Dtum
Login with Facebookk
1919 | Október

Javulás az értékpapirpiacon

A Giró beillesztése és a pénzkérdés rendezése ügyében szombat délután értekezlet volt a Giró helyiségeiben. Az értekezlet, amelyen Práger vezérigazgató elnökölt, 4 órakor kezdődött és szünet nélkül 1/2 8 óráig tartott. Egyöntetü óhaj hangzott el a Giró mielőbbi bekapcsolása és a leszámolási napok gyakoribbá tétele mellett.

Végleges megállapodás történt abban, hogy a Giró, a régi Giró naptár szerint bonyolitja le az üzleteket és ez a bekapcsolódás rögtön megtörténik, mihelyt az uj rendre vonatkozó megállapodást a tőzsdetanács – az Értékpapirkereskedők Egyesülete jóváhagyta és a tagok is aláirták. Miután ezek a testületek hétfőn és kedden foglalkoznak ezzel a kérdéssel és a tagok kétségkivül maguk is sietni fognak aláirásukkal lehetővé tenni az egyezmény gyakorlati megvalósitását, remélhető, hogy már e hét végén bekapcsolódik a Giró a forgalomba. 


A Giró is drágit

A régi Giró-naptár életbelépvén minden 4-ik napon lesz rendezés, de a fizetési napot megelőző napon kötött üzletek már a következő leszámolási napra tartoznak. Szóba került a Giró-dijak felemelése is, kötésenként 1 koronáról 3 koronára akarták felemelni a Giró jutalékát.

A pénzkérdés tekintetében nem alakult ki egységes felfogás, az ügynökök legtöbbje élükön Schwarz Jakabbal a 10.000 koronás bankjegyek bekapcsolása mellett foglalt állást, – csak az a nehézség merült fel, hogy elszámolás esetén, a fennmaradó töredékeket nem tudják elosztani, ha csupa tizezres bankjegy maradna meg. Schwarz Jakab azt a javaslatot tette, hogy a jegybank minden leszámolás után váltsa át apróra a fennmaradó tizezreseket.

A jegybank jelenlevő képviselője azonban ezt nem tudta garantálni, ugy hogy egyelőre az a felfogás alakult ki, hogy a forgalmat, amig lehet szóló ezresekben bonyolitják le. Az ülés ezután megválasztotta azt a bizottságot, amely az uj egyezmény életbelépése után mutatkozó hiányos bajokon segitene. A megállapodást a Giró ki fogja nyomtatni és azt külön-külön aláiratja a tagokkal. 


A szovjet alatti üzletek 

Szóba hozta az ülésen Práger vezérigazgató a szovjet alatt likvidált üzletek lebonyolitását is, amelyet tudvalevőleg megtámadtak a haussisták, akik a kommün idejében térdenállva kunyoráltak előnyös likvidálási kurzusért, de most, hogy magasan állnak az árfolyamok, a papirok leszállitását követelik, azzal érvelvén, hogy a diktatura minden intézkedése, tehát ez a likvidálás is törvénytelen volt. Szerencse hogy e dolog elintézésébe még másoknak is van beleszólásuk, mint a haussistáknak. 

Az értekezleten ott láttuk, Wertheimer, Tóth, Berger, Kreutzer, Austerlitz, Hirscht igazgatókat, a tőzsdeügynökök közül Hoch, Weinberger, Groszmann, Horonitz stb. és még sok másokat. Az Osztrák-Magyar Bankot Polder titkár képviselte. 


Vasárnapi forgalom – pofonokkal 

Izgalmas botrányba fulladt a vasárnapi magánforgalom.
Rózsa és Dukesz elvtársak a kávéházban hajbakaptak, egymásnak mentek, pofozkodtak. Hogy ki kapta, ki adta a pofonokat, persze nem lehetett látni a nagy tumultusban. 

Tény az, hogy az Union kávéház főbejárójának egyik ajtaját betörték, sőt ki is emelték, mert a lárma hirére mindenki rohant esze nélkül a kávéházból abban a hitben, hogy ismét razzia van. A magánforgalom egyébként csöndes volt, de a vételkedv az egész vonalon észrevehető volt. 

Lei 327, márka 338-340, dollár 75-75 1/2 , font 358, leva 480, francia frank 950, Románov rubel 285 volt. Tizezres váltásáért 880-920 K-t kértek. Osztrák ezres 13%, posta 12% volt.

A részvénypiacon Fabank 1280 körül maradt. Ebből a papirból Groszmann Adolf szombaton 1500 darabot vásárolt. A többi faérték közül Slavóniára is vevő volt, mert nyilvánosságra került, hogy az érdekkörébe tartozó galgóci szekérgyár összes szekereit 4 millióért eladta a cseh-szlovák kormánynak.

Élénk érdeklődés volt Goldberger iránt nagy behozatali üzletek hirére. A Déli Vasutat is élénken keresik. A hangulat a Giro közeli bekapcsolásának lehetőségére, a jobb bécsi árfolyamokra határozottan bizakodó. Tőzsdei körökben a forgalom jelentékeny mértékü élénkülésével számolnak, ami kétségkivül az árnivó reálisabb kialakulását is fogja eredményezni. 


Emelkedik a korona árfolyama 

A MTI bécsi magánjelentése szerint a német-osztrák lebélyegzett koronabankjegy árfolyama Zürichben tegnap 5,25-ről 5,50-re, a bécsi deviza 5,10-ről 5,75-re emelkedett. A bécsi devizaközpont jegyzései tegnap változatlanok voltak, csak a berlini deviza volt 10 koronával olcsóbb. A devizaközponton kivül lebonyolitott forgalomban a legtöbb valuta emelkedett. Lényegesebb emelkedés következett be a román leibankjegyekben is. 

K. J.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Wild József nyílt levélben vádolja Gömböst Wild József nyílt levélben vádolja Gömböst
Ha ütközetre készül a sereg, nem jelenti azt be előre az ellenségnek...
Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium Hévizen is furat melegforrás után a pénzügyminiszterium
A Balatonkörnyéki fürdőhelyek közül egyedül Héviz tette ki a...
Csehszovákia hajlandó tárgyalni a lengyel területi követelésekről Csehszovákia hajlandó tárgyalni a lengyel területi...
A lengyel kormány mára várja a választ a cseh kormányhoz a tescheni...
Baudelaire és a belgák Baudelaire és a belgák
A belgáknak a mostani ellenségüknél volt egy nagyobb ellensége. Ez...
Rövidek Rövidek
A Reuther ügynökségnek jelentik Tokióból, hogy a tengerészeti és...
Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai Egy politikai röpirat botrányai és bonyodalmai
Hetek előtt Berlinben egy németnyelvű röpirat jelent meg. Egy kis...
Ahol nincsen részeg Ahol nincsen részeg
Olyan ország, ahol nem isznak szeszes italt, ahol tehát nincs részeg...
Angol női uszóbajnok Angol női uszóbajnok
A nők, ahol csak lehet, minden téren felveszik a versenyt a...
Európa birkozóbajnokságára nagyszabásu előkészületek Európa birkozóbajnokságára nagyszabásu előkészületek
A nevelési zárlat alkalmából több mint 50 külföldi versenyző...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98