Dtum
Login with Facebookk
1933 | Június

Agyunk csodái

 Agyunk csodái

Az emberi test legismeretlenebb és legrejtelmesebb területe az értelem központja: az agyvelő. Hogy miért? Illusztrálásul egy csodálatos eset, melyet még máig sem sikerült az orvostudománynak megfejteni. A Rocky Mountains egyik kőbányájában történt.

Sziklarepesztésnél az egyik vigyázatlan munkás vasrudja olyan erővel pattant neki a másik munkás arcának, hogy a szem alatt fúródott be és a szerencsétlen munkás fejetetején jött ki. A vasrúd 115 cm. hosszú, 4 cm. vastag ás 13 font súlyú volt, egyik végén kissé kihegyezett.

A szerencsétlenül járt munkás összerogyott. Mindenki azt hitte, hogy szörnyethalt, hiszen a vasrúd a szó szoros értelmében keresztülszúrta az agyvelejét. Milyen nagy volt azonban a meglepetés, amikor a halottnak hitt munkás pár pillanat múlva felkelt, átfúrt agyvelővel saját lábán elment az orvoshoz, elmesélte, hogyan történt a szerencsétlenség és néhány heti ápolás után fel is gyógyult. 12 esztendeig élt még ezután, mindössze jellemében és szokásaiban állott be pár apró változás.

Szinte hihetetlen eset, az ember hajlamos arra, hogy kacsának higyje, annyira valószínűtlen. Hogy mégis százszázalékosan megtörtént dolog, azért az orvostudomány vállal felelősséget. A legkomolyabb tudomány, az agyvelőkutatás, mely ezt a hihetetlen esetet az orvostudomány történetébe corwbar-case néven jegyezte fel.


Ilyen rejtelmes gépezet a mi agyunk, az értelem és az idegek központja. Jórészt még ma is felkutatatlan terület, a legismeretlenebb szervünk az agyvelő. Tulajdonképpen nem tudjuk, hogyan keletkezik agyunkban a gondolat, nem tudjuk, mi történik agyvelőnkben, mikor gondolkozunk, mi az oka annak, hogy egyik ember zseniális, a másik ember bárgyú, a harmadik ember gonosztevő.

Eleinte azt hitték, hogy az ész, az értelem az agyvelő súlyától függ. Megmérték híres emberek agyvelejét és egészen különös adatokat kaptak. A normális emberi agyvelő súlya 1300-1600 gramig terjed, tehát több mint egy kilogram „észt” hordunk koponyánkban. Hogyan állunk azonban híres emberek agyvelejének súlyával?


Az agyvelő súly világrekordere Cromwell Olivér, az angol forradalom diktátora volt, akinek agyveleje 2330 gramot nyomott. Byron, a nagy angol költő agyvelejének 2238 gram súlya volt, Turgenyevnek, a híres orosz írónak 2120 gramot nyomott az agyveleje. Cuviernek, a természettudósnak 1829, Voltnak, a fizikusnak 1745, Kantnak, a halhatatlan königsbergi filozófusnak 1600, Dantenak 1420 gram súlyú volt az agyveleje.


- Egyszóval - gondolja az olvasó, - kilóra mérik az észt. Minél súlyosabb az agyvelő, annál tehetségesebb az ember. Nos, az orvostudomány csakhamar rájött, hogy ez nincsen így. Descartes-nak, a nagy filozófusnak. Schumannak, a hires zeneszerzőnek és Liebig-nek, a világ legzseniálisabb kémikusának kisebb súlyú volt az agyveleje, mint a normális emberé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az agy keresztmetszete Készül az agyvelő térképe Az agykéreg mezőinek térképe
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Hogyan halt meg Kerékjártó professzor, a világ legjobb matematikusa Hogyan halt meg Kerékjártó professzor, a világ legjobb...
Tegnap Mátraházán 50 éves korában meghalt dr. Kerékjártó Béla...
A Ferencváros kiverte a kupából Olaszország bajnokcsapatát A Ferencváros kiverte a kupából Olaszország bajnokcsapatát
Ferencváros – FC Bologna 4:1 (1:1) Rettenetes melegben...
A stockholmi olympiai versenyek résztvevői A stockholmi olympiai versenyek résztvevői
A svéd szervező bizottság jelentése szerint az egyes nemzetek a...
A második marne-i csata A második marne-i csata
A marne-i zsák déli szájánál, Soissons város közelében, elemi erejű...
Háromezerötszáz község sorsáról dönt az uj háztartási javaslat Háromezerötszáz község sorsáról dönt az uj háztartási...
Jövő hét keddjén már összeül a képviselőház, a kormány azonban még...
Az idei télen már gázzal is fűtik a központi fűtéses házakat Az idei télen már gázzal is fűtik a központi fűtéses házakat
A fővárosi nagyüzemek szénellátásában a legutóbbi időkben komoly...
Litvinov bukása Litvinov bukása
Amikor vagy tíz esztendeje a genfi zöld asztal mellé, a szerencsétlen...
Rövidek Rövidek
A jugoszláv sajtó elsőrangú politikai eseménynek minősíti Tevfik...
Az albán forradalom Az albán forradalom
Véres harczok folynak mostanában a törökök és a függetlenségükért...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98