Dtum
Login with Facebookk
1922 | Szeptember

Kertek a háztetőn 2.

Igy tehát Budapest most olyan benyomást kelt, mint egy kietlen börtönépület. Egész más látványt nyujtanak a német városok, köztük első sorban Berlin. Pedig hát Németországnak is kijutott elég a szenvedésből, de a németnek és különösen a berliniek ugyszólván a vérükben van a természet szeretete, a kertészkedés a berlini embernek életszükséglete, amiről semmi szin alatt sem akar lemondani.

Több mint egy negyed millió berlini családnak van részint örök tulajdonában, részint haszonbérben a város környékén kertecskéje, mely betermi a család konyhaszükségletének jó részét. Pedig Berlin nem dicsekedhetik egy Duna folyóval, ott csak a kis Spree folyócska öntöző hálózata, no meg a sok műkut adja a vizet az öntözésre.

És mégis ugy Berlin maga, mint a környéke olyan, mint egy viruló kert, holott még nem is oly rég Berlin környéke sivár homokterület volt. De a német akaraterő, szorgalom és intelligencia remek kerti kulturákat varászolt ki a kultúra által megtermékenyitett homokból.

Egy másik a sajátossága a német fővárosnak a kert a háztetőkön. A berliniek annyira megkedvelték a kertészkedést, hogy már nem érik be azzal, amit a város szép és tágas ültetvényei és a város határában lévő kertecskék nyujtanak, hanem a háztetőkön is létesítenek kerteket. Természetesen, hogy ezt csak erre a célra épített lapos tetőkön tehetik meg, mint aminő Budapesten például az Andrássy-uti „Párisi Áruház” teteje.

Ha ez ilyen berlini ház tetejére a lifttel feljutunk, meglepően gyönyörü látvány tárul a szemeink elé. Gondosan kicirkalmazott virágágyak buján illatozó növényzettel, haragos zöld gyepágyak, csobogó szökőkutakkal kényelmes, modern fonott székek és padok, pálmák és egyéb lomos növények árnyékában…az ember szeme megittasodik a szép látványtól, tágra nyilt tüdeje pedig szivja magába az illatos levegőt. Ilyen üdítő oázisok a háztetőkertek a több milliós lakosságu német főváros végtelen utca-sivatagában.

Azaz hogy még sem mindnyájan ilyenek. Nem minden berlini ember éri be a virágágyak szemet, szaglószervet és tüdőt gyönyörködtető poézisével, sok berlini polgár a kellemes mellett a hasznosat is keresi és – gyümölcsöst létesít a háztetőn. Hát ez is lehetséges? Hiszen a gyümölcsfának mély föld kell. Nos a modernkertészet annyira vitte, hogy kevés földben is képes gyümölcsfát nevelni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98