Dtum
Login with Facebookk
1900 | Május

A budapesti tornaegylet 25 éves jubileuma

A közélet számos kitünőségének jelenlétében ünnepelte f. hó 25-én a budai tornaegylet fennállásának negyedszázados jubileumát.

Az ünnepély a budai Vigadó dísztermében folyt le, ahol megjelent Fejérváry Géza honvédelmi miniszter, mint az egyesület diszelnöke, Darányi Ignácz földmivelésügyi miniszter, Halmos János polgármester, Kun Gyula tanácsnok, Kollár Lajos az egyesület elnöke; a testvéregyesületek küldöttséggel képviseltették magukat. Fejérváry Géza honvédelmi miniszter nyitotta meg a diszülést a következő beszéddel:


Tisztelt közgyűlés!
A Budapesti Tornaegyesület ma üli meg 25 éves fennállását és énnekem jutott ama kitünő szerep, hogy az elnöklő tisztet elfoglalhatom. Nagy örömmel engedtem e kitünő felhívásnak, mert szivem egész melegével örvendek ama szép eredményeknek, amelyet ez az egyesület 25 éves fennállása alatt a mai napig elért.

 

Az egyesület a testedzéssel párhuzamosan ápolja a lélek etikai edzését is és e két mozzanat nemesitő erővel bir nemcsak a jelen nemzedékre, de minden kétségen felül áll az, hogy annak üdvös hatása a jövő nemzedékekre is kihat.

 

Én nem akarok hosszadalmas lenni, csak röviden kiemelem, hogy bármikor, de főleg akkor, amikor hazánkat veszély fenyegeti, a nemzet minden egyes tagjának fizikai erőre, fennkölt, nemes, áldozatkész lélekre van szüksége. Ezt gondosan ápolni, előkésziteni az ifjú nemzedékeket a hazának esetleg beálló sulyos napjaiban tőle a király és a haza nevében kötelező feladatokra: ez nemes és hazafias törekvés, és ez a nemes törekvés egyszersmind a mi egyesületünk törekvése is, (Lelkes éljenzés) és azért én is szivem teljes melegével üdvözlöm az urakat s a közgyülést megnyitom.


Dr. Kollár Lajos, az egyesület elnöke tartotta meg ezután ünnepi beszédét:
Hangoztatta a testgyakorlás fontosságát. Ki kell hozni az ifjuságot a kávéházak fülledt légköréből, s a szabadban testmozgásra kell őket szoktatni. Röviden vázolja az egyesület negyedszázados működését, viszontagságait, küzdelmeit a német arenában, s annak megtörésével gyors fejlődését. Végül köszönetet mondott az egyesület megalapitóinak, s azoknak, akik eljöttek, hogy a mai ünnepélyes gyűlés diszét emeljék. Beszédét lelkes éljenzéssel fogadták.


Halmos János polgármester annak kijelentésével, hogy csak egészséges emberek képezhetnek erős, egészséges társadalmat, jubileuma alkalmából nemcsak őszinte szivből üdvözli az egyesületet, hanem a székesfőváros közönsége nevében meleg köszönetet mond a tevékenységeért.


Azután a rokonegyesületek üdvözlései következtek: Kun Gyula tanácsnok a "Nemzeti Torna Egyesület" testvéri üdvözletét tolmácsolta, gróf Andrássy Géza a Magyar Athletikai klub nevében köszöntötte az egyesületet, majd a III. kerületi torna- és vívó-egylet képviselője, dr. Stern József mondott néhány üdvözlő szót, az óbudai tornaegyesület nevében dr. Bozenhardt József és a Magyar testgyakorlók körének képviselői szólaltak fel.


Wettstein Gyula tábla biró indítványára az elhangzott beszédeket jegyzőkönyvbe veszik.
Még báró Fejérváry köszönetet mondott Kollár Lajos elnöknek szép ünnepi beszédeért, Halmos János polgármesternek és a rokonegyesületeknek üdvözlésükért.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98