Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

Az első magyar terepfutóverseny

Az első magyar terepfutóversenyen Belloni győzött – A 61 éves Ripszám Henrik pompás teljesítménye.

Verőfényes, tavaszias időben vasárnap délelőtt a Hűvösvölgy ezer színben pompázó oldalain tarkadresszes futók zavarták meg az ünnepi csöndet. A Munkás Testedző Egyesület ifj, Ripszám Henrik kezdeményezésére ekkor rendezte hazánkban az első terepfutóversenyt, amelyre 38 kiváló sportférfiú jelentkezett, atléták, turisták, sziklamászók, birkózók, stb., akiket az első, ilynemű verseny izgalma csábított a starthoz.

Északon, különösen Svédországban népszerűek a terepversenyek, amelyeken a küzdők a helyszínen értesültek a kitűzött célról és azt térkép és iránytű segítségével maguk választotta útvonalon kell elérniük. Az MTE terepversenyének a startja a hűvösvölgyi Balázs-vendéglő előtt volt, amely körülbelül 200 méternyire fekszik a tenger színe fölött.

Innen a Fazekas-hegy és az Erzsébet-szanatórium érintésével a János-hegyen levő kilátóhoz kellett futni, onnan pedig vissza a starthoz. Az említett három helyen ellenőrző-állomások voltak, ahol a versenyzőknek startszámukat le kellett adniuk. A sorsolás útján félpercenként elindított versenyzők csakhamar benépesítették a kijelölt terepet, amelynek az első és második szakaszán nagyobb akadályok nem voltak.

Az Erzsébet-szanatórium és a János-hegy közötti 1500 méteres szakaszon azonban a 212 méteres emelkedés nagy próbára tette a küzdőket, akik közül Beltoni Gyula, a MAC kvalitásos futója bámulatos könnyedséggel tört előre.

A kb. 10 kilométeres versenyen, pompás stílusban, respektábilis idő alatt győzött. Mellette egy csomó fiatal atlétát maga mögött hagyva, a 61 esztendős Ripszám Henrik nagyszerűen bírta az iramot. Amikor befutott a célba Belloni Gyulával együtt, lelkesen megéljenezték a sportrajongók.

Részletes eredmények:
1. Belloni Gyula (MAC) 54 p. 23 mp. 2. Strauch Gyula (MAC) 57 p. 25 mp. 3. Matura Mihály (MTE) 1 óra 0 p. 51 mp. 4. Cséfay Sándor (MTE) 1 óra 3 p. 50 mp. 5. Fenerstaller Márton (MTE) 1 óra 4 p. 05 mp. 6. Kéthly Lajos (MTE) 1 óra 4 p. 35 mp. 7. Idb. Ripszám Henrik (MTE) 1 óra 7 p. 39 mp. 8. Neumann Lajos (MTE) 1 óra 8 p. 01 mp. 9. Molnár Géza (MTE) 1 óra 8 p. 43 mp. 10. Steiner Pál (MTE) 1 óra 10 p. 48 mp. 11. Rózsa Ármin (MTE) 1 óra 11 p. 42 mp. 12. Kanmermayer Pál (MTE) 1 óra 13 mp. 53 mp. Mindnyájan a rendező egyesület érmét kapták.

Csapatversenyben az MTE atlétái nagy fölénnyel győztek a turisták, bírózók és úszók előtt. Az MTE oklevéllel jutalmazta szépen szereplő atlétáit.

A nagyjelentőségű verseny sima és sportszerű lebonyolítása ifj. Ripszám Henrik és Reich Andor érdeme. Az ősz szakállú id. Ripszám Henrik a verseny után munkatársunknak a következőket mondta:
– Negyvenötéves koromban, orvosi tanácsra, kezdtem sportolni. Azóta antialkoholista és vegetáriánus vagyok. Legszebb sikereimet Drezdában értem el 1913-ban, a hygiénikus kiállítás alkalmával rendezett nemzetközi katonai fölszerelés futóversenyben. 360 induló közül, 22 kilogrammos terheléssel, 30 kilométeren át, 82. lettem, de kondicióban (amelyet orvosok állapítottak meg) a 6. helyezést értem el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Belloni a verseny győztese A 61 éves atléta Ripszám Henrik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A téli játékok A téli játékok
Olyan országokban, hol az enyhe időjárás tulnyomó, az ifjusági...
A svéd király a magyar pavillonban A svéd király a magyar pavillonban
A svéd király a párisi kiállitás magyar osztályában. Oszkár svéd...
Báró Rothschild Albert halála Báró Rothschild Albert halála
Február 11 én reggel, hatvanhét éves korában meghalt Bécsben báró...
Felségsértő ügyvéd Felségsértő ügyvéd
Németországban nagyon veszedelmes dolog a közéletet bírálni. Ott a...
Brit döntés a konvoj-rendszerről Brit döntés a konvoj-rendszerről
Ki hinné, hogy a német korlátlan búvárhajóharc elhárításának,...
Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa Gibraltár a Földközi-tenger kulcsa
Gibraltár, az angol gyarmatbirodalom egyik legfontosabb erődje és...
Az uj magyar tornarendszer Az uj magyar tornarendszer
A "Budapesti Torna Club" egy uj magyar tornarendszer kialakításán...
Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását Tardieu és Grandi elfogadták MacDonald meghivását
Husvétkor a Foreign Office és a Quai d’Orsay szakadatlan...
Magyarok Amerikában Magyarok Amerikában
Mialatt itthon tanácskozásokat tartanak a kivándorlásról, azalatt a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98