Dtum
Login with Facebookk
1900 | December

Kutya-temetők

Ilyen is van már néhány hét óta Páris közelében Clichy és Asniéres között, a Gennevilliers felé vezető lóvasút mentén.


Nem csupán érzelgős kutya-kedvelők hozták pedig létre ezt a nagyon díszes, de szokatlan temetőt. 1898-ban egy új mezőgazdasági törvényt szavazott meg a franczia parlament, melynek egyik rendelkezése meghagyja, hogy az elhullott állatokat az emberlakta helyektől legalább is száz méternyire kell eltemetni s legalább is egy méter mélyre.

 

A falvakban könnyű ennek a rendelkezésnek megfelelni, de annál bajosabb a nagy városokban, különösen Párisban, a hol valóságos utazás, ha valaki a világváros szélétől száz méternyire akar menni s még ott sem talál helyet, a hol elpusztult kutyáját eltemesse.

 

Az lett tehát a törvény következése, hogy az elhullott állatokat sokan kidobálták az utczára, belevetették a csatornába vagy a Szajnába, a mi nem szolgált a közegészség javára. Így idézett elő a mondott törvény, melyet egészségügyi okokból hoztak, homlokegyenest ellenkező eredményt.


Ezért alapították aztán az említett helyen a kutyák temetőjét, amely egy szigeten az u.n. Ile des Ravageurs-ön fekszik. Az új intézmény magánvállalkozás: be kell jelenteni az irodában, a kinek elpusztúlt a kutyája, mire rögtön megjelenik elől koporsóval fölszerelt triciglijén a vállalat embere, és csekély díjért kiviszi az elhullott állatot a temetőbe s el is ássa,- kívánatra még sírkövet is állít neki.

 

A kutya-temető szép rendben van tartva: bejárata díszes kő-ívvel födött kapu, mely fölé a kutyák temetője szavak vannak kiírva. A kaputól jobbra-balra oszlopoktól tartott falkerítés vezet, míg a temető többi oldalain a kerítés egyszerű szeges drót.


A kapuval szemben egy több méter magas emlék-szobor tűnik a látogató szeme elé, amely egy híres kutyát ábrázol, a szent-bernáthegyi Barryt. Ez a Barry csakugyan híres kutya volt, mert nem kevesebb, mint negyven ember életét mentette meg a hóviharban.

 

Amint vihar keletkezett, ez a kutya végigjárta a veszedelmes helyeket. Leghíresebb tette volt, mikor egy jégbarlangban egy eltévedt gyermeket talált félholtan, fásult álomba merülve. Addig nyalogatta, míg a kisgyerek magához nem tért.


De az okos állatnak ez az életmentés okozta a vesztét is. Egy eltévedt utas, a mint meglátta a lompos, nagy kutyát, megijedt tőle s úgy fejbe vágta vas botjával, hogy a szegény állat holtan terült el a lábainál.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Állattemető Szent bernáthegyi
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98