Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Liszt Ferencz az adósok börtönében

1837. évben Liszt Ferencz Lipcsében akart hangversenyt adni és ez alkalommal utba ejtette Posen tartományt is. Posen egyik kis városában egy öreg zenetanár élt, ki régebben, zenekar-dirigens és igazgatói minőségben felkérte Lisztet, hogy az ő zenekarával hangversenyt tartson. Liszt megígérte ezt, de a kötött megállapodás daczára, nem dirigált, hanem otthagyta Némethont.

 

A szegény zenetanítónak Liszt Ferencz szeszélye persze nagy kárt okozott, mivel óriási bevételektől esett el. Midőn tehát Liszt most átutazásában a zenetanár lakhelyén volt kénytelen megállapodni rövid időre, ő alkalmas pillanatot látott arra, hogy Liszttől kártérítést csikarjon ki.

 

Lisztnek nem volt ott állandó lakása, ergó: csavargó-paragrafusok értelmében letartóztatták és az adósok börtönébe kísérték, mert személye nem nyujtott garancziát, hogy tarozását megfizeti, illetve meg nem szökik a fizettség elől.

 

Liszt a követelést nem tartotta jogosultnak s inkább a börtönt viselte egy félnapig, mint sem letette volna az óvadékot, hogy magát kiszabadítsa. De végre mégis letette a pénzt s a dolog rendes per utjára terelődött, melynek befejezéséül : Liszt elvesztette a pert. Fizetnie is kellett a nagy zeneköltönek,  és be is volt zárva.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98