Dtum
Login with Facebookk
1922 | Október

Az erdélyiek gyűlölik uj uralkodójukat

Angol lapvélemény a gyulafehérvári koronázásról


Az erdélyiek érzik fölényüket a régi románokkal szemben – Dualisztikus monarchiát tanácsol a Morningpost Erdély és Románia közt


London október 15


A Morningpost azt irja, hogy bizonyos elemek le akarják rontani a román király koronázási ünnepélyének sikerét. Erdély a legfontosabb Románia uj tartományai között és igy kétszeres jelentősége van annak, hogy az uj uralkodókat ott nem fogadják egyhangu lelkesedéssel.

 

Az erdélyi románok a magyar uralom idején teljesen nyugati gondolkozásmódra és műveltségre tettek szert, amivel ellentétben áll az az állapot, amelyben a régi román királyság áll. Ez a különbség minden külföldi utazónak is feltűnik. Az erdélyiek érzik fölényüket a régi románokkal szemben és gyűlölik az uralkodójukat. Ezenkívül politikai ellenségeskedés is áll fenn a liberális közigazgatás és az erdélyi nemzeti párt között.


A románok nagy felelősséget vállaltak magukra azáltal, hogy a műveltségben magasan felettük álló tartomány közigazgatásukat magukra vették. A helyes megoldás az volna, hogy legyen egy dualisztikus monarchia, melynek két felében külön-külön adminisztráció volna érvényben.

Gyulafehérvárott egyébként, az erdélyi fejedelmek ősi székvárosában, vasárnap tartották meg a sokszor elhalasztott koronázó ünnepet. Az előre közreadott programm szerint a román királyi család délelőtt egynegyed tizkor érkezik meg és közvetlen után az uj székesegyházban megkoronázzák a királyi párt a Párisban rendelt két kiló sulyu aranykoronával.

 

Az ünnepség részleteiről nincs módunkban tudósítást közölni, mert a romány kormány ugy intézkedett, hogy a külföldi sajtót csak Bukarestben felülvizsgált táviratok utján fogják értesíteni a koronázás lefolyásáról.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98