Dtum
Login with Facebookk
1925 | Július

A segesvári Petőfi szobrot visszaköveteli Románia

Erdély magyar műemlékeit szeretné kicserélni a Magyar Múzeum román vonatkozású gyűjteményeivel

Kolozsvár, július 10.

Az aradi Szabadság téren Vignatti Rafael budapesti szoboröntő most kezdte meg Zala György művészi alkotásának, a tizenhárom aradi vértanu emlékművének lebontását. A román impérium alá került Arad város mostani vezetősége ugyanis nem volt hajlandó tovább tűrni a magyar szabadság eszméjének szimbólumát és a lebontott szobrok így nemsokára megkezdik utazásukat Magyarország felé, ahova a megegyezés értelmében átadják őket. A román kormány nem áll meg ennél az egy szoboreltávolításánál, hanem tervbe vette a többi erdélyi magyar műemlékek eltávolítását is.


Ebben az akcióban a román kormány referense dr. Petrán Coridán , kolozsvári egyetemi tanár, az impérium átvétele előtt a budapesti Magyar Nemzeti Múzeum tisztviselője volt s mint ilyen, igen jól ismeri a magyar műemlékeket. Az aradi szobrok lebontásával kapcsolatban dr. Petrán azt a javaslatot tette Duca külügyminiszternek, hogy ezeket a nagyértékű műalkotásokat ne adják át minden ellenszolgáltatás nélkül Magyarországnak.


Zala György szobra például, eltekintve művészi becsétől, szakértői becslés szerint anyagban és előállítási költségben megér ma 12 millió leit. Ezért Petrán tanár azt a javaslatot tette, hogy az aradi szobrokért, Magyarország a Nemzeti Múzeum gyűjteményéből cserébe adja ki Romániának a román történelmi vonatkozású emléktárgyakat. Azt is javasolta dr. Petrán, hogy Erdély területéről az összes politikai jellegű műemlékeket adják ki Magyarországnak az ott őrzött ereklyékért.


Erdélyben ugyanis a vármegyeházak és különböző hivatalok padlásán rengeteg nagyértékű festmény hányódik. Ezek mind régi főispánok, régi politikusok arcképei, amelyek szemet szúrtak a románságnak és a lomtárba kerültek. A javaslat kifejti, hogy művészi szempontból kár volna ezeket a képeket és az Erdély területén található többi műemlékeket – mint amilyen például a milleniumi emlékművek, politikus szobrai, stb. - a teljes megsemmisülésre bízni, mert komoly remény van arra, hogy Magyarország szívesen kicseréli ezeket a tárgyakat. A javaslat csak politikai vonatkozású művekre gondol s éppen ez álláspontból folyólag azt kívánja, hogy a Segesvárról elszállított Petőfi-szobrot is vissza kellene követelni Magyarországtól és újra fölállítani a segesvári várban, ahol egészen biztos helyen lenne.


Petrán tanár különben elkészítette a budapesti Nemzeti Múzeumban található román vonatkozású műemlékek és ereklyék jegyzékét, amelynek alapján a magyar kormányhoz küldendő delegáció ajánlatot fog tenni a műemlékek kölcsönös kicserélése iránt. Erdély Magyarországra pedig, miután földbirtokaitól, iskoláitól nagy részben megfosztották, fájdalmasan veszi tudomásul, hogy most már azokat a művészi alkotásokat is eltakarítják szemei elől, amelynek az ezeréves múlt egy-egy jelentékenyebb eseményére emlékeztették…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98