Dtum
Login with Facebookk
1925 | Szeptember

A rádió-technika újabb eszközei

A pentatron, újfajta elektroncső. Az elektroncső technikájának fejlődését az elmult 1-2 év alatt főleg az anódfeszültség és fűtőáramerősség csökkentésére, továbbá az elektroncső erősítő hatásának emelésére irányuló törekvések jellemzik. Az újabbfajta thorium- és oxidszálas kétrácsos csöveknél a fűtőáram erősségét 0.06 Ampére-ig, az anódfeszültséget pedig 2-10 Voltig sikerült csökkenteni.

A telepek fenntartásával járó kényelmetlenség elkerülése végett most a rádiótechnikusok a villamos világítási hálózatból akarják a szükséges izzító- és anódáramot nyerni. Ennek nagyobb gyakorlati nehézsége az, hogy a világítási hálózat feszültségingadozásai a vevőberendezésben is észlelhetők s a hallgatóban kellemetlen zörejeket okoznak.

Ezt a hátrányt elkerüli egy újfajta cső, mely az elmúlt évben „pentatron” néven került Németországban forgalomba. A cső a katódszálon kívül 2 szimmetrikusan elhelyezeti rácsot és anódot tartalmaz s egy feszültségelosztón keresztül az egyenáramú világítási hálózatba közvetlenül bekapcsolható.

Pentatronnal felszerelt vevőállomás egyszerű audion-kapcsolását az  ábra tünteti fel. A két rács egy-egy rácskondenzátoron az antennával van összekötve. A két anód egy fojtótekercs két végéhez van kapcsolva, ennek középpontja (nullpontja) viszont az egyenáram világítási hálózat pozitív sarkához.

A hálózat negatív sarka az izzó katódszál egyik végéhez csatlakozik, míg a katód másik vége a feszültségelosztóhoz van kapcsolva s a fűtőáramot a megfelelően redukált feszültség mellett ezen keresztül kapja. A hálózat negatív sarka ezenkívül egy-egy változtatható rácsellenállás végeihez van kötve. A telefonhallgatóhoz menő vezetékek a fojtótekercs két végéről ágaznak ki.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98