Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

Sándor, József, Benedek… 2

Május (Pünkösd Hava). Ha Orbán napján fénylik, örvendezzünk, mert sok és jó bor lészen. De ha pedig aznap eső lészen, korsódat a vizescsatorna alá tartsad. Ha május végén bőven virágzik a tölgyfa, sok szalonna és bő esztendő lészen.

Június (Szent István Hava). Medardus napról úgy vélekednek sokan hogy ami némü idő vagyon az napon, olyan lészen négy hétig egymás után, főképpen ha eső esik. Ha Úr napja tiszta lészen, jó esztendőt jelent. Ha Szent Vid napján eső esik, az árpában hiba lészen, kivált a tavasziban.

Július (Szent Jakab Hava). Ha Sarlós Boldogasszony napján eső lészen, azt tartják, amit Medardusról említénk. Ha Margit napján esik, a dió és mogyoró lehull és férges lészen.


Augusztus (Kisasszony Hava). Ha Nagy boldogasszony napján fénylik, azt tartják a szegény kapások, hogy akkor sok jó bort ihatnak.

Szeptember (Szent Mihály Hava). Ha Egyed napján jó idő levén, az ősz is jó lészen és a bor is. Ha Szent Máté napján tiszta az idő nagyon, a bornak esztendőre nagy bősége lészen. Szent Mihály napján ne halássz, mert a halak a víz fenekére mennek.

Október (Mindszent Hava). Szent Gál napján szokták a halakat a tóból kihalászni. Ugyanaznap megérik a makk és ha a tölgyfák sok makkot hoznak, nehéz és hosszú tél következik.

November (Szent András Hava). Ha a hó novemberben nedves földre esik, kiváltképpen három nappal Szent Márton előtt, harminc napig elvész a vetés és gyakran drágaság következik. Ha ezekben az időkben eső esik és tüstént fagy követi, ártalmas a gabonának.


December (Karácsony Hava). Szent Luca napján megszűnnek az emberben az esztendős és hosszas betegségek. A halászok azt tartják, ha a csuka mája elől hegyes, hátul széles, nagy hideget jelent.

Nem lehet éppen azt állítani, hogy a százesztendős kalendárium jövendölései a természet megfigyelésén alapszanak, van biz azokban valamelyes babona is, de a legtöbbjét tudományosan meg lehet magyarázni.

A falusi gazda szereti bizonyos napokhoz kötni a megfigyeléseit. Igy például szerte az országban állítják: ha csurog a Vince (január 22), telik a pince. Ha Gyertyaszentelő Boldogasszony napján (febr. 2) süt a nap, a hideg erősödik, de ha kemény a tél, úgy hamarosan vége lesz. Mátyás (febr. 24) jeget ha nem talál, csinál. Gyertyaszentelő napján a medve kijön az odujából és körülnéz. Ha zimankós időt talál, kint marad, mert a tél az utolsó mérgét adja ki, ha enyhe az idő, visszabúvik, mert a harapósa még hátra van.

Ha József napján (márc. 19) derült, bő termés lesz. Gergely napja (márc. 12) ritka, hogy jó, hideg, szeles, sokszor van hó. Sándor, József, Benedek (márc. 18, 19, 21) zsákkal hozzák a meleget. Gergely a szakállát szokta, rázogatni, ami havat jelent. Ha Szent György nap előtt (ápr. 24) dörög, jó termés ígérkezik. Szent György napi eső jó nyarat jelent. Nagypénteki eső áldás. Ha virágvasárnap esik, pünkösdig minden nap esik. Úrnapi száraz idő, sok széna. Nedves pünkösd száraz karácsony.

Ha Orbán napján esik, kevés bor lesz. Amilyen Orbán napja (máj. 25), olyan az ősz. Pongrác napi eső a mezőnek jó, a szőlőnek árt. Ha Medárdkor esik (jún. 8), negyven napig esik. Ha Margit napján (jún. 10) esik, úgy hat hétig esik. Ha Lőrinckor (aug. 10) esik, vége a dinnyének..

Ha Lőrinc napja szép, szép lesz az ősz is. Szent Mihály napi dörgés szép őszt, de zimankós telet jelent. Ha a Márton napi lúd mellcsontja fehér, havas lesz a tél, ha fekete, kemény hidegek jönnek. Fekete karácsony, fehér húsvét. Meleg karácsony, hideg tél. Szilveszternapi szél, rossz szüret.


Ennyit mulatóba, de folytatni lehetne a sort akár köteteken keresztül. Sokszáz esztendő tapasztalata sűrűsödik össze ezekben a jövendölésekben, amelyeknek értékén csak keveset ront a belekeveredett babonás elem.

A hosszú időre szóló következtetések legtöbbjét persze bajos megmagyarázni, csak a tényt fogadhatjuk el, hogy a jóslások nagyon gyakran helyeseknek bizonyulnak. A gazda pedig beéri ezzel, mert hiba nélkül semmi sincs, még a tudomány is tévedhet, hogyne tévedhetne az öreg Pista bácsi, a fali orákuluma…

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98