Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Gyáván haltak meg a hősi életszemlélet hirdetői

Az utolsó felvonás...

A függöny legördült. Az ördögi színjáték végetért. Szálasi és bűntársai elnyerték földi büntetésüket, most magasabb ítélőszék előtt állanak, hogy számotadjanak a magyar nép ellen elkövetet gazságokról. Ők eltűntek, de amit hátrahagytak, annak nyomai még évszázadok múlva is sajognak az utódok lelkében.

A hősi életszemlélet csahosai a bitófán fejezték be földi pályafutásukat. Gyáván, meghunyászkodva, minden ízükben remegve álltak a bitó alá. Éveken át harsogták és mérgezték a magyar nép lelkét és hősi kiállással, a „kitartással” és most éppen olyan kis férgekként pusztultak el, mint tanítványaik, a gyilkos pártszolgálatosok, akik az ő parancsukra ezreket és ezreket küldtek a halálba.

És eljött a délután. Ott állottak készen a bitók. Mint valami tilalomfák emelkedtek a magasba, örök intőjelül azoknak, akik a nép ellen emelik fel kezüket. Némi kis elégtétel a demokratikus magyar nép számára, hogy a keramitkockákat és a földet azok hányták fel és azok helyezték le a cölöpöket, akik bűnözői voltak Szálasi tébolyának és gazságainak.

Akik tárgyilagos szemlélői voltak a tegnapi napnak, megállapították, hogy a magyar nép lelkében nem a bosszú él. Nem a megtorlás, hanem elsősorban az igazságosztás. Hogy ezrek és ezrek követeltek bebocsátást a Markó-utcai fogház udvarára, az nem a magyar nép szadizmusa, hanem annak jele, hogy tüntessen a népuralom mellett és igazolja, hogy Szálasiékkal szemben egy ez a nemzet, nincs véleménykülönbség közöttünk. Nem diadaltort ülni sereglettek össze az emberek, csupán megmutatni az egységet és erőt, hogy így járnak azok, akiknek bűnös keze egykor a magyar nép torkára forrasztotta a szót és vérrel szennyezte be a magyar történelem lapjait.

Nem lehet tagadni, voltak disszonáns jelenetek is, amelyeknek a jövőben nem szabad előfordulnia. Ez szól elsősorban a kirendelt karhatalmi erők felé. A rendőrség nem állt hivatása magaslatán, nem tudott rendet, fegyelmet tartani. De ezt elsősorban mások rovására kell írni. A magyar nép igazságtevésének színhelyéül olyan kis befogadóképességű udvart jelöltek ki, ahol legfeljebb párszázan jelenhettek meg. Ezzel szemben annyi rendőr volt, h ogy a közönségnek alig jutott hely.

Végezetül meg kell írni, hogy a sajtó munkatársaival a legmostohábban bántak a hatóságok. Előbb kijelölték helyüket, majd megváltoztatták. Azután beterelték őket egy szűk kis előszobába. Amikor pedig mozgási korlátozásuk megszűnt, akkor már a tömegen áthatolni nem tudtak. Így nem számolhattak be lapjaiknak úgy, ahogy ez a történelmi esemény joggal megkövetelte volna.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az influenza járvány, a betegség jellemző tünetei Az influenza járvány, a betegség jellemző tünetei
A influenza fertőző betegség. A mult század 90-es éveiben igen nagy...
Szerbia végzete Szerbia végzete
Szerbiát rövidesen utoléri százszorosan megérdemelt végzete. Ezt a...
Forgó exploziós motor Forgó exploziós motor
Bajtay Ernőnek hivják azt a tállyai mechanikust, a ki ebben az...
Kétségbeesett vallomást tett a váciuccai telefonos-ékszerrablás tettese Kétségbeesett vallomást tett a váciuccai telefonos-ékszerrablás...
Meglepő és alig hihető fordulattal gazdagodott az a bűnügy, amelyet a...
Nem kell az operációtól félni! Nem kell az operációtól félni!
- Három sebesültet hoztunk! - állít be a tábori felcserek műhelyébe...
Kiürítik a szegedi háromszöget?
A szerb hatóságok a Magyarországnak ítélt ujszegedi háromszögben az...
A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi ébredése 1. A tavasz bevonulása Európába és Budapest növényzetének tavaszi...
Budapesten a tavasz 1927-ben március 21-én 15 óra 59 perckor...
A termés A termés
A földmívelésügyi minisztérium hatalmas munkát adott ki a héten, a...
Bosznia és Horvátország Bosznia és Horvátország
Stadler szerajevói érsek egyik bécsi ujságban a Boszniában élő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98