Dtum
Login with Facebookk
1929 | Április

A százesztendős elektromótor-Jedlik Ányos emlékezetére- 4.

Napjainkban van 100 esztendeje annak, hogy a győri bencés-gimnázium fiatal fizikustanára, Jedlik Ányos, megszerkesztette az első elektromotort és az izgalomtól kipirulva gyönyörködött annak forgásában.

Hozzáfogott egy magyarnyelvű tankönyv megírásához is, melynek azonban csak első része jelent meg a „Súlyos testek természettana” címen 1850-ben.

Természetesen féltő gonddal őrizte szertárát és törekedett annak fejlesztésére, hiszen ott töltötte életének legtisztább örömöket nyújtó óráit. Jedlik tanársága óta sok minden megváltozott, csak egy dolog maradt meg változatlanul, a magyar fizikai kutatás nehéz helyzete a nyugateurópaival szemben, az anyagiak hiánya miatt mindenképen elégtelen szertári felszerelés.

Jedlik ezen a téren is példát adott, mert szertára érdekében fáradhatatlan szívóssággal kérvényezett, de bevallhatjuk, nem nagyobb sikerrel, mint utódai.

Tudományos előadásainak és bemutatásainak zömét Jedlik a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók vándorgyűlésein tartotta. A Tudományos Akadémiában, melynek 1858-ban levelező-, 1873-ban pedig tiszteletbeli tagja lett, csak elvétve szerepelt, 1878-ban nyugalomba vonulása után visszaköltözött a győri rendházba és még akkor is azon panaszkodott, hogy nincs elég ideje, hogy mindazokat a könyveket elolvashassa, melyekkel a könyvkereskedők elárasztottak.

Jedlik Ányos-nak, a nagytehetségű, ideális gondolkozású és páratlan szerény tudósnak emléke örökké élni fog a magyar tudományos világban.

Dr. Pogány Béla.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Jedlik Ányos az elektromótor és a dinamó feltalálója Jedlik Ányos dinamógépe Jedlik Ányos szerkesztette elektromótor
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98