Dtum
Login with Facebookk
1937 | Szeptember

Tízezrek a Horthy Miklós- híd vasárnapi premierjén

Vasárnap délelőtt tízezrek jelenlétében nyitotta meg a kormányzó Budapest új ékességét, a Horthy Miklós Dunahidat, amelynek építését külön törvényben határozta el az országgyűlés. A fellobogózott híd budai feljárójánál hatalmas tribűnöket emeltek s itt foglalták el helyeiket a díszegyenruhás katonai és cilinderes, zsakettes polgári előkelőségek, míg a feljáró két oldalán cserkész és rendőrkordon mögött beláthatatlan sokaság sorakozott.

Horthy Miklós kormányzó Vértesy Sándor kabinetirodai főnök, Keresztes Fischer Lajos tábornok és Koós Miklós ezredes, szárnysegéd kíséretében érkezett, Rodor Vilmos honvédelmi miniszter fogadta. Az Acélhang dalárda énekelte a Himnuszt, majd Bornemissza Géza kereskedelmi és iparügyi miniszter a díszpáhollyal szemben felállította pódiumra lépett, hogy ismeretesse a híd keletkezésének történetét.

A hídnak, mint az emberi kultúra vívmányának nagy jelentősége az - mondotta-, hogy fejleszti kereskedelmét, elősegíti a mezőgazdasági és ipari termékek kedvezőbb értékesítését, egyszóval emeli a lakosság jólétét. A kultúra hozza létre a hidat, a híd pedig szolgálja a terjeszti a kultúrát.

Utána Szendy Károly polgármester beszélt. Elmondotta, hogy az új híd Budapest egész déli részének további fejlődését biztosítja és sietteti. Az új Duna- híd építésével megkezdődött a nagyarányú városfejlesztési program, amely Budapest világvárosi fejlődésének nyit új perspektívákat.

Ezután Darányi Kálmán miniszterelnök mondott ünnepi beszédet. Jelképes a hídépítés munkája,- mondotta a miniszterelnök - mert szimbóluma a történelmi szerepnek, amelyet a nemzet ezer esztendője töltött be és amelyet vállalnia kell a jövőben is. A magyarság Kelet és Nyugat között a híd...  Ez a nemzet sohasem volt anyagiakban gazdag. Minden sikert, minden eredményt drágábban kellett megvásárolni a sorstól, mint a szerencsésebb nemzeteknek. Ezért örülünk, hogy értékeink ily hatalmas alkotással gyarapítottuk a mai súlyos helyzetben. Az országgyűlés hálájának akart kifejezést adni a kormányzó országépítő munkája iránt, amikor elrendelte a híd megépítését Horthy Miklós országlásának tizedik évfordulóján.

A miniszterelnök beszéde után a kormányzó kíséretével elhagyta a díszpáholyt, hogy sorba bemutassák mindazokat, akik részt vettek a nagy mű létrehozásában. Algyay-Hubert Pál tervezőmérnök, a közmunka tanácsalelnöke és Tuntó Pál miniszteri tanácsos vezetésével sorakoztak a kormányzó előtt az építést végző vállalatok és a minisztérium hídépítési osztályának vezetői. A kormányzó mindenkivel sorban kezet fogott. Amikor idősebbik fiához, ifjabb Horthy Istvánhoz érkezett, pillanatra elmosolyodott és kedvesen megveregette a mérnök úr arcát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Kutyák a háborúban Kutyák a háborúban
Orosz ujságok érdekes dolgokat írnak arról, hogy a legutóbbi...
Makó város és a csanádi püspöki birtokok Makó város és a csanádi püspöki birtokok
Nagy figyelemre tarthat számot az a rendkívül fontosságú törekvés,...
A Désy-Lukács pör A Désy-Lukács pör
A mult héten tartották meg a második tárgyalását annak a szenzációs...
Gömbös Gyula beszéde a romhányi csatasikon Gömbös Gyula beszéde a romhányi csatasikon
Soldos főispán üdvözlő szavaira Gömbös miniszterelnök így válaszolt:...
Európaiak lemészárlása Marokkóban Európaiak lemészárlása Marokkóban
Az algezirászi egyezség nem teremtette meg azokat a gyümölcsöket...
Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása érdekében Ujabb mozgalmat inditanak a hadikölcsönkötvények valorizálása...
A nemzeti munkaterv célkitűzései között szerepel az elszegényedett...
Egy üvegfestőművész az üvegfestésről
Ötvenöt év derék munkásságáról számol be Róth Miksa abban a vékony...
Válság fenyeget Mandzsuriában? Válság fenyeget Mandzsuriában?
Nagyon fontos most a mandzsuriai kérdés is, mely az utóbbi napokban...
48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót 48 pengőért, havi kétpengős részletre adják az új néprádiót
Dr. Rostás László érdekes tanulmányt írt a magyar rádióiparról és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98