Dtum
Login with Facebookk
1923 | Október

Tanácsot kérek

Tanácsot kérek Öntől Szerkesztő Úr, sürgős és okos tanácsot, mert igazán nem tudom, mit csináljak. Nevem Tehetségtelen János, okleveles tanfelügyelőségi tag voltam 1892-ben Bivalycsengődön, de az régen volt. Mostanában a tőzsdeépület előtt szoktam sétálgatni, s így remélem, foglalkozásommal tisztában van. De nem erről van szó.


Térjünk tehát a dologra!
Én egy budai hercig kis szállodában lakom s engem most ki akarnak tenni. Vagyis ki akarnak rugni. T. i. – én nem fizetek. De kérem önt, Nagyságos uram, hogy mi a fészkes fenéből fizessek. Ne tessék azt holmi könnyelműségnek minősíteni, hogy a fentnevezett hercig kis szállodában lakom, mert az ön nagybecsű véleménye szerint lehetnék egyszerű ágyrajáró is a Tulok-utcában – de én erre képtelen vagyok. Tollnoki multam és tőzséri sétány-foglalkozásom ezt megtiltja nekem.


Szíveskedjék tehát idehallgatni! Fizettem először négyszázat, majd fizettem ezret, ötezret, tízezret egy kellemetlen kis lyukért, s most ezt a tízezret is huszra emelték. Azóta nem fizetek. Minthogy pedig lakáshoz jogom van, kidobni nem hagyom magam. Tegnap megvertem a portást és a szobafőnököt, az egyiknek betörött a feje, a másik egy zseniálisan alkalmazott orr-boztól majdnem elvérzett. Ma pedig ugyszólván holtra vertem a tulajdonost, de még él. De hiába nyuzom őket, folyton pénzért ordítanak.


Adjon nékem tanácsot! Szerkesztő úr, folytassam-e ezt a birkózósportot, ezt a nagyszerű atlétikai viadalt, vagy ugorjak inkább a Dunába. Én ugy képzelem a dolgot hogy ezután beléptidíj mellett fogom rendezni a szállodai alkalmazottak mészárlását, s a befolyó összegből fizetek. Mit gondol, beleegyeznek-e ebbe? Például a holnapi műsor ez volna: Reggel pofonütöm a liftes fiut. Délelőtt fültövön kapom a telefonos boyt. Délben pihenő. Ebédután kikészítem a segédportást és este tarkón legyintem az egyik pohos vendéget. Mit gondol, nagyuram, jó lesz ez így?
Mert megérdemlik a sötét betyárok.


De én mégsem leszek ágyrajáró! Erre várom az ön okos tanácsát. De siessen s iparkodjék a jó szóval, mert ha bölcs atyai tanácsával, vagy más módon nem lohol a segítségemre, - én a Dunába ugrom. Boxolni tudok ugyan, uszni azonban nem. Tudja, ez mit jelent?
Tisztelettel:


Tehetségtelen János.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98