Dtum
Login with Facebookk
1925 | Január

Az első magyar terepfutóverseny

Az első magyar terepfutóversenyen Belloni győzött – A 61 éves Ripszám Henrik pompás teljesítménye.

Verőfényes, tavaszias időben vasárnap délelőtt a Hűvösvölgy ezer színben pompázó oldalain tarkadresszes futók zavarták meg az ünnepi csöndet. A Munkás Testedző Egyesület ifj, Ripszám Henrik kezdeményezésére ekkor rendezte hazánkban az első terepfutóversenyt, amelyre 38 kiváló sportférfiú jelentkezett, atléták, turisták, sziklamászók, birkózók, stb., akiket az első, ilynemű verseny izgalma csábított a starthoz.

Északon, különösen Svédországban népszerűek a terepversenyek, amelyeken a küzdők a helyszínen értesültek a kitűzött célról és azt térkép és iránytű segítségével maguk választotta útvonalon kell elérniük. Az MTE terepversenyének a startja a hűvösvölgyi Balázs-vendéglő előtt volt, amely körülbelül 200 méternyire fekszik a tenger színe fölött.

Innen a Fazekas-hegy és az Erzsébet-szanatórium érintésével a János-hegyen levő kilátóhoz kellett futni, onnan pedig vissza a starthoz. Az említett három helyen ellenőrző-állomások voltak, ahol a versenyzőknek startszámukat le kellett adniuk. A sorsolás útján félpercenként elindított versenyzők csakhamar benépesítették a kijelölt terepet, amelynek az első és második szakaszán nagyobb akadályok nem voltak.

Az Erzsébet-szanatórium és a János-hegy közötti 1500 méteres szakaszon azonban a 212 méteres emelkedés nagy próbára tette a küzdőket, akik közül Beltoni Gyula, a MAC kvalitásos futója bámulatos könnyedséggel tört előre.

A kb. 10 kilométeres versenyen, pompás stílusban, respektábilis idő alatt győzött. Mellette egy csomó fiatal atlétát maga mögött hagyva, a 61 esztendős Ripszám Henrik nagyszerűen bírta az iramot. Amikor befutott a célba Belloni Gyulával együtt, lelkesen megéljenezték a sportrajongók.

Részletes eredmények:
1. Belloni Gyula (MAC) 54 p. 23 mp. 2. Strauch Gyula (MAC) 57 p. 25 mp. 3. Matura Mihály (MTE) 1 óra 0 p. 51 mp. 4. Cséfay Sándor (MTE) 1 óra 3 p. 50 mp. 5. Fenerstaller Márton (MTE) 1 óra 4 p. 05 mp. 6. Kéthly Lajos (MTE) 1 óra 4 p. 35 mp. 7. Idb. Ripszám Henrik (MTE) 1 óra 7 p. 39 mp. 8. Neumann Lajos (MTE) 1 óra 8 p. 01 mp. 9. Molnár Géza (MTE) 1 óra 8 p. 43 mp. 10. Steiner Pál (MTE) 1 óra 10 p. 48 mp. 11. Rózsa Ármin (MTE) 1 óra 11 p. 42 mp. 12. Kanmermayer Pál (MTE) 1 óra 13 mp. 53 mp. Mindnyájan a rendező egyesület érmét kapták.

Csapatversenyben az MTE atlétái nagy fölénnyel győztek a turisták, bírózók és úszók előtt. Az MTE oklevéllel jutalmazta szépen szereplő atlétáit.

A nagyjelentőségű verseny sima és sportszerű lebonyolítása ifj. Ripszám Henrik és Reich Andor érdeme. Az ősz szakállú id. Ripszám Henrik a verseny után munkatársunknak a következőket mondta:
– Negyvenötéves koromban, orvosi tanácsra, kezdtem sportolni. Azóta antialkoholista és vegetáriánus vagyok. Legszebb sikereimet Drezdában értem el 1913-ban, a hygiénikus kiállítás alkalmával rendezett nemzetközi katonai fölszerelés futóversenyben. 360 induló közül, 22 kilogrammos terheléssel, 30 kilométeren át, 82. lettem, de kondicióban (amelyet orvosok állapítottak meg) a 6. helyezést értem el.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Belloni a verseny győztese A 61 éves atléta Ripszám Henrik
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Cselekvő szakaszba léptek a francia-német tárgyalások Cselekvő szakaszba léptek a francia-német tárgyalások
Darlan és Pucheu párizsi utazásával a francia-német tárgyalások...
Megszólalnak a szirénák 2. Megszólalnak a szirénák 2.
Amikor szombatonként megszólaltak a szirénák és egy pillantással...
Ady ünnepére Ady ünnepére
Huszonöt éve kapaszkodtunk fel hát az Arany-szoborra, hogy a költő...
A magyar korcsolyázó bajnoki verseny A magyar korcsolyázó bajnoki verseny
Január 18-án és 19-én délután folynak le a Budapesti Korcsolyázó...
A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép jóléte mégis egyre nő! A német állam reparációt fizet, valorizál – s a német nép...
A német birodalom külkereskedelmi statisztikájának szeptember havi...
Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal, a Röntgen-árnyék Olajfestmények átvilágítása Röntgen-sugarakkal, a...
Az olajfestészetben általában két lényegesen különböző festési...
Németország kapitulál Németország kapitulál
Miközben Németország a forradalomba tartott – november 9-én...
Az új kormány Az új kormány
Lukács László miniszterelnök április 21-én már befejezte kabinetjének...
Csanádmegye a szegények ügyvédi védelméért
A szegények sokszor azért estek el jogaiktól, mert nincs költségök...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98