Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

A khinai hadsereg

A khinai nép legnagyobb részének nevezetesen ,még csak sejtelme sincs az európaiak óriási haderejéről és hogy mily rengeteg számú milliókat költ el ez a világrész katonaságra.

 

Több ezer éves története megnyugtatta ezt a nemzetet, hogy egyéb hadsereg nem is szükséges, meg nem is jó, mert felesleges kiadásokat okoz, mint az a fegyelmezetlen zsoldos sereg a mely kezdetleges fegyvereivel annyi századon át meg tudta védni a nagy birodalom határait Belső-Ázsia népei ellen.

 

Nem is tartotta tehát az európaias hadsereget szükségesnek egészen a legutóbbi időkig, míg a nyugati hatalmakkal s Japánnal meg nem gyült a baja. Azóta a khinaiak kezdenek meggyőződni, hogy ilyen ellenfelekkel szemben csakis európaiasan képzett katonákkal lehet megállni.


Azelőtt a rendes khinai katonák is mind olyanok voltak, minők a képünk jobb oldalán látható boxerek: élénk szinű, bőven lebegő öltözetben, mellén és hátán hatalmas kerek számokkal és felírásokkal.

 

Háromágú szigony, élesre fent ágakkal, késszerű alabárd, kard és paizs volt régente a fegyverűk, továbbá hatalmas íjjak, a melyben kezelésében még ma is gyakorolják magukat a fiatalok. Késöbb aztán puskákat is használtak, de ezekkel mindig elmaradtak a korszakkal az európaiak mögött, mert mindig azokat a puskákat vették meg, a melyeket az európaiak már kimustráltak.


Újabban azonban már elkezdték az európaias fegyverkezést és gyakorlatokat is, de még aránylag csak nagyon kicsinyben. A rendes gyalogosok sötétkék kabátban, ugyanilyen szinű, félig bő nadrágban, rövidszárú csizmában jártak, fegyvereik, mind legújabb szerkezetű ismétlődő fegyverekkel.

 

A tisztek csinos, sötét violaszin selyem ruhában állnak a sorok élén, a szép ruhát gazdag aranyhímzés díszíti az ujjakon és a nyakon. A legénység fején egyszerű turbán, a tisztekén selyem sipka van. A gyalogság czopfja a turbán alá fel van tekercsbe rakva, a tisztek leeresztve viselik.

 

A huszárok öltözetének szabása ehhez tökéletesen hasonlít, csakhogy a kabátjuk fehér, aztán hosszú lándzsával vannak felfegyverkezve. A tüzérek is hasonlítanak a gyalogsághoz, rendkívül ügyesek az ágyú kezelésében.


A boxereknek nincs valóságos egyenruhájuk, a legtöbb piros fejkendőt s a közönséges kék khinai zubbonyt viseli, gyakran piros szegélyekkel. Lőfegyverük aránylag kevés van, a legtöbb hosszú, görbe fegyvert visel, mely a kaszához hasonlít, avagy hosszú alakú dzsidát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kínai hadsereg Kínai katonák háta
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98