Dtum
Login with Facebookk
1923 | Június

A Himalája megmászása

Az angol lapok részletes tudósításokat közölnek annak a nagyszabásu angol expediciónak eddig elért sikeréről, amelyet Bruce, angol tábornok szervezett és vezetett a föld legmagasabb hegye, a Himalájában, a Nepal a Tibet határán levő s George Everest, Angol ezredes nevéről elnevezett Mount Everest megmászása céljából.

Az expedició elindulása előtt a Himalája-hegyvidék térképét még nem ismerték, Bury Noward ezredes és társai azonban, mindjárt az expedició előkészítő munkálatai alkalmával több mint 33.000 négyzetkilométer területet derítettek föl a tibeti hegyvidéken. Már ekkor kiderült, hogy a Gauriszankár, amelyet eleinte összetévesztettek a Mount Everest-tel, több mint ötven kilométerre esik közelebb a Mount Everest-nél az indiai fennsikról tekintve.

A második expedició, amely Bruce tábornok vezetésével indult utnak ez év március havában, mérések segélyével már megállapíthatta a hegység legmagasabb csúcsának méreteit. Ez adatok szerint a Mount Everest legmagasabb csucsa, amelyet eddig 8840 méter magasra becsültek, voltaképpen 8882 méter magas.

Az expedició azt is megfigyelte, hogy a tibeti fennsik lassan, de állandóan kiszárad. Tibet északi és délnyugati részén még ma is láthatók romjai olyan városoknak, amelyek a talaj kiszáradása, illetve a víz hiánya miatt pusztulnak el. Ilyen város volt a hajdan nevezetes Khétani, amely lassankint végképp eltemetkezik homokjában. A város közelében hajdan egy több ezer kilométerre terjedő tó terült el, amely ma már sekély tavacska csupán.

A tibeti benszülöttek életviszonyait körülbelül az európai középkori feudális viszonyokkal lehetne összehasonlítani. A föld legnagyobb része a papoké, akik a lakosság egyötödrészét alkotják. Az állati és a növényi vegetáció körülbelül 7000 méter magasságig terjed, ahol még csodálatos szinpompában ékeskedő virágfajok tenyésznek. Ebben a magasságban az expedició négy uj virágfajt talált, amelyek a kőtörő-félék családjába tartoznak.

A legujabb expedició Bruce tábornok vezetésével áprilisban indult utra, még pedig nagy küzdelmek árán, mert itt már olyan ritka a levegő, hogy az expedició tagjai kénytelenek egy-egy 30-40 font súlyu oxigén-készüléket cipelni a hátukon, s azonfelül még a hegyoldal is meredek, mintegy 30 fokos szög alatt emelkedik.

Most azután Bruce tábornok azt jelentette, hogy az expedició négy tagja május 20-ikán 7600 méter magasságot ért el, de már másnap sikerült felvergődniök 8147 méter magasságig, mig a legujabb jelentés szerint május 22-ikén már elérték a Pie-Tsan-Tse lábánál fekvő harmadik állomásukat is, amely már 8384 méter magasságban fekszik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98