Dtum
Login with Facebookk
1944 | Január

A műkorcsolyázó bajnokság meglepetése: Király Ede legyőzte Kállay Kristófot

Gyönyörű napsütéses időben került lebonyolításra Magyarország 1944. évi műkorcsolyázó bajnoksága. Oly nagyszámú néző volt kíváncsi a versenyre, hogy a pénztárnál sorba álltak a jegyekért. A nézők nem is csalódtak, várakozáson felüli szép teljesítményt nyújtottak műkorcsolyázóink, kiknek egyike másika kedvező tudásbeli fejlődésről tett tanúbizonyságot.

Elsőnek a hölgyversenyzők szabadgyakorlatára került a sor. Botond Györgyi többet nyujtott, mint a Mátyás király emlékversenyén, amikor indiszponáltan futott. Győzelme egy pillanatra sem volt kétséges.

A Saáry testvérek ismét bizonyságot tettek arról, hogy a jövő bajnoka közülük kerül ki. Talán lehet, hogy már a következő évben, különösképpen ha Botond Györgyi a következő bajnokságban már nem is indul.

Győzelme után megkérdeztük Botond Györgyit, – ki most már negyedszer nyerte a bajnokságot – hogy elárulja a már a nyilvánosság részére a jövő terveit. Visszavonulás vagy páros műkorcsolyázás?

– Visszavonulásról szó sincs – mondja mosolyogva – a párosról inkább lehet szó. Az a baj egyelőre, hogy Kállay Kristóf dr. – most már elárultam azt is, hogy vele akarok párosversenyre készülni – nem jut edzéshez. Most is szolgálati beosztása miatt bizonytalan volt, hogy indulhat-e a bajnokságban.

– Így tehát ha nem lehet edzést tartani, nem gondolhatunk arra, hogy ebben az évben akár idehaza a jubileumi versenyen, akár - ha létrejön - egy külföldi versenyen párosban indulhassunk. Hogy a jövőben mi lesz, arról még korai beszélni, mert addig még sok minden történhet.

Botond Györgyi egyébként a bírói vélemény alapján egyhangúlag nyerte a bajnokságot 5 helyezési és 391.22 pontszámmal. Mögötte a következőképpen alakult a sorrend:
2. Saáry Éva 11 helyezési szám. 381.78 pontszám;
3. Saáry Marika 14 helyezési szám. 379.96 pontszám;
4. Kékessy Andrea 20 helyezési szám, 374.86 pontszám.

A további helyeket Kresz Lili, Bódy Marika, Pajzs Magda és Markotai Irma foglalták el. A közönség között Kékessy Andrea negyedik helye okozott meglepetést, mert a nézők véleménye szerint Kékessy kűrje valamivel jobb volt, mint Saáry Marikáé.

A férfi-műkorcsolyázásban megszületett a nap nagy szenzációja. Király Ede legyőzte a háromszoros bajnok Kállay Kristóf dr.-t. Az eredmény csak a kívülállók részére jelent meglepetést, mert a bennfentesek részére - akik figyelemmel kísérték Király Ede szorgalmas munkáját és látták tudásbeli fejlődését - az eredmény nem volt meglepetés.

Az igazság kedvéért le kell szegeznünk, hogy Király győzelmét nem kis mértékben az is előmozdította, hogy Kállay Kristóf dr. szinte teljesen edzés nélkül állt ki a versenyre. Királynak már a kötelező gyakorlata is valamivel jobban sikerült, mint Kállayé, míg kűrje feltétlenül tartalmasabb volt.
– A győzelmet – mondotta Király Ede a verseny végén – elsősorban a bécsi edzésnek tudom be. Már tegnap a kötelező gyakorlatoknál éreztem, hogy minden sikerül. Hogy a párosban mi lesz? Andreával a második helyet szerezzük meg.
Ebben azonban nem lett igaza az újdonsült bajnoknak.

A férfibajnokság végeredménye ez volt:
1. Király 6 helyezési szám, 534.81 pontszám;
2. Kállay 9 helyett szám, 531.02 pontszám;
3. Csepela dr. 15 helyezési szám. 294.34 pontszám.
A negyedik helyen Binden dr. végzett.

A páros versenyben Király Ede - Kékessy Andreával második bajnokságát szerezte meg a Matusik Zsuzsi - Molnár Rudolf kettős előtt. Királyék győzelmüket nagyobb tudásuknak tudhatják be. A „történeti hűsége” kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy Királyék mindössze négyheti edzés után álltak ki a versenyre.

A páros műverseny végeredménye:
1. Kékessy Andrea - Király Ede 6 helyezési sz. 10.94 pontszám.
2. Matusik Zsuzsi - Molnár Rudolf 9 helyezési sz. 10.78 pontszám.

A versenyt követően rövid beszéd kíséretében Beliczay Imre dr. a BKE elnöke osztotta ki a díjakat a győzteseknek és a helyezetteknek. Beszédében köszönetet mondott a versenyzőknek azért, hogy a háború ötödik évében a nehézségek ellenére is komoly előkészülettel szép eredményt tudtak felmutatni.

Beliczay dr. külön kiemelte, Kállay Kristóf dr.-t, aki kevés edzése ellenére is kiállt a versenyre. Ezért a sportszerű magatartásáért a legteljesebb elismerés illeti meg. A bajnoki verseny szép és jól sikerült délelőttje a bajnokok ünneplésével ért véget.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hölgyverseny mezőnye - Saáry Éva, Saáry Marika, Bódy Marika, Botond Györgyi, Pajzs Magda, Kresz Lili, Markotay Ágnes és Kékessy Andrea.jpg A Kékessy Andrea - Király Ede pár, a páros verseny győztese.jpg Király Ede, az 1944. évi műkorcsolyázó bajnok.jpg A Saáry testvérpár.jpg A pontozóbírák.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy izgatással vádolt házmester Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy...
Még 1923-ban történt, hogy az Eötvös ucca 29. számú ház egyik lakója...
Irak-a petróleum-ország Irak-a petróleum-ország
Az angol világpolitikának egyik legnagyobbszabású elgondolása volt a...
Az orosz sereg általános visszavonulás előtt Az orosz sereg általános visszavonulás előtt
A Burd rámutat arra, hogy ő már az orosz főhadiszállás február 11-iki...
Seyss-Inquart Hollandia birodalmi biztosa Seyss-Inquart Hollandia birodalmi biztosa
A Vezér dr. Seyss-Inquart birodalmi minisztert a megszállott holland...
A munka és a mese A munka és a mese
A Magyar Divatcsarnok hónapok óta nagy költséggel hatalmas...
Lemberg! Lemberg!
Derék csapataink Lemberg városát is kiragadták a muszka kezéből....
Beszéd az uj gazdagokhoz Beszéd az uj gazdagokhoz
E csikorgó hideg éjszakán a város minden részéből magam köré...
Roosevelt elnökkéválasztása befejezett tény Roosevelt elnökkéválasztása befejezett tény
Néhány hét mulva megtartják az amerikai elnökválasztást és ezen a...
A Lakáshivatal nyomozója A Lakáshivatal nyomozója
Salamon Ödön a lakáshivatalnál mint nyomozó teljesitett szolgálatot....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98