Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

A szatmári testvérgyilkos - Az ítélet

Papp Béla és társai ítélethozatalára háromnegyed kilencz órakor vonultak vissza az esküdtek. Az esküdtek visszavonulása után Kelemen védő megkérdezte Papp Bélától, vajjon nyugodt-e, „Csak nem fognak felakasztani”, válaszolta mosolyogva Papp Béla.


A teremben este nagy izgalmak közt várták az ítéletet. A törvényszék épületének környéke is megtelt az esti órákban. Tiz és fél óra volt, mikor az esküdtek megjelentek a teremben. Határozatukat Ferenczy Béla hirdette ki izgatott hangon és pontonkint felolvasta, hogy az esküdtek mind a három vádlottra hétnél több igennel kimondta a bűnöst.

 

Most Némethy József ügyész tette meg inditványát. Kötél általi halált kért Zsoldics és Papp Béla fejére, szigorú büntetést Papp Zoltánra. Ezután a törvényszék tagjai visszavonultak az ítélet meghozatalára. A vádlottakat kivezették.

 

Éjfél után 20 perczczel nyilt meg ismét a tárgyalás rendkivüli izgalmak közt. Galba elnök ünnepies csendben kihirdette az ítéletet. A biróság Papp Bélát és Zsoldics Mihályt kötél általi halálra itélte; Papp Zoltánt nyolcz esztendei fegyházzal sujtja. A védők semmiségi panaszt jelentettek be.

 

Az elnök megkérdi a halálra itéltektől, akarnak-e kegyelemért folyamodni? Zsoldics Mihály tompa, fájdalmas hangon mondja:” Igenis akarok!”

Papp Béla pillanatig lehorgasztott fejjel gondolkozik, majd daczosan felemelve fejét azt mondja: „ Nem kivánok” Ezzel a kijelentéssel zárult be a tárgyalás.

Papp Béla ellen a felesége már hetek előtt beadta a válási keresetet. A halálra itélt ember még másnap reggel azt mondta védőjének: „Nem kérek kegyelmet, de azért felakasztani mégsem fognak. Elhatároztam, hogy mától fogva nem eszem. Éhen akarok veszni, vagy a fejemmel neki megyek a falnak”. Csakugyan nem is nyult ebédjéhez. De másnap megirta a kegyelmi kérvényt a felséghez.

 

Zsoldicsot meglátogatta felesége. Megható jelenet játszódott le közöttük. Mindketten sirtak. A gyilkos kérdezősködött a gyerekei, a tehene és a malaczai után. Különben ő a legnyugodtabb a három elitélt közül. Papp Zoltánt beteggé tette a sok izgalom. A birói tanács, mely a kegyelmi kérvényeket a királyhoz terjeszti, május 24-ikén az ítélet meghozása után ült össze és zárt ülésben a kegyelemre való ajánlás mellett döntött.


E szomorú pör borzalmas részletei minden gondolkozó és érző embert mélyen megrendítettek. Sok tekintetben egy nehéz lélektani rejtélylyel állunk itt szemben. S mivel az arczvonásokból sokszor a lélekre, a szivben megfogalmazott vagy azon erőt vett gondolkozásmódra lehet némileg következtetni, vagy legalább sejteni, gyanitani,-közöljük a főbünös, Papp Béla arczképét.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98