Dtum
Login with Facebookk
1929 | December

Windischgrätz bevallotta védőjének

A frankhamisitási bünpörben a királyi ügyészségnél és a büntetőtörvényszéknél sem történt a vasárnap folyamán semmiféle érdemleges intézkedés. A pótnyomozás befejezéséig- tulajdonképen a vádhatóságnak nincs is jelentősebb munkája ebben az ügyben s az iratok nincsenek most az ügyészségnél, hanem a büntetőtörvényszék vádtanácsa előtt feküsznek, ahol azt várják, hogy a 26 terhelt közül kik adnak be az ügyészi vádirat ellen irásban is megokolt kifogásokat. Vasárnap délig még egyik terhelt sem élt e jogával és ugy értesültünk, hogy csak Szörtsey József ragaszkodik ahhoz, hogy írásban is megokolja az élőszóval már korábban bejelentett kifogásait. Ezenkivül Zadraveez István tábori püspök foglalkozik azzal a gondolattal, hogy az ügyészi vádiratot terjedelmes irásbeli kifogásokkal támadja meg.

Munkatársunk meg kérdezte dr. Ulain Ferenc ügyvédet, mint aki a frankhamisitási bünügyben a védelem irányítója. hogy a pótnyomozás a védelem szempontjából milyen jelentőséggel bír.

- A védelem - mondotta Ulain – nem tulajdonit az egész pótnyomozásnak különösebb jelentőséget. Tulajdonképen az ügy érdemét csak alig érintő, jelentéktelen részletkérdések kihámozására vonatkozik ez a pótnyomozás.

- De hiszen a titokzatos Schulze kézrekeritése is egyik föladata a pótnyomozásnak.

- Nekem az a meggyőződésem, hogy ez a Schultze nem is létezik. Bizonyosra veszem, hogy ez egy költött név, ez volt az álneve annak a titokzatos egyénnek, akit szeretnének kézrekeriteni. Beledobták a közvéleménybe azt a gyanut, hogy a frankhamisitási bünpör bujkáló Schultze azonos Erzberger német birodalmi miniszter gyilkosával. Ez a gyanú meglehetősen átlátszó. Tulajdonképen Gömbös Gyula elleni aknamunka. Schultze Henrik annak idején Gömbös Gyula nagytétényi villájában tartózkodott és ha azonos lenne a frankhamisitási ügy Schultzejével, könnyen lehetne következtetni arra is, hogy Gömbös Gyulával a frankhamisitási ügyben is összeköttetést tartott fönn. Schultze Henriket én védtem, amikor itt lefogták. Többször tárgyaltam vele letartóztatása alatt, megismertem egész egyéniségét és legszilárdabb meggyőződéssel mondhatom, hogy annak az embernek a gondolatvilága, egyénisége olyan, hogy a frankügyhöz semmi köze nem lehet.

Megkérdeztük Ulain Ferencet még arról is, hogy a vádirat kikézbesítése óta beszélt-e védelmével, Windischgrätz Lajos herceggel négyszemközt, ellenőrzés nélkül.

- A mult héten többször volt alkalmam, hogy a herceggel bizalmas beszélgetést folytassak. Természetesen az ügyvédi titoktartás kötelez s így nem áll módomban, hogy beszélgetésünk minden részét fölfedem.

- Volt arról szó, hogy kik azok a meghitt barátai a hercegnek, akiket a vallomása szerint elárulni nem hajlandó, akik „hercegi amnesztiát” élveznek?

- Kihallgatása alkalmával Windischgrätz nyiltan megmondotta, hogy1923 óta foglalkozik a frankhamisitási üggyel. Vallomást tett ez alkalommal arról is, hogy kezdettől fogva együtt dolgozott Nádosy Imrével. Elég szomoru, hogy az országos főkapitány odaadta a nevét és tevékenységét ehhez az ügyhöz. Amikor bizalmasan tanácskoztam a herceggel, akkor is azt mondta, hogy az egész frankügyet ő maga kezdte és vezette és csak Nádosy volt végesvégig mindenbe beavatva. Együtt határozták el a dolgot és együtt bonyolították le. Hogy voltak-e a hercegnek barátai, akiknek megemlítette a frankhamisitási ügyet, azt nem tudom, nem is kérdezem meg. A bünpör szempontjából ennek különben semmi jelentősége. Lehet, hogy a herceg beszélt másokkal is, de az illetőre nézve ez még nem jelent büncselekményt, mert hiszen csak a felségsértést irja elő a törvény azt, hogy mindenki köteles, ha tud ilyen bünről, azt a hatóságnak följelenteni. De ugy gondolom, hogy ha a herceg többeknek elbeszélte volna a frankügyre vonatkozó terveit és tevékenységét, azt sokkal korábban kifecsegték volna.

Szóbakerült még az is, hogy bizonyos gyanuokok szerint a Térképészeti Intézetben bajorok is dolgoztak, ezek álltak a gépek mellett és a hamis ezerfrankosok tulajdonképen az ő kezük munkája volt.

Ulain kijelentette, hogy ő erről nem tud semmit, de ha erre gyanú van, kérdezze meg a hatóság erről Rába Dezsőt, aki be volt avatva mindenbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98