Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

A legnagyobb szárazföldi őslény 3

A Brachiosaurus összeállításának vezetése, valamint a faj felállítása és tudományos leírása Janensch Werner tanár, berlini őslénykutató munkája volt, ki az új fajt, a kiásást végző afrikai expedíció szervezése körül nagy érdemeket szerzett és azóta elhúnyt Branca őséletbúvárról nevezte el.

Az összeállított váz méretei a következők: magasság 11.87 m, hosszúság 22.65 m, a nyak hossza 8.78 m, a test magasság az első nyakcsigolyánál 5.83 m. A felállított Brachiosaurus lágyrészekkel együtt körülbelül 12 m maga volt s 800 mázsánál többet nyomhatott. Néhány más, magánosan talált csont méretéből következtetve voltak belőle még megtermettebb példányok is.

A Brachiosaurus nyakcsigolyái könnyűek és megnyúltak, lábai nehézkes vaskos oszlopok, felületes külső hasonlatosság alapján előbbi a zsiráfra, utóbbi az elefántra emlékeztet. Törzse rövid és vaskos. Mint az óriáshüllőknek általában, ennek is erős, földet seprő farka volt. A többi őshüllő alakjától eltérően hosszú nyaka, magas mellső lábai és hátrafelé süllyedő törzse volt.

Koponyája rendkívül kicsiny, agyveleje mindössze egy két-százezred része volt az egész testsúlynak. Erős fogai kemény táplálékra vallanak. Orr- és szemüregei aránylag nagyok. Egyik jól megmaradt koponyából sikerült a labirintus megkövesült kitöltését is kikészíteni. Az egyensúlyi szerv íveinek helyzetéből következtethetünk a fejtartás rendes helyzetére is.

A váz anatómiai jellegzetességei a hajdani állat életmódjának jellegzetességeiről tanúskodnak. A Brachiosaurus nagy súlya és otromba végtagjai miatt csak nehézkesen mozoghatott szilárd talajon. Ezért valószínűleg csak keveset volt szárazföldön s inkább folyókban és sekély tavakban tartózkodott.

Hosszú nyaka lehetővé tette, hogy a vízből lelegelje a partmenti galériaerdők Cycasainak és tűlevelűinek lombozatát. Feltehetjük, hogy nyakát a felszínen úsztatva a vízben pihent és így védekezett alvás közben a szárazföld ragadozói és az éjtszaka hidege ellen.

Érdekes kérdése a törzsfejlődéstannak a nagytestű formák létrejötte és eltűnése. Jellegzetesen óriás növésű állatfajok kifejlődéséhez az egyed növekedési életszakának meghosszabbodása s megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag felhalmozásának lehetősége szükséges. A környezet adottságain kívül ehhez bizonyos hormonok túltengése és más élettani feltételek is kellenek.

A nagytestű alakok eltűnése Branca szerint a faj kipusztulásával, vagyis a törzsfejlődés ági megszakadásával magyarázható. Valószínűtlen ugyanis, hogy a törzsfejlődés növekvő testnagyságra törekvő irányzata egyszerre megfordulva ismét kisebbedő alakokat hozott volna létre.

Dr. Jaskó Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Brachiosaurus brancai Jan. felállított csontváza a berlini természettudományi múzeumban A nagy Brachiosaurus csontváz kiásása a Tendaguru-hegyen 1.kép. Súlyosabb csontdarab szállítása a lelőhelyről a tengerpartra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A marokkói szultán trónvesztése A marokkói szultán trónvesztése
Fezből érkezett hírek jelentik, hogy Abdul Azisz szultánt...
A kormány föloszlatja az Ébredő Magyarok Egyesületét A kormány föloszlatja az Ébredő Magyarok Egyesületét
Az utóbbi napokban egyre határozottabb formában terjesztették a hírt,...
Az első kávéházak Európában. Az első kávéházak Európában.
A kávébab helyes elkészítési módját alig 500 év óta ismeri az...
Tíz játékossal is győztek a nagyváradiak Tíz játékossal is győztek a nagyváradiak
Nagyvárad – Ferencváros 3:0 (1:0) A labdarúgó-bajnokság őszi...
Razzia - Révész Béla és Vitéz Miklós külvárosi miszteriuma az Új Színházban Razzia - Révész Béla és Vitéz Miklós külvárosi miszteriuma az Új...
A nyomor nemcsak szomorú, hanem egyhangú is. Kevés az íróilag...
A titkos terv: gyenge Németország
A francia politika stratégiai célja Németország megroppantása, vagyis...
Búvár munka előtt Búvár munka előtt
A búváröltözék, mely francia találmány, vízálló...
Vörös János honvédelemügyi miniszter elmondja, miért vesztette el a háborút Németország Vörös János honvédelemügyi miniszter elmondja, miért vesztette el a...
Abból az alkalomból, hogy néhány nappal ezelőtt múlt el négy...
Az Eiffeltorony szikratáviróállomása
Az Eiffeltorony szikratávíróberendezései kizárólag katonai,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98