Dtum
Login with Facebookk
1927 | Március

Bauxit

Nemcsak a budapesti tőzsdén, hanem Berlinben vagy a nagy világtőzsdéken is ritkán akad olyan papiros, amely alig egy félév alatt árfolyamát hatszáz százalékkal fokozta föl.

Hiszen ez rendjén is volna, örülni is kéne annak, hogy van még Csonkamagyarországon iparvállalat, amely olyan hatalmas üzleti eredményekre vagy üzleti lehetőségekre tekinthet vissza, amelyek ezt az árfolyamemelkedést kiváltották.

Meggondolandó és megjegyzendő csupán a következő: A Bauxit Trust részvényeinek emelkedése akkor kezdődött, amikor ez a társaság, amely a háboru előtt jelentéktelen bihari telepeket aknázta ki, egy igazán nevetségesen csekély összegért, 25.000 dollárért megszerezte a Balás-féle bakonyi zártkutatmányok egyrészét.

Az emelkedés második etappeja pedig ahhoz a kormányelhatározáshoz füződik, amely, bár csak most jutott a nyilvánosságra, elvben már hónapokkal ezelőtt el volt határozva, hogy a Bauxitnak megengedik 300 millió tonna érc kivitelét. Csak ezzel vált a Bauxit vállalkozása nyereséget igérő üzletté s ettől kezdve egyenes iramban törtek előre a vállalat részvényei a budapesti tőzsdén.

Hogy a beavatottak sok pénzt kerestek, az nyilvánvaló; az a kérdés, hogy az adófölügyelőség ezeknek az uraknak a jövő évi adóját, akik a Bauxit jelentékeny pakettjait tartják birtokukban, ez értékemelkedésnek megfelelően szabja-e meg, a második kérdés pedig a következő: Azok a zártkutatmányok, amelyek a mult évben a Bauxit birtokába kerültek, a dunántuli bauxitterületeknek csupán 30-35%-át képezik.

Nyilvánvaló, hogy a vállalat igyekezni fog a többi zártkutatmányokat is megszerezni, mihelyt kilátása nyilik arra, hogy a kormány a kiviteli kontingenst a megnagyobbodott termelésnek megfelelően föl fogja emelni. Ebbe a kontingensemelésbe azonban már a nagyobb nyilvánosságnak is beleszólása lesz.

Mert ha azok az urak és vállalatok, akik a Bauxit részvényeit a birtokukban tartják, a kormány intézkedése következtében vagyonuk egy részének értékét meghatszorozták, akkor joggal meglehet tőlük követelni azt az áldozatot, hogy ennek a megnagyobbodott vagyonnak egy töredékén, ha már aluminium-gyárt nem is, de legalább nagyterjedelmü timföldkiválasztó telepet állitsanak föl.

Mert az állam jóvoltából rengeteg milliókat keresni, de egy fillérnyi áldozatot nem hozni, talán még a mai Magyarországon sem megy!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98