Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

Drága a benzin?

A kisiparosok legolcsóbb mótora czim alatt f. évi 11-ik számunkban megjelent közleményünkben említettük, hogy a benzingyárak oly benzinmótortulajdonosoknak, akik véleményük szerint nem kisiparosok, a mótorbenzint csak jelentékenyen drágább árért szállítják.

 

Ez ügyben az Országos Iparegyesülethez is panasz érkezvén, ez illetékes helyen utána járt a dolognak és a kapott felvilágositást a „Magyar Ipar” f. évi 26. számában ismerteti. E közlemény szerint a benzinmótorok számára szolgáltatandó benzin kedvezményes árait a m.á.v. igazgatósága állapitja meg negyedévenkint a petróleumgyárak képviselőivel egyetemben. A mostani ár 8 frt, de csakis a kisipari üzem számára.

 

Miután a különbözetet a kedvezményes és a rendes árak között az állam viseli, ennek nincs érdekében, hogy a dúsgazdag nagy uradalmak és az előnyös helyzetben lévő nagy gyári vállalatok csak azért, mert benzinmótort tartanak, az állam rovására ugyanazon előnyben részesüljenek, mint a kisipari üzem, melynek fölsegítése érdekében az állam természetesen szivesen hoz áldozatokat.

 

Ha tehát a nagy üzemek 12 forintért kapják a petroleumot illetve benzint, ebben nincs semmi igazságtalanság, sem törvénytelenség. Hogy azonban minden félreértés és tévedés ki legyen zárva, a legközelebbi negyedévi konferenczia meg fogja állapitani ebben a kérdésben a kis- és nagy üzem közötti határt, úgyhogy jövőre egészen kétségtelen lesz milly üzemeknek van joguk e kedvezménynek föltétlen igénybevételére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98