Dtum
Login with Facebookk
1941 | Október

Új iparágakat teremtett a tűzrendészeti törvény

Az 1936. évi tűzrendészeti törvény a községek és városok elöljáróságainak a törvényben előírt tűzoltói felszerelés és anyagok beszerzésére, illetve a régi berendezések megfelelő kiegészítésére adott négy évi határidőt újabb két évvel meghosszabbította és végső határidőül 1942 december 31-ét tűzte ki.

A tűzoltóságok felszerelése rendkívül fontos a falvakban és a kisebb városokban,
ahol a kevésbé tűzbiztos építkezés mellett egyedül a jól felszerelt tűzoltószertár nyujtja azt a tűzbiztonságot, amelyet a törvény el akar érni. Ezért ma amikor már alig egy év választ el a tűzoltószertárak berendezésének kiegészítésére kitűzött végső határidőtől, nem érdektelen tudni azt, hogy az egyes községek és városok mai tűzoltó berendezése mennyire tér el a törvényes követelményektől. Ezért a belügyi kormányzat már az idei munkatervben elhatározta, hogy elkészítteti az ország tűzrendészeti statisztikáját.

Az új összeírás alapján pontos adatok fogják meghatározni,
hogy az egyes községeknek milyen az általános tűzrendészeti helyzete, a hivatásos vagy kötelező tűzoltóság mellett milyen magán tűzoltóintézményekkel (gyári-, üzemi-, uradalmi tűzoltóság) rendelkezik, milyen ezeknek a felszerelése, milyen a község vízellátása és milyenek az egyéb körülményei, amelyek a község tűzbiztossági helyzetének megítélésénél figyelembe jöhetnek. A rövidesen megoldásra kerülő munka alapján fogják megállapítani, hogy az egyes hatóságok mennyire haladtak a tűzrendészeti törvény végrehajtásában és mit kell még elvégezni a hátralevő esztendő alatt.

A tűzrendészeti törvény végrehajtása új iparágat teremtett.

A községek részére, amelyek nem tudnak drága motoros fecskendőt beszerezni, egy ember által könnyen hordozható benzinmotoros, úgynevezett aggregát fecskendőket készítenek, amelyek bármely kútból vagy víztartályból, patakból vagy tóból 40 méter magas, bőséges vízsugár lövelésére alkalmasak. De ezek a kis fecskendők is drágák, darabonként 1600-2000 pengőbe kerülnek, viszont sokkal kevesebbet érnek a lóerővel vagy gépjáróművel vontatott, nehéz motoros fecskendőknél.

Tűzoltó fecskendők készítésére több üzem rendezkedett be
az utóbbi években s néhány hét előtt alakult az első szövetkezet „Aqua Fecskendő és Szivattyúkészítő és Értékesítő Szövetkezet” cég alatt.

Hasonlóképpen fejlődött a létraipar,
amely egységes típusú, mintegy 30.000 létrával látta el a legutóbbi két évben a községi tűzoltóságokat.

A textilüzemekben csaknem egymillió méter új tömlő
készítése foglalkoztatta a tűzrendészeti törvénnyel kapcsolatban az iparvállalatokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98