Dtum
Login with Facebookk
1927 | December

A rádió diadalútja 2. rész

Beláthatatlan spektivát jelent a rádió a jövő fejlődésére nézve a kép- és mozgóképtáviratozás tökéletesítésének kérdése, problémán ma a kiváló szakemberek százai dolgoznak lázas izgalommal az ó- és újvilág laboratóriumaiban.

Az ügy már kinőtt az egyszerű tapogatózás és kezdetleges kísérletezés stádiumából, mert ma már igen sok helyen komoly képtávirókészülékek vannak állandó működésben, amelyek segítségével néhány perc alatt tökéletes képet lehet az elektromos hullámok útján többszáz kilo­méternyire levő felvevő állomásokra eljuttatni.

Ha sikerül kielégítő módon megoldani a drótnélküli filmleadás problémáját, vagy a távolbalátást, akkor valószínű, hogy a mozi és színház mai szervezetében nagy változásokra lehetünk elkészülve, mert hiszen igen meg fog csappanni a mozi- és színház-látogatók száma, amint mód nyílik arra, hogy az elektromos hullámok segítségével odahaza élvezheti mindenki a színházak és mozik előadásait.


Amerikában már ma is tapasztalható a rádió valósággal nélkülözhetetlen tényezője a modern életnek. A síró apróságokat a hangosan beszélőből kiáradó vidám zene csitítja el. A nagyobbacska gyermekeknek szép, szórakoztató és tanulságos meséket mond a leadó állomás által erre a célra szerződtetett mesemondó.


Ha rossz az időjárás, az iskolás gyermekek rádió útján hallgathatják végig az előadást. Az ujságokat legfrissebb híranyaggal, a börziánereket tőzsdei tippekkel látja el a rádió. Politikai beszédeket, nemzetközi jelentőségű felszólalásokat a rádió mikrofónja előtt mondja el a szónok, mert így bizonyos, hogy hallgatóinak számát megsokszorozza.


Nagy futballmeccsek, boxmérkőzések, fontos autó- és lóversenyek alkalmával a rádióügynökség nem elégszik meg azzal, hogy a száraz eredményeket közli, hanem egy embere a versenyt végignézi és minden fázisát pontosan leadja az előtte álló mikrofon útján, úgyhogy aki a verseny színhelyétől többszáz kilométernyire felfogja a rádió állomás hullámüzenetét, éppen olyan pontosan van informálva a küzdelem menetéről, mintha ott ülne a nézőközönség soraiban.


Reggel és este egy hívatott, tornatanár bevált szabadgyakorlatoké vezényel a rádión keresztül és hogy a ritmikus mozgások unalmassá ne váljanak, a gyakorlatokhoz igazodó zene szórakoztatja a tornászokat.

 

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Rádió a szabóműhelyben. A munka is sokkal jobban megy, ha közben rádiót hallgat az ember. A kis rádiótudós Rádió a fonóban Rádiós konyhatündér
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98