Dtum
Login with Facebookk
1933 | Július

Agyunk csodái, az agytekervények

De nézzük csak az állatokat. A bálnának 4700 gram súlyú agyveleje van, az ázsiai elefántnak 3080 gram súlyú, a delfinnek 1800 gram súlyú. És mégsem láttunk olyan bálnát, amely például okosabb lett volna Liebignél, olyan elefántot, mely intelligensebb lett volna Descartesnél. Egyszóval tehát az észt mégsem mérik kilóra.

Ha a testsúlyhoz arányítva mérjük az agyvelő súlyát, akkor már bizonyos képet kapunk az illető élőlény intelligenciájáról, bár itt is vannak kivételek. A csuka agyvelejének súlya egész testsúlyának 1/1300 része, a békáé 1/1100, a juhé 1/351, a galambé 1/104, a kutyáé 1/103, majomé 1/40 és a teremtés koronájának, az embernek agyvelősúlya az egész teste súlyának l/30 része.

Ebből az világlana ki, hogy az ember a legintelligensebb agyvelősúly szerint is az élők között. Hohó! A köztudomásúan buta verébnek, a kanárinak, az egérnek és a hangyának viszonylag nagyobb az agysúlya.

Tehát így sem tudunk zöldágra vergődni az agyvelő és az emberi értelem rejtelmeivel. Ekkor a tudósok vizsgálni kezdték az agyvelő felépítési i és csodálatos dologra bukkantak. Rájöttek arra, hogy minél több barázdatekervény van egy élőlény agyán annál értelmesebb az az élőlény.

Az alacsonyabbrendű állatok például simaagyúak, az ember agyában pedig megszámlálhatatlan sok tekervény, barázda látható. Utánuk „legtekervényesebb” agya az élőlények közül az emberszabású majomnak van. Az értelem tehát bizonyos tekintetben az agytekervények, barázdák számától függ! Kiváló emberek agyában sokkal több a barázda, mint normális emberekében.

Felosztották az agyvelőt különböző pontokra is, mert a mi agyunk olyan, mint egy óriási telefónközpont, testünk minden részében kis telefónhuzalok, idegek közvetítik az agyvelő parancsait. A látóközpontunk például a nyakszirti első és második agylebenyünkben van és például ennek a látóközpontnak izgatásával könnyen előidézhetünk mesterséges víziókat is. Színeket lát a kísérleti alany behunyt szemmel, pusztán a látóközpont izgatása következtében.


Ilyen módon az orvostudomány például az agyvelő, a látóközpont lebenyének rendellenességéből könnyen meg tudja magyarázni azt, hogy valaki nyitott szemmel csodálatos víziókat lát. Az álomképek eredetének magyarázata is itt van. Álmunkban csodálatos képeket látunk, behunyt szemmel, pusztán azért, mert látóközpontunk működik ilyenkor.

De vannak még különösebb esetek. Igen sok olyan vakon született ember van, akinek, mint a népi szólás tartja „egészen tiszta a szeme”. Tényleg sem a szemnek, sem a látóidegeknek ilyenkor semmi bajuk, ellenben benn az agyvelőben a látóközpont lebenye sorvadt el, illetőleg nem fejlődött ki. Ugyanígy megállapították a hallóközpont székhelyét is, halántéki agylebenyünkben. Egy szobában hangokat hallhatunk, anélkül, hogy tényleg indulna hanghullám. Ilyenkor halántéki agylebenyünk hallucinál.

Megtalálták a szaglás központját is és ezzel kapcsolatban érdekes dolgokat állapítottak meg. Az ember és - a majmok szaglókarélya például kicsi, a kutyák és a ragadozó állatoké aránytalanul nagy. Ez magyarázza a kutya és a ragadozók szinte csodálatos szaglóérzékét, hogy néha kilométerekről is megéreznek szagokat.

Megtalálták a beszéd központját, a mozgató, az érzőidegek központját, ezer és ezer érdekes felfedezést tettek az agyvelő sarkutazói az emberi fejben. Például megállapították, hogy a fájdalom és az idegingerek másodpercenként 27 méteres, tehát óránként több mint 100 kilométeres sebességgel terjednek bennünk.


A gondolkozás titkát azonban továbbra is féltékenyen zárta magába az a rejtelmes massza, amit agyvelőnek hívunk. És ezen a ponton kapcsolódott bele az agyvelő térképének földerítésébe Oscar Vogt professzor, a berlini Agyvelőkutató Intézet vezetője, akit méltán nevezhetünk az agyvelő Amundsenének, mert felfedezése legalább olyan nagyjelentőségű, mint a déli sark felfedezése.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Készül az agyvelő térképe Az agykéreg mezőinek térképe Az agy keresztmetszete
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
A vörös katonák egyik csoportja a frontra való indulás előtt. Az...
Apache a vérpadon Apache a vérpadon
A mult héten vérpadon mult ki a hirhedt Liabeuf, szeges pánczélu...
A kormos arcz A kormos arcz
Alexandroviszk-Grusevszk orosz bányavárosban a rendőrkapitány...
A föld felfedezői és meghódítói A föld felfedezői és meghódítói
Most, hogy ennek a tetszetős könyvnek a köteteit forgatom kedvemre,...
Bonyodalmak egy örökség körül Bonyodalmak egy örökség körül
Néhány nappal ezelőtt elhunyt Rosenberg Gyula munkapárti képviselő....
Szász Ernő vezérigazgatót egész csoport barátságos úriember végigölelte egy színházi premieren Szász Ernő vezérigazgatót egész csoport barátságos úriember...
Vasárnap este elegánsan öltözött, izgatott úriember szállt ki a...
Chorin Ferenc dr. Chorin Ferenc dr.
A Salgótarjáni kőszénbánya rt., ez hatalmas magyar iparvállalat,...
Királyi hercegnő és hadnagy Királyi hercegnő és hadnagy
Az uralkodóházban nemsokára ismét véget ér egy idillikus szerelmi...
A bab, borsó, lencse rekvirálása A bab, borsó, lencse rekvirálása
Az Országos Közélelmezési Hivatal elnöke rendeletet adott ki, a mely...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98