Dtum
Login with Facebookk
1921 | Szeptember

A nemzetgyülési merénylő vallomása a rendőrségen

Merényletet akart elkövetni Andrássy, Windischgraetz és Pallavicini ellen is - Kövér Ibrahim Györgynek nincsenek cinkostársai


A szombati parlamenti merénylő, Kövér Ibrahim György vasárnapi kihallgatása alkalmával teljesen tisztázódott az a körülmény, hogy a Rakovszky képviselő elleni merényletet teljesen egyedül készítette elő, semmiféle segítőtársa nem volt és a merényletet egyedül is követte el.

 

Vasárnap délelőtti kihallgatása alkalmával szintén megmaradt azon állitása mellett, hogy nemcsak Rakovszky, hanem Andrássy, Windischgraetz és Pallavicini ellen is merényletet tervezett, akiket a Habsbuegok legexponáltabb hiveinek tartott s mint ilyeneket, müködésükben az országra nézve károsoknak találta.

 

A rendőrség most a merénylőnek a forradalmi időkben való szereplése után is kutat és ki fogja hallgatni mindazokat, akik vele együtt voltak orosz hadifogságban és kikkel bizalmasabb viszonyban állott. A detektivek szombaton éjjel fölkeresték azokat a lakásokat, ahol az utóbbi időben Kövér Ibrahim György lakott, ez a nyomozás azonban jelentősebb adatokat nem szolgáltatott.


Vasárnap délelőtt tíz órakor a nemzetgyülési ülésteremben folytatták a helyszini szemlét.
Ez a helyszini birói szemle magállapitotta, hogy Kövér Ibrahim a II. számu karzat 3-as számu székén ült egy ideig, majd fölállott és előre hajolva, célozva lőtt Rakovszky Istvánra.


Rakovszky az első padsor szélén, gróf Apponyi Albert helyén ült, amikor az első lövés eldördült, a folyó feje mellet pár centiméternyi távolságra csapódott az előtte lévő miniszteri bársonyszék karfájába, ahová 8 milliméternyi mélységnyire furódott bele. A második lövés szintén Rakovszky mellett csapódott a padozatba, átfurta a vastag szőnyeget, az alatta lévő többszörös papirréteget és a padlóba 11 milliméternyi ménységnyire hatolt bele.


A harmadik golyó gróf Andrássy Gyula feje fölött röpült el és a pénzügyminiszter széke előtt ugyancsak a padlóba hatolt be, 11 milliméternyi mélységben. A tettes negyedik lövése csütörtököt mondott.


A kilőtt revolvergolyók közül még az eset alkalmával az elsőt maga Bakovszky találta meg, aki azt eltette, a többi golyót nem találták meg. A helyszini szemle alkalmával S? László palotaőrségi főhadnagynak sikerült a többi golyót is megtalálni, aki átszolgáltatta azokat dr. Rusziakó vizsgálóbirónak. Résztvett a szemlén Bezgyek fegyverszakértő is, aki kijelentette, hogy a tettes által használt fegyver átütőképessége akkora, hogy emberi élet kioltására feltétlenül alkalmas. A bizottság a rendőrségi fotografussal lefényképeztette a Ház belsejét és a fényképeket a bünügyi iratokhoz c satolják. A képviselőház műszaki hivatal egyébként tervrajzot készitett a gyilkos merénylet szinhelyéről és azt is az iratokhoz fűzi.


Kövér cselekménye gyilkosság kisérletének büntette és nem statáriális, hanem rendes büntetőeljárás alá tartozik.


Elegáns 35 éves ember Kövér György. Barna sörényhaja, kissé bizonytalan tekintete, ideges felugrálásai, az a hév amellyel beszél, mind az exaltált ember megnyilvánulásai.


- Gyülölöm őket…. – és megrázza ökleit. Forr benne az indulat, Kövér György az az ember, aki indulatait nem tudja uralni, ellenben azok uralják őt. Fanatikus embernek ismerik volt tiszttársai is. Omszkban előadásokat tartott a magyaroknak Turánról, török tiszteket magyar, magyarokat a török nyelvre tanitott. Öt évi hadifogság után jött haza ez év áprilisában. Első utja tiszttársához, Paizs Elemér dr. ügyvédhez vitte, akinek megbizást adott válópörének lefolytatására. Tiz éves kislányát és feleségét évek hosszu sora óta nem látta. Asszonyától ezért válik, mert - …nem tud megérteni engem – mondja vallomásában. Omszkban aztán ráért olvasni és tanulni. Állandóan a világtörténelmet bujta. Az orosz viszonyok nagy hatást gyakoroltak reá.


- Minden uj és főleg radikális politikai irányzatot kitörő örömmel fogadott, a szélsőségek vonzották gyermekkora óta, - igy szól a merénylő nővérének vallomása és igy beszél róla minden tanú, volt barátai és mások, akik ismerték régebben.


Vasárnap délben hirdette ki az előzetes letartóztatásról szóló végzést Szrubián kapitány a merénylő előtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rakovszky István képviselőházi alelnök, báró Beck miniszterelnök  és Auersperg osztrák földművelésügyi miniszter Gróf Andrássy Gyula a nagytribün előtt A trónörökös Pallavicini Sándor őrgróffal
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98