Dtum
Login with Facebookk
1946 | Május

Elfogták az újpesti összekötő vasúti hidat felrobbantó Hádi századost

A politikai rendészeti osztály detektívjei elfogták Hádi (Hartmann) Jenő volt századost, az újpesti vasúti összekötő hidat felrobbantó osztag parancsnokát.


Hádit nyomban előállították a politikai osztályra. Kihallgatása során megállapították, hogy ő robbantotta fel az újpesti összekötő vasúti hidat, amivel beláthatatlan kárt okozott a fővárosnak, amelynek szénellátása a felszabadulás után is a legnagyobb akadályokba ütközött, mert a pestkörnyéki szénbányák kitermelt szenét csak óriási kerülővel lehetett eljuttatni a fővárosba.

December 27-én, mint ismeretes – a Vörös hadsereg már elérte a főváros széleit. Ágyúlövedékek, gránátok hullottak a fővárosra, a légi bombázás is teljes erővel megindult. Ebbe a csatazajba vegyült az az irtózatos robbanás, amely az újpesti vasúti összekötő híd pusztulását jelentette.

Hádi (Hartmann) december 27-én tisztjeivel és golyószórós katonákkal jelent meg az újpesti összekötő hídon. A katonák elhelyezték az ekrazitokat, majd Hádi eltávozott. Ezt az időt használta fel Thuránszky Miklós hadnagy a híd megmentésére. Utasítást adott a legénységnek, hogy a robbanóanyagokat vegyék ki a hídból és dobják a vízbe. A katonák teljesítették a parancsot. Sajnos, Hádi (Hartmann) tudomást szerzett a dologról, visszatért és személyes ellenőrzése mellett, újból elhelyezték a robbanóanyagot.

Kiderült, hogy stratégiai okok nem indokolták az újpesti vasúti híd felrobbantását és a sváb származású százados a parancsot megszabotálhatta volna. Háborús bűntett címén letartóztatásba került.

A hídrobbantó századost átkísérték a népügyészség Markó-utcai fogházába.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98