Dtum
Login with Facebookk
1930 | Augusztus

Puderkék bőrkabátok, piros bőr trottőr- harangszoknyák és keményített muszlin báliruhák az idei ősz divatszenzációi

Jeleztem már, hogy Chanel kollekcióját tartják a most zajló divatbemutatón a legszebbnek. E remek ruhasorozaton meglátszik, hogy két olyan szakértő hölgy tervezte a legapróbb kiegészítő részletekig, akik maguk is nagystilüen jelennek meg, mi több, akik testvéri osztozással képviselik kollekciójukban a francia és az angol divathagyományt. Madame Chanelről és angol barátnőjéről, Lady Abdyról van itt szó, akik a Chanel házat a legnagyobb egyetértésben együtt vezetik. Nincs olyan világi esemény Párisban, a Rivierán, a baszk vagy a bretagnei fürdőkben, ahol ez a két „legjobb párisi koru” és vonzó elegenciájú hölgy meg ne jelenne, ki-ki a Rolls- Royoe-án és ki-ki a saját arisztokratikus baráti körével. Madame Chanel nevét például a párisi krónika sokat emlegette a Duke of Westminster nevével kapcsolatban…

 

Idei kollekciója csupa ötlet, választékosság és jóízlés. Mindjárt azzal kezdem, hogy estélyi ruhái nagyrészét keményített muszlinból és keményített csipkéből készíti. Ez az áttetsző keményített anyag eláll a testtől, alatta simuló testszínű muszlin látszik. Sokszor három színből állítottak egy egy darabot össze s a színek, amelyek estére érvényesülnek: a rózsaszín, a fehér, a világoskék és a fekete.

 

Chanel estére sokkal kevesebb szatint, bársonyt és lamét alkalmaz, mint a többi ház. Csipkén és muszlinon kívül még kedvence idén a tüll, amelyet leheletkönnyű, csillogó pikkelyekkel szór tele.

 

Térjünk most rá nappali ruháira. Sportruhái nagyrésze jerseyből és ugynevezett „fantaisie”- gyapjukelmékből áll. - melyeket vízszintes csíkokra szabdal. De azért van sportruhája pamutbársonyból is.  Sportszínei: barna, drapp, meggyszín, de viszont fekete és egy kevés sötétkék is.


Utcai kosztümjei szintén széles csíku jerseyből késziti. Kabátjait erősen derékbasimulón szabja. Szoknyái harangalakuak és kiegészítőjük: a fehér jerseyből vagy pikéből készült bluz, amelyet szoknyán kívül kell viselni, övön alul kissé elálló haranggal. Az övek a bluz anyagából való.

 

Délutáni ruhái anyaga: fekete marocaín, pamutbársony, imperibársony, és moiré. Ezekhez rengeteg prémet használ, amelyek kivétel nélkül laposak.

 

Mme Chanel, a tapasztalt divathölgy egy csomó másokat tullicitáló üzleti ügyességet és egyéni raffinement-t visz a kollekciójába. Textilgyára van s a legtöbb anyagot, amit fölhasznál (hogy ne lehessen előre leutánozni) maga gyártja. Ugyszintén saját mühelyeiben készülnek a toiletteket kiegészítő retikülök, művirágok és hamis ékszerek, amelyek egytől-egyig elősegitik a jó öltözködést. Egy-egy idényre kitalált ruhadiszitő főmotivuma mindig sikeres s az idei is nagyszerűen hat: mindenütt sűrű selyem-gépelést (steppelést) alkalmaz, még az estélyi muszlin és csipkeruhákon is, ami nagyon váratlan s egy csapással bevált!

 

Nappali ruháin, bluzain minduntalan ismétlődnek a magas nyakak steppelt szatinból, pikéből és vidáman ható színes vászonból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rákóczi hamvainak hazaszállítása Rákóczi hamvainak hazaszállítása
A király ama kéziratának hatását, mely II. Rákóczi Ferencz hamvainak...
A balkezesség, a bal fogalma A balkezesség, a bal fogalma
Nagy átlagban a felnőtt férfiak 5 %-a balkezes; a nők között...
Áthallások a harmincas évekből Áthallások a harmincas évekből
1938 végére érve két hétre megállunk. Olvasóink tudják, hogy ilyenkor...
A   M. A. C. 25 éves jubileuma A M. A. C. 25 éves jubileuma
A Magyar Athletikai Club most ünnepli fennállásának negyedszázados...
Alagút a Calaisi-tengerszoroson át  1. Alagút a Calaisi-tengerszoroson át 1.
Franczia- és Angolországot a La Manche-csatornán át összekötő alagút...
Modern költők Modern költők
Kosztolányi Dezső, ki fiatal költőink között eddig is a legtöbb...
 A léghajózás másfél észázados jubileuma  alkalmából 2 A léghajózás másfél észázados jubileuma alkalmából 2
Teisserenc de Bort kutatásainak technikája ma már tökéletesedett, de...
Háború és technika Háború és technika
Az emberi tevékenységnek bármely ágazatát teszszük vizsgálatióunk...
A hős őrvezető A hős őrvezető
Ez év juliusában a szövetséges csapatok Varsó felé mentek előre,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98