvette a Kugler üzletét, senki sem ismerte franciás nevét, ma büszkék vagyunk reá, hogy a sors szeszélye a magyar fővárosba hozta és gyermekkori dadogásainak közepette már ismertük ezt a szót Zserbó.


Nagyszerű tulajdonságait elsősorban ?ismerték fel és maguk fölé emelték. Tanulni jártak hozzá és követték a ?. A kedves Lukács cukrász, aki igen jól ismerte, meséli róla a következőket:


- Gerbeaud ma a leghíresebb cukrász egész Európában. A híres Rumpelmayert, az előkelő világ első cukrászát is tulhaladta. És, bár a világ minden táján jártam, nem láttam annyi ízlést, ötlete, szakértelmet együtt, mint Gerbeaudnál. Nála mindennek volt valami sajátos finomsága, a legcsekélyebb cukorkán is ott volt valami az ő egyéni ízléséből.


Valamikor szódagyáros volt Gerbeaud, tönkrement és azután Budapestre jött, ahol részletfizetésre vásárolta meg Kugler üzletét. Ma harminc milliót kínálnak üzleteiért, gyáráért, telepeiért. De öregségében is dolgozott. Még volt néhány nagyszerű terve, amelyet – sajnos – már nem tudott megvalósítani. A kommün előtt azzal foglalkozott, hogy alapít egy olyan csokoládégyárat, amilyen nincs jobb a világon. Hatalmas ipari telep lett volna ez, modern, uj, egyetlen a maga nemében. A gyárhoz egy világító tornyot tervezett, amelynek fénye beragyogja a fővárost. De jött a bolsevizmus, a finom öreg urat elkeserítették a garázdálkodók, az üzletbe sem járt be, hiszen nem voltak ott az ő művészetének megértői, nemes szíve belebetegedett a keserűségbe és most megállt örökre.


Holnapután, ha majd ujra kinyitnak a Gizella-téri pompás termek, az illatos csokoládé, a csábító sütemény mellett sokan fogják kegyelettel emlegetni Gerbeaud nevét és nem szabad haragudni, ha némely cukrászkisasszony sötét szeméből előbuggyan egy-egy könnycsepp.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Bosszut állt a leány, mert uj cipőket kellett kitaposnia Bosszut állt a leány, mert uj cipőket kellett kitaposnia
Nem mindennapi ügyben ítélkezett a VIII. kerületi rendőrkapitányságon...
Gorkij Gorkij
"Egy kis könyvet akarok írni." Halotti imának "akarom ez a könyvet...
Bethlen és Vass minisztertanács utáni vitája a választójog titkosságáról Bethlen és Vass minisztertanács utáni vitája a választójog...
Tekintettel arra, hogy a költségvetés parlamenti vitája, az ellenzék...
Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén Szalai József országos rekordot javított a VAC tornaversenyén
Legnagyobb tornászegyesületünk egyike: a Vívó és Atletikai Club,...
Chamonix – A jéghokki-torna Chamonix – A jéghokki-torna
A jéghokki-torna döntőjébe négy csapat került: Kanada, az...
A budapesti hidak építésének sorrendje V. A budapesti hidak építésének sorrendje V.
A Zsigmond-téri híd megépültével leterhelt Margit-híd ismételt...
A miniszterelnök riposztja Károlyi Imre gróf levelére A miniszterelnök riposztja Károlyi Imre gróf levelére
Bethlen István gróf miniszterelnök a „B. H.” és a...
Támogassuk a hazai ipart! Támogassuk a hazai ipart!
A következő évek pénzügyi kilátásai nem mentek némi borus fellegektől...
A korcs származása A korcs származása
Nagyobb számu gyermekkel megáldott családban a gyermekek közül...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98