Dtum
Login with Facebookk
1931 | Február

A rövid haj diadala

Köztudomású, hogy Sámsonnak, a bibliai hősnek dus hajában rejtezett hatalmas ereje. A hagyományok szerint sűrű és hosszú volt ez a haj, amelyet Sámson sosem vágatott le. Mikor pedig Delila Levágta alvó ura haját, Sámson egyszerre elveszítette erejét, a filiszteusok rátörtek, megvakították és fogságba hurcolták.


A régi felfogás szerint tehát a hosszú és sűrű haj az emberi erőt jelképezi. Modern korunk hölgyei nyilván szakítottak ezzel a felfogással, amikor levágatták hosszú hajukat. Igaz, hogy eleinte sokan attól tartottak, hogy a nők- akárcsak a bibliai Sámson – elveszítik varázsos erejüket, szépségük hatalmát, melynek egyik legfontosabb és legtermészetesebb tényezője volt a hosszú, hullámos haj.
A félelem azonban alaptalannak bizonyult.


Néhány esztendő alatt megszokta a férfi nem a lekurtított női hajat, az eton- és bubi – frizurák különböző változatatit és kiderült, hogy a hölgyeknek nemcsak a hajuk hosszú voltában rejlik a vonzó erejük. A gyönge nem pedig olyan egészségnek és praktikumnak találta a rövid hajat, hogy - a jelek szerint – még akkor sem volna hajlandó lemondani róla, ha ismét hosszú hajra fordulna a divat. Legújabban a vállig érő, félrövid haj divatja bukkant fel. De nem vált általánossá. Mint ahogyan a hosszú szoknya divatja sem tud újra általánossá válni.


A régi világban, sok évszázadon keresztül a hajvágás a gyász és a rabszolgaság jele volt. Ezt az avult felfogást elsöpörte a modern szellem, amely az egészség és higiénia követelményeit írta zászlajára. A rövid női haj főleg egészséges mivoltával vívta ki végleges diadalát. A rövid haj módot ad a haj és fejbőr kényelmes, gondos ápolására, és a rövidre nyírt női hajnak kialakult a maga esztétikája.
A női fodrászat ötletes divatművészei megtalálták a módját a frizura szépségének, a női hiúság legyezgetésének.


Sámson szomorú példája tehát a modern korban nem ismétlődhetik meg.


A rövidhajú nők nem vesztették el varázsos erejüket, sőt még teljesebbé tették szépségük hatalmát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98