Dtum
Login with Facebookk
1921 | Július

A jugoszláv-román egyezség hivatalos szövege

Belgrád, julius 17.
Az Avaia-ügynökség jelenti: Itt közzéteszik azon védelmi egyezmény szövegét, mely Belgrádban 1921 junius 7-én Jugoszlávia és Románia között létrejött. Az egyezmény egy bevezető részből és hét cikkből áll.


A bevezető rész igy hangzik:
Őfelsége, a szerbek, horvátok és szlovének királya és őfelsége Románia királya, határozotan eltökélve arra, hogy fenntartsák az annyi áldozatok árán megszerzett békét és a dolgoknak azt a rendjét, amelyet a Trianonban 1920 junius 4-én, a szövetséges és társult hatalmak között egyrészről, Magyarország között másrészről, valamint azt, amelyet a Neuillyben 1919 november 27-én ugyanazon hatalmak közt egyrészről és Bulgária között másrészről létrejött szerződés állapított meg megegyezésre jutottak az iránt, hogy védelmi egyezményt kötnek.

I.-ső cikk:
A mennyiben Magyarország vagy Bulgária vagy mind a két állam a nélkül, hogy provokáltattak volna, a szerződéses felek valamelyike ellen támadást intézne oly célból, hogy megdöntsék a trianoni vagy neuilly-i szerződés által teremtett rendet, a másik fél kötelezettséget vállat aziránt, hogy a megtámadott félnek szabatosan megállapított módon segítségére siet.


II. cikk:
Az SHS királyság és Románia müszaki hatóságai közös megegyezéssel a legrövidebb határidő alatt megállapítják az ezen egyezmény végrehajtására szükséges rendelkezéseket.

III. cikk:
A magas szerződéses felek egyike sem köthet szövetséget harmadik hatalommal a nélkül, hogy erről a másik felet előzetesen ne értesítené.

IV. cikk:
A békét biztosító törekvéseik terén leendő együttmüködés céljából a két kormány kötelezi magát arra, hogy a Magyarországgal s Bulgáriával való viszonyt illető külpolitikai kérdésekben egyöntetű eljárást követ.

V. cikk:
Ez az egyezmény a ratifikációs okmányok kicserélődésétől számított két évre terjed. Az egyezményt lejártával bármely szerződéses fél felmondhatja, mindazonáltal a felmondást követő hat hónapig az egyezmény érvényben marad.

VI. cikk:
Ez az egyezmény közöltetni fog a nemzetek szövetségével.

VII. cikk:
Ez az egyezmény jóvá fog hagyatni és a ratifikációs okmányok a lehető legrövidebb idő alatt ki fognak cseréltetni.


Take Jonescu . Pasics Miklós sk.
(MTI.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
I.Sándor jugoszláv király Ferdinánd, román király Take Jonescu román külügyminiszter Pasics Miklós miniszterelnök
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98