Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

A Közuti nem adja át ingatlanát a fővárosnak

Dr. Bódy Tivadar, a főváros volt polgármestere, jelenleg a Helyiérdekü Vasutak vezérigazgatója, a Közuti Vasutak küszöbön álló megváltása tárgyában a következőket mondta: 

– Kétségtelen, hogy a Közuti Vasutak megváltása tárgyában még meglehetősen sok kérdésnek kell tisztázódnia a megváltás megtörténtéig. A Közutinak természetesen csak az lehet kiindulási pontja, hogy a régi feltételek alapján aligha lehet a tárgyalásokat lefolytatni, miután a gazdasági állapotok következtében a szerződésben körülirt feltételek már régen megszüntek. 

– A főváros január 1-én át fogja venni a vasuti vállalatot s az ahhoz tartozó minden fölszerelés átmegy a főváros birtokába. Viszont a részvényfelpénzekből tartalékolt összegekből támadt inveszticiók természetszerüleg a vállalat, illetve a részvényesek tulajdonát kell hogy képezzék továbbra is.

Ennek a tulajdonnak főbb részei a tarcsai gyár, a Helyiérdekű Villamosvasut, a Földalatti Villamosvasut fele és a Burvasut kétharmadrésze. Ezek az értékek mind a részvényesek kizárólagos tulajdonai és feltétlenül különválasztandók a Közuti üzemi vagyonától. A Közuti ezeket a vagyontételeket természetesen nem hajlandó átadni a fővárosnak, hanem valamely formában tovább óhajtja kezelni.

Minden okunk és jogunk megvan hozzá, hogy a Közutinak eme külön vagyontételéhez ragaszkodjunk, s annak jövendőbeli rentabilitását kedvezően itélhessük meg. Ugy látszik, a pesti értékpiacon is figyelemmel vannak már ezekre a momentumokra, s szerintem erre vezethető vissza leginkább a Közuti papirjaiban legutóbb bekövetkezett árfolyameltolódás. 

– Természetesen egyelőre nyilt kérdés, hogy a főváros miképen gondolja a vasutak üzembentartását a megváltás megtörténte után. Erre nézve egyelőre semmi támponttal sem rendelkezünk. Tény az, hogy maga a Közuti is ajánlatot tett a fővárosnak arra nézve, hogy a vasutakat továbbra is üzemben tartsa, de a fővárosnál, megállapithatólag, erősen idegenkednek jelenleg minden olyan megoldástól, amely mögött valamely fővárosi nagybankot sejtenek. Egyébként tudomásom szerint maga a Nemzeti Hitelintézet is megpróbálkozott ezirányban, azonban ugy látszik, nem a legnagyobb eredménnyel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Magyarország műkorcsolyázó bajnoksága Magyarország műkorcsolyázó bajnoksága
Öten neveztek az első magyar bajnoki műversenyre és match lett...
Bemutatók Bemutatók
A biographie romancée divata feljutott a szinpadra is. Strachey...
Kis gazda rovat
Ez a kellemetlen baj gyakrabban fordul ugyan elő a friss fejős...
Még Ausztriában is rémuralmat gyakorolt Vajna Gábor, a nyilas belügyminiszter Még Ausztriában is rémuralmat gyakorolt Vajna Gábor, a nyilas...
Tegnap délután kezdték meg a legutóbb érkezett háborús bűnösök...
50 százalékkal olcsóbb fabakancsot és fatalpú szandált hoz piacra a CIKTA 50 százalékkal olcsóbb fabakancsot és fatalpú szandált hoz piacra a...
A CIKTA cipőgyár további fejlesztési tervei élénken foglalkoztatják a...
Az UNRRA-segítség megállította az árupiaci emelkedést Az UNRRA-segítség megállította az árupiaci emelkedést
A kormány pénzügyi politikája, a lassan javuló közellátási helyzet...
Az őstermelőn kívül mindenki köteles a jövedelme után adót fizetni Az őstermelőn kívül mindenki köteles a jövedelme után adót...
Az általános kereseti adóról szóló törvény szerint általános kereseti...
Vita az ujonczok számáról Vita az ujonczok számáról
A Ház ezután két ülésben katonai ügyekkel foglalkozott, s két...
A varázsló kertje -  Csáth Géza novellái A varázsló kertje - Csáth Géza novellái
Érdeklődéssel nézzük a legfiatalabb írók törekvéseit; abban az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98