Dtum
Login with Facebookk
1921 | Március

Több milliós feljelentések elmaradt szénszállitásokért

Nagyarányu bünügy foglalkoztatja ez idő szerint a rendőrséget, ahova ebben az ügyben szünet nélkül jönnek a panaszttevő károsultak. Az elmult esztendőben a kistőkések és középvagyonnal biró jobbmodu vidéki tőkések bevonásával megalakult Budapesten a Behozatali részvénytársaság, amelynek Román János és Jerasch József az ügyvezető igazgatója.

 

A részvénytársaság a Váciutcában nyitotta meg terjedelmes irodahelyiségeit s nagy apparátussal indult meg az üzlet. Legutóbb azonban egy bányavásárlás révén kellemetlen helyzetbe futott a Behozatali. Mára község határán kőszénbányát vásároltak, amelyről sak időközben derült ki, hogy csupán kovácsszenet lehet belőle kitermelni, fütőszenet egyáltalán nem tartalmaz s üzembehelyezéséhez nagy tőkére lenne szükség.

 

A bányának nem volt iparvasutja és nélkülözte a legszükségesebb felszereléseket. Így érlelődött meg a vezetőségben az a gondolat, hogy érintkezésbe lépnek az egyik legnagyobb és legelőkelőbb fővárosi pénzintézettel, hogy előteremtsék az üzem meginditásához szükséges összegeket.

 

A bank átvette a Behozatali részvényeinek majorátusát, azonban az ellenértékét ismeretlen okból nem fizették ki a részvénytársaságnak. Időközben azonban a Behozatali r.t. szerződést kötött az állami szénbizottsággal kovács-szén szállítására.

 

A megállapodás értelmében a Behozatali minden két vaggon fütésre alkalmas kőszenet kap a Szénbizottságtól. A megállapodás reményében a Behozatali részvénytársaság nagyarányu szénüzletbe kezdett.

 

Eladta és milliókra menő előlegeket vett föl vállalatoktól, magánosoktól és vidéki intézetektől annak a szénnek szállítására, amelyet a Szénbizottságtól remélt, a megkötött szerződés értelmében. A Behozatali ezt annál is inkább remélhette, mert közben le is szállitott a Szénbizottságnak 500 vaggon kovács-szenet, amelyet az pontosan át is vett.

 

A Bizottság azonban ennek ellenére nem adott szenet a részvénytársaságnak, amely most itt állott a fölvett előlegekkel, szén nélkül, a legnagyobb zavarban, mert az előlegekre a Szénbizottságnak juttatott kovács-szén beszerzésére fordították. A megrendelők szorongatni kezdték a részvénytársaságot, visszakövetelték a nagy összegekre rugó előlegeket s amidőn a pénzt nem kapták meg, bűnvádi feljelentést tettek a Behozatali felvezetősége ellen.

 

A rendőrségen megindult a nyomozás, amely most főként azt igyekszik kideriteni, hogy a szállítási üzletek megkötésénél és elmaradásánál terhel-e valakit bünös mulasztás. A rendőrség munkáitól függetlenül azonban a Behozatali részvény többségének tulajdonában lévő bank tárgyalásokat kezdett a károsultakkal a lehetséges, hogy megegyezés jön majd létre s a károsultaknak visszafizetik milliókra rugó előlegeiket.

 

A Behozatali részvénytársaság rossz üzleteinek sora azonban ezzel még nincs kimerítve. A vállat vezetői a mult év végén megismerkedtek egy Rónai Zsigmond nevezetü gyógyszerészszel, aki ujságirónak adta ki magát s azt hangoztatta, hogy az ukrakrainai kormány megbizatásából jár a fővárosban. Egyébként ungvári lakos, de fivérével, Rosenberg Józseffel együtt Budapesten, Klotild-utca 4. szám alatt is állandó lakása van. A Rónai-Rosenberg fivérek állandóan utazgattak Ungvár és Budapest között és különböző üzletek lebonyolitásával foglalkoztak.

 

Rónai Zsigmond egy napon azzal állitott be a Behozatali r.t. Igazgatóihoz, hogy Cseh-Szlovákiában opciójuk van sok millió értékü cukorra, amelyet rekompenzációs alapon, magyar tengeri kiviteléért cserében be lehetne hozni Cseh-Szlovákiából. Mindehhez azonban a magyar kormány kiviteli és behozatali engedélyére volt szükség.

 

A Behozatali részvénytársaság belement a Rónai által ajánlott üzletbe s vállalkozott az engedélyek kijárására. Mit tesz azonban Isten, illetve mit tette a pénzügyminiszter? Nem adta meg az engedélyeket, amiből nagy baj keletkezett. Rónai Zsigmond és Rosenberg József két millió korona rönálét kötöttek ki maguknak arra az esetre, ha az üzlet elmarad, s ez az összeg esedékessé vált. Miután azonban szép szerével nem jutottak a két millióhoz, pert inditottak a Behozatali ellen, a melynek vagyonára Biztositási végrehajtást rendelt el a biróság. A dologban pedig az a legérdekesebb,, hogy a milliókat követelő fivérek egyike Rosenberg József hirtelen eltünt Budapestről. A rendőrség ugyanis egy más ügyből kifolyólag ki akarta hallgatni, de nem lehetett előállítani.

 

Rosenberg és Rónai közös lakásán künn jártak a detektivek s a fivérek üres otthonában négy szennyes galléron és három pár rojtos szélü kézelőn kívül mitssem találtak. Ebből arra következtetnek a részvénytársaság vezetői, hogy ők aligha számithattak volna a két millióra, ha történetesen az ő hibájukból hiusul meg a különös szállitási üzlet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98