Dtum
Login with Facebookk
1920 | Május

Magneto - elektromos zseblámpa

A világháború az elektromos zseblámpák fejlődésére igen nagy hatással volt, a mi természetes is, mert a nomád életet élő embereknek nagy szükségük volt kis, zsebben hordozható fényforrásra. A régi zseblámpákat apró száraz elemekkel, vagy akkumulátorokkal táplálták, a melyek hamar kimerültek, mert a száraz elemek már állás közben is lassan tönkremennek, az akkumulátorok utántöltése pedig körülményes nem mindenütt végezhető.

1914-ben jelent meg egy új rendszerű elektromos zseblámpa elem és akkumulátor nélkül, a melyben mintegy valóra van váltva az örökégő, illetve soha ki nem merülő zseblámpa problémája. Két szellemes angol feltaláló szerkesztette meg a mótorral működő zseblámpát (1. kép). A lámpa hengeralakú és külsőleg alig különbözik a közönséges zseblámpáktól. A lámpa szerkezete (2. kép) a következő:

A lámpa oldalán késszerűen nyiló emeltyűhöz egy fogazott rúd van erősítve, melynek fogazata egy kis fogaskerékbe illik bele. A kis fogaskerékkel áttételek segítségével egy mágneses tekercset (induktort) lehet forgásba hozni, a mely egy erős patkóalakú mágnes belsejében (illetve két szára közé) van fölszerelve. Ha az emeltyűkart hirtelen lenyomjuk, a fogaskerékrendszer segítségével a kis mótor (dynamo) gyors forgásba jön és indukált áramával táplálja a készülék apró fémszálas elektromos lámpáját.

Egy svájczi társaság nemrégen egy hasonló lámpát szerkesztett, a mely azonban két érdekes dologban különbözik az előbbitől. Az egyik az, hogy az elektromos lámpa közvetlenül érintkezik az induktor tengelyével és vele forog, miáltal a szerkezet egyszerűbbé válik, mert kikerülhető a kollektor seprő, vagy áramátadó gyűrű.

 

A késszerűen nyíló emeltyűkar ezen szerkezetnél nem érintkezik közvetlenül a mótorhajtó szerkezettel, hanem előbb egy rugót huz fel, a mely a lámpa tokjának fenekén van elhelyezve. Az emeltyűkar nyomogatásával mintegy erőt halmozunk fel a rugóban, úgy hogy a lámpa állandóan világít. Egy kis kilincskerék gátolja meg, hogy a rugós kerék visszafelé forogjon. (5. és 6. kép.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98