Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Ostrom a titokzatos Mount-Everest ellen 2. rész

Hugh Ruttledge angol őrnagy Budapesten beszél a világ legmagasabb hegyének – a Szellemek Trónusának – meghódításáról.

- Az ön által vezetett expedíció mennyire közelítette meg a Mount-Everest csúcsát? - 300 méternyire- Ez a jelenlegi rekord - mondja, - mosolyogva. - Elképzelhető, hogy micsoda érzések járhatják át annak az expedíciónak tagjait, amely a 8840 méter magas hegycsúcsot 8540 méterrel megközelítette, de a potom 300 métert már mégsem tudja megtenni.

Itt már a szervezetünk mondta fel a szolgálatot. Nem bírtuk a borzalmas hideget, úgy éreztük, hogy izmaink elsorvadtak s mi olyan halálosan elgyengültünk, hogy már visszafelé sem tudjuk utunkat megtenni. 7000 méteren felül olyan ritka már a levegő, hogy a legjobb idegzetű embereket megtréfálja. Például ugyanúgy, mint a részeg ember néha huzamosabb időn át duplán látunk mindent.

Az én expedícióm egyik legerősebb embere, Smithy a felhők között ugráló alakokat látott, majd más alkalommal csaknem életveszélyt okozott látási zavara. Egyik társával fényképfelvételeket ment készíteni. Az illető elcsúszott s úgy belevágta fejét egy jégtömbbe, hogy eszméletlen lett. Smithy nem vette észre, hogy a társa nem jön utána.

Ő megesküdött arra, hogy látta a társát maga után jönni, - sőt letörte csokoládéjának felét s hátranyujtotta neki. Amikor aztán a ködkép nem fogadta el a csokoládét sőt eltűnt, akkor eszmélt rá Smithy, hogy egyedül van. Természetesen rögtön visszarohant és meg is találta társát vérbefagyva.

- A tudomány nemrégen még azt állította, hogy 7000 méteres magasságon felül nem élhet ember! - Hogy élt akkor mégis ennél jóval magasabban az expedíció? Sir Hugh Ruttledge megigazítja szemüvegét és mosolyog.

- Ugy, hogy megcáfoltuk a tudományt. Még az oxigént ömlők nélkül is tartózkodhat ilyen magasságban az ember, feltéve - ha az elképzelhető legtökéletesebb a szervezete. Előfordulhat az is, hogy két nap alatt tíz kilót fogy ebben a magasságban az ember. Ezt csak egy acélból felépített ideg- és izomszervezet bírja ki. Miután azonban az expedíció tagjai ugyanolyan szigorú egészségügyi vizsgálaton esnek át, mint az angol repülők - hát nem halunk meg mégsem 7000 méteren felül.

A Mount-Everest megmászásának a természet ellenálláson kívül van még egy nagy akadálya is. A Dalai Láma, akinek birodalmában a Mount-Everest fekszik, csak a legritkább esetben engedi megindulni az expedíciókat. A Mount-Everest a Nagy Síkság Szellemének birodalma. Egy többezer éves tibeti-kolostorban őrzött ősi pergament, szövege szerint a Szent Hegyet csak a ….Nagy Hótól nyugatra fekvő Öt Kincs területéről lehel megközelíteni, az Üveg Vár irányából, mely a Sziklák Völgyében fekszik.

- De mindennek ellenére, jövőre. 1938-ban - mondja Ruttledge őrnagy, - újra megkíséreljük a Szellemek Trónusának elfoglalását. Ezt az expedíciót már nem én vezetem, hanem mr. Tilman, aki nemrégen megmászta a 7500 méteres Manda Deni hegyet. Én ötvenhárom évemmel a Mount-Everesthez már öreg vagyok. Ma, az életben, a munkában ez a kor még a férfiasság, erő, teljesítőképesség legjava. De a Szellemek Trónusához, ha egyszer mégis eljuthat élve valaki, az csak fiatal sportember, tudós lehet.

Így vonul hát nyugalomba Sir Hugh Ruttledge, de nevét a Mount-Everest ostromával kapcsolatban az egész világ emlékezetben fogja tartani. Ez a nyugalomba vonulás egyébként egy újabb érdekes, de már szelídebb expedíció lesz. Sir Ruttledgenak az egyik angol város kikötőjében 16 méteres vitorlás hajója áll. Ezen a hajón van konyha, van könyvtár, van dolgozószoba és van egy öreg matróz is. Nos, ez az öreg tengeri medve mar izgatottan várja haza gazdáját, mert Sir Ruttledgc pihenésül világkörüli útra indul a vitorlással.

György László.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mount-Everest Hugh Ruttledge angol őrnagy, aki a Mount-Everestre a legutóbbi expedíciót vezette
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A debreczeni alispán családi háboruskodása A debreczeni alispán családi háboruskodása
A sátoraljaujhelyi ügyészség érdekes bünügyben folytat nyomozást. A...
Magyarország 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnoka  Wintner István Magyarország 1932. évi gyorskorcsolyázó bajnoka Wintner István
A BKE szombaton és vasárnap tartotta meg az 1932. évi...
Charlie Chaplin válása Charlie Chaplin válása
Az egész filmvilág Chaplinről beszél, mert – mint lapunk multheti...
Elektromos masszáló-készülék Elektromos masszáló-készülék
A masszázsnak az ujabb orvosi gyakorlatban igen nagy jelentőséget...
Meskó Zoltán, a nyilaskeresztesek vezére gyűlést tartott Meskó Zoltán, a nyilaskeresztesek vezére gyűlést tartott
Vasárnap délelőtt nagy tömeg verődött össze a Budai Vigadó termeiben....
Az amerikai vígjáték Az amerikai vígjáték
A legutóbbi évek amerikai filmtermelése azt mutatja, hogy a burleszk...
Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju színésznők és gavallérjaik között a Capri című mulatóhelyen Pezsgőspohár- és hamutartó-közelharc bárónők, uriasszonyok, ifju...
Az elmult hét egyik különösen mozgalmas báli éjszakáján vidám és...
A haditengerészet költségvetése megkapta az igent A haditengerészet költségvetése megkapta az igent
A haditengerészet költségvetését október huszadikán tárgyalta magyar...
Football a táborban Football a táborban
A zombori huszonhármasoknál egy csapatra való footballista szolgál....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98