Dtum
Login with Facebookk
1932 | Június

,Különösen minősült csalás bűntettével vádolja a bécsi ügyészség Guttmann és Menasse bárókat

,,Különösen minősült csalás bűntettével vádolja a bécsi ügyészség Guttmann és Menasse bárókat, akik tízévi börtönt kaphatnak a hamis kártyázásért
Bécs, junius 19

A bécsi Landengericht elnöke julius 11-ére tűzte ki báró Guttmann Ottó és báró Menasse Henrik, valamint Richter és Kühberger klubkomornyikok hamiskártyázási ügyének főtárgyalását. A terjedelmes vádiratot kézbesítették a vádlottaknak, akik vizsgálati fogságban vannak.

Guttmann és Menasse bárókat különösen minősült csalás bűntettével vádolja az ügyész
és a legsulyosabb büntetést kéri rájuk. Az osztrák törvény szerint tízévi börtön lehet ez a legsulyosabb büntetés. Ha úgy esnék, hogy a két bárót fölmentenék a hamis kártyázás vádja alól tiltott szerencsejáték miatt, kitoloncolnák őket Ausztriából, mert mind a ketten magyar állampolgárok.

Az ugyancsak fogságban levő Berzeviczy György ügyét elkülönítették a két báró és a két komornyik bűnügyétől. Berzeviczy egyedül fog bíró elé állítani.

Richter és Kühberger komornyikok bavallották, hogy nyolc esetben csempésztek a Wiener Club játékasztalára négy -négy olyan pakli kártyát, amelyet Berzeviczy ,,állított össze”.

Menasse és Guttmann bárók a két komornyik töredelmes beismerésével szemben makacsul tagadnak. A vádirat különösen Guttmannt jellemzi nagyon ellenszenvesnek. Elmondja vádiratában az ügyész, hogy Guttmannt embertelen kapzsiság vezette. A hamis kártyázással szerzett nyereséget
könyörtelenül hajtotta be adósain, akiket uzsorások karmaiba taszított és tönkretett. Attól sem riadt vissza, hogy nőismerőseit bírta rá: adjanak kölcsönöket adósainak, akik ebből a pénzből fizették meg neki vélt adósságukat, míg a pénzkölcsönző nők a legszörnyűbb eszközökkel kényszerítették a bajba jutott embereket a kölcsönök visszafizetésére, mégpedig sulyos kamatokkal.

A vádirat szerint a Guttmann báró lakásán tartott házkutatás sulyosan kompropmittáló adatokat
juttatott a vádhatóság kezébe. Érdekes, hogy Berzeviczy a legutolsó időben nagyobb tartozását fizette vissza Guttmannak, nyilván ugyancsak hamis kártyázással szerzett pénzből!

Elmondja a vádirat, hogy Hauser nagyiparos, a Wiener Cerele alelnöke, akit figyelmeztettek a kártyamachinációkra, figyelte Guttmann báró játékát, majd fölszólította a fiatalembert, hogy lépjen ki az előkelő klubból.
Guttmann minden ellenkezés nélkül engedelmeskedett!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98