Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

A legnagyobb szárazföldi őslény 3

A Brachiosaurus összeállításának vezetése, valamint a faj felállítása és tudományos leírása Janensch Werner tanár, berlini őslénykutató munkája volt, ki az új fajt, a kiásást végző afrikai expedíció szervezése körül nagy érdemeket szerzett és azóta elhúnyt Branca őséletbúvárról nevezte el.

Az összeállított váz méretei a következők: magasság 11.87 m, hosszúság 22.65 m, a nyak hossza 8.78 m, a test magasság az első nyakcsigolyánál 5.83 m. A felállított Brachiosaurus lágyrészekkel együtt körülbelül 12 m maga volt s 800 mázsánál többet nyomhatott. Néhány más, magánosan talált csont méretéből következtetve voltak belőle még megtermettebb példányok is.

A Brachiosaurus nyakcsigolyái könnyűek és megnyúltak, lábai nehézkes vaskos oszlopok, felületes külső hasonlatosság alapján előbbi a zsiráfra, utóbbi az elefántra emlékeztet. Törzse rövid és vaskos. Mint az óriáshüllőknek általában, ennek is erős, földet seprő farka volt. A többi őshüllő alakjától eltérően hosszú nyaka, magas mellső lábai és hátrafelé süllyedő törzse volt.

Koponyája rendkívül kicsiny, agyveleje mindössze egy két-százezred része volt az egész testsúlynak. Erős fogai kemény táplálékra vallanak. Orr- és szemüregei aránylag nagyok. Egyik jól megmaradt koponyából sikerült a labirintus megkövesült kitöltését is kikészíteni. Az egyensúlyi szerv íveinek helyzetéből következtethetünk a fejtartás rendes helyzetére is.

A váz anatómiai jellegzetességei a hajdani állat életmódjának jellegzetességeiről tanúskodnak. A Brachiosaurus nagy súlya és otromba végtagjai miatt csak nehézkesen mozoghatott szilárd talajon. Ezért valószínűleg csak keveset volt szárazföldön s inkább folyókban és sekély tavakban tartózkodott.

Hosszú nyaka lehetővé tette, hogy a vízből lelegelje a partmenti galériaerdők Cycasainak és tűlevelűinek lombozatát. Feltehetjük, hogy nyakát a felszínen úsztatva a vízben pihent és így védekezett alvás közben a szárazföld ragadozói és az éjtszaka hidege ellen.

Érdekes kérdése a törzsfejlődéstannak a nagytestű formák létrejötte és eltűnése. Jellegzetesen óriás növésű állatfajok kifejlődéséhez az egyed növekedési életszakának meghosszabbodása s megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag felhalmozásának lehetősége szükséges. A környezet adottságain kívül ehhez bizonyos hormonok túltengése és más élettani feltételek is kellenek.

A nagytestű alakok eltűnése Branca szerint a faj kipusztulásával, vagyis a törzsfejlődés ági megszakadásával magyarázható. Valószínűtlen ugyanis, hogy a törzsfejlődés növekvő testnagyságra törekvő irányzata egyszerre megfordulva ismét kisebbedő alakokat hozott volna létre.

Dr. Jaskó Sándor

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Brachiosaurus brancai Jan. felállított csontváza a berlini természettudományi múzeumban A nagy Brachiosaurus csontváz kiásása a Tendaguru-hegyen 1.kép. Súlyosabb csontdarab szállítása a lelőhelyről a tengerpartra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bikaszelídítő nő Bikaszelídítő nő
Mindenféle állatot megszeliditettek már élelmes artisták, hogy...
Motoros kocsin a Vezúvra Motoros kocsin a Vezúvra
Gróf Schönborn Károly volt az első turista, ki motoros kocsiján a...
Úszószövetség alapításának gondolata Úszószövetség alapításának gondolata
Uszószövetség alapításának eszméjét vetették fel nemrégiben azon...
Elfogadtuk a hadügyi költségvetést Elfogadtuk a hadügyi költségvetést
A magyar delegáczió május 26-i ülésében tárgyalta és megszavazta a...
Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból
A frankpör drámájának fölvonása után szaladt le a függöny, Jankorich...
Jóslás a tenyérből , a sors vonala Jóslás a tenyérből , a sors vonala
A tenyérnek ezt a három fővonalát rendesen két vékonyabb vonal metszi...
Uj prosperitás az amerikai autóiparban Uj prosperitás az amerikai autóiparban
Az utolsó hetek gazdasági szenzációja Amerikában – az...
A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület jubileuma A Hevesmegyei Gazdasági Egyesület jubileuma
Az ország egyik legrégibb gazdasági egyesülete a Hevesmegyei...
Lucifer egyik segédje Lucifer egyik segédje
Pár héttel ezelőtt nagyon sajátságos és szokatlan tárgyalás...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98