Dtum
Login with Facebookk
1937 | December

Ostrom a titokzatos Mount-Everest ellen 2. rész

Hugh Ruttledge angol őrnagy Budapesten beszél a világ legmagasabb hegyének – a Szellemek Trónusának – meghódításáról.

- Az ön által vezetett expedíció mennyire közelítette meg a Mount-Everest csúcsát? - 300 méternyire- Ez a jelenlegi rekord - mondja, - mosolyogva. - Elképzelhető, hogy micsoda érzések járhatják át annak az expedíciónak tagjait, amely a 8840 méter magas hegycsúcsot 8540 méterrel megközelítette, de a potom 300 métert már mégsem tudja megtenni.

Itt már a szervezetünk mondta fel a szolgálatot. Nem bírtuk a borzalmas hideget, úgy éreztük, hogy izmaink elsorvadtak s mi olyan halálosan elgyengültünk, hogy már visszafelé sem tudjuk utunkat megtenni. 7000 méteren felül olyan ritka már a levegő, hogy a legjobb idegzetű embereket megtréfálja. Például ugyanúgy, mint a részeg ember néha huzamosabb időn át duplán látunk mindent.

Az én expedícióm egyik legerősebb embere, Smithy a felhők között ugráló alakokat látott, majd más alkalommal csaknem életveszélyt okozott látási zavara. Egyik társával fényképfelvételeket ment készíteni. Az illető elcsúszott s úgy belevágta fejét egy jégtömbbe, hogy eszméletlen lett. Smithy nem vette észre, hogy a társa nem jön utána.

Ő megesküdött arra, hogy látta a társát maga után jönni, - sőt letörte csokoládéjának felét s hátranyujtotta neki. Amikor aztán a ködkép nem fogadta el a csokoládét sőt eltűnt, akkor eszmélt rá Smithy, hogy egyedül van. Természetesen rögtön visszarohant és meg is találta társát vérbefagyva.

- A tudomány nemrégen még azt állította, hogy 7000 méteres magasságon felül nem élhet ember! - Hogy élt akkor mégis ennél jóval magasabban az expedíció? Sir Hugh Ruttledge megigazítja szemüvegét és mosolyog.

- Ugy, hogy megcáfoltuk a tudományt. Még az oxigént ömlők nélkül is tartózkodhat ilyen magasságban az ember, feltéve - ha az elképzelhető legtökéletesebb a szervezete. Előfordulhat az is, hogy két nap alatt tíz kilót fogy ebben a magasságban az ember. Ezt csak egy acélból felépített ideg- és izomszervezet bírja ki. Miután azonban az expedíció tagjai ugyanolyan szigorú egészségügyi vizsgálaton esnek át, mint az angol repülők - hát nem halunk meg mégsem 7000 méteren felül.

A Mount-Everest megmászásának a természet ellenálláson kívül van még egy nagy akadálya is. A Dalai Láma, akinek birodalmában a Mount-Everest fekszik, csak a legritkább esetben engedi megindulni az expedíciókat. A Mount-Everest a Nagy Síkság Szellemének birodalma. Egy többezer éves tibeti-kolostorban őrzött ősi pergament, szövege szerint a Szent Hegyet csak a ….Nagy Hótól nyugatra fekvő Öt Kincs területéről lehel megközelíteni, az Üveg Vár irányából, mely a Sziklák Völgyében fekszik.

- De mindennek ellenére, jövőre. 1938-ban - mondja Ruttledge őrnagy, - újra megkíséreljük a Szellemek Trónusának elfoglalását. Ezt az expedíciót már nem én vezetem, hanem mr. Tilman, aki nemrégen megmászta a 7500 méteres Manda Deni hegyet. Én ötvenhárom évemmel a Mount-Everesthez már öreg vagyok. Ma, az életben, a munkában ez a kor még a férfiasság, erő, teljesítőképesség legjava. De a Szellemek Trónusához, ha egyszer mégis eljuthat élve valaki, az csak fiatal sportember, tudós lehet.

Így vonul hát nyugalomba Sir Hugh Ruttledge, de nevét a Mount-Everest ostromával kapcsolatban az egész világ emlékezetben fogja tartani. Ez a nyugalomba vonulás egyébként egy újabb érdekes, de már szelídebb expedíció lesz. Sir Ruttledgenak az egyik angol város kikötőjében 16 méteres vitorlás hajója áll. Ezen a hajón van konyha, van könyvtár, van dolgozószoba és van egy öreg matróz is. Nos, ez az öreg tengeri medve mar izgatottan várja haza gazdáját, mert Sir Ruttledgc pihenésül világkörüli útra indul a vitorlással.

György László.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mount-Everest Hugh Ruttledge angol őrnagy, aki a Mount-Everestre a legutóbbi expedíciót vezette
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A világ legjobb műugrói nyomában A világ legjobb műugrói nyomában
Vajda László műugróbajnokunk tudvalevően Lausanneban végzi egyetemi...
Kispesti AC – FTC 1:0 (0:0) Kispesti AC – FTC 1:0 (0:0)
Szinte már tradicionális jellegűvé vált, hogy az FTC és a KAC meccse...
Festetics Sándor, a nyilaskeresztesgróf-vádlott a budapesti...
Kedden az V. kerületi rendőrkapitányságon jelenik meg vádlottként...
Nyilatkozatok Lord Rothermere vezércikkéről Nyilatkozatok Lord Rothermere vezércikkéről
A vasárnap eseménye Lord Rothermerenek a „Pesti...
Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől, végig az egész világon Dobay István örökös földönfutása tragikus szenvedélye elől, Pesttől,...
Dr. Dobay István bécsi letartóztatása a főváros előkelő társaságának...
Rövidek Rövidek
Politikai körökben befejezett ténynek tekintjük, hogy ha a...
Amerika elnökválasztás előtt Amerika elnökválasztás előtt
Közeledik immár az amerikai elnökválasztás, melyet különösen...
Tóth Péter dr. tréningben Tóth Péter dr. tréningben
Többszörös tőrbajnokunk, Tóth Péter dr. is megkezdte tréningjét....
Az orosz-japán háború Az orosz-japán háború
A szárazföldön is megkezdődött a nagy harcz. Az oroszok eddig a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98