Dtum
Login with Facebookk
1942 | Május

Hármas holtverseny után Kovács Pál az idei kardvívóbajnok

Rajcsányi László és Gerevich Aladár előtt

Vasárnap kora reggeltől kis megszakítással órákig tartottak a küzdelmek. A délelőtti előmérkőzések után az esti döntőben a legjobb magyar vívók adtak egymásnak találkozót, hogy nemes versengésben eldöntsék, ki a legjobb a legjobbak között.

A HTVK-ból Kovács A. Pál, Berczelly Tibor és Maszlay Lajos, A MAC-ból Rajcsányi László, Gerevich Aladár, Pesthy Károly és Palócz Endre, a BEAC-ból Rajczy Imre dr., a BSE-ből Dabóczy harcoltuk az elsőségért.

Mind régi kiváló vívó, csak Dabóczy „betörése” jelent itt meglepetést, bár egy-két asszójában ő is bebizonyította, hogyha megfelelő rutint szerez, még szép szerepet játszhat.

A döntő simán indult és zökkenőmentesen, minden különösebb izgalom nélkül folyt. „Félidőben” Gerevich és Kovács 4-4 győzelemmel veretlenül vezetett az egy vereséggel (Gerevichtől) álló Rajcsányi és 2-2 vereséggel továbbmenő Rajczy, Pesthy és Palócz előtt.

Maszlay rossz formában vívott és három vesztett asszó után sérülés miatt visszalépett a versenytől. Meglepetést keltett, hogy Dabóczy majd megverte Kovácsot, aki nehezen jött lendületbe.

Szünet után Rajcsányi és Rajczy dr. törtek előre és ekkor úgy festett a helyzet, hogy Gerevich nyeri a versenyt, mert az „időzavarba” jutott Rajczy-Kovács pár nagy küzdelméből Rajczy dr. került ki győztesen. Később ugyanő Gerevichet is legyőzi, és mert utóbbi Kovácstól is vereséget szenved, egyszerre megváltozik a helyzet.

Rajczy most Palóccal kerül szembe, és ha ezt az asszóját is meg tudja nyerni és Kovács veszít Rajcsányi ellen, négyes holtverseny alakulhat ki az első helyért. Rajczy pompásan vív, úgy látszik, győz is, ám egyes tusok meglehetősen kétségesek, a zsűri döntése azonban Rajczy ellen szól, aki így – nem egészen igazságosan – kiesik a bajnokjelöltek sorából.

Minden attól függ most, győz-e Kovács (HTVK) Rajcsányi (MAC) ellen. Győzelme a bajnoki címet jelentené számára. Rajcsányi azonban elemében van, egymásután viszi be a tusokat és 5:3-ra megveri Kovácsot.

Hármas holtverseny Kovács, Rajcsányi és Gerevich közt. Előbb a két MAC-ista vív. Erős küzdelem után győz Rajcsányi. Következik a döntő asszó. Kovács és Rajcsányi állnak a plansra. Általános meglepetésre Rajcsányi most nem vív olyan biztonsággal, mint előbb és Kovács biztosan győz, és ezzel megnyeri a bajnokságot.

A végeredmény tehát így alakul:
1. Kovács 2. Rajcsányi. 3. Gerevich, 4. Bercelly, 5. Rajczy dr. 6. Pesthy, 7. Palóc, 8. Dabóczy, 9. Maszlay.

Teljes elismeréssel kell szólnunk a Sportcsarnok plansáról, amely abszolút alkalmasnak bizonyult a verseny lebonyolítására és arról a körültekintő gondosságról, amivel vitéz Bujdosó Kálmán, a Sportcsarnok igazgatója a verseny sportszerű lebonyolítását biztosította.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Izgalmas asszó a kardbajnokságban A döntő résztvevői és a katonai előkelőségek Kovács Á. Pál
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98