Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

No, fiu, most ugorjál!

A magyar ifjaknak párisi dicsőséges szereplése örömmel tölthet el minden magyar embert, de az örömre a legtöbb okuk lehet középiskoláink tornatanárainak, kiknek csendes munkásságára fényt derít, volt tanítványaik párisi győzelme.

 

Nem vonunk el mi érdemet sem a küzdő ifjak munkájából, mikor azt mondjuk, hogy a sportok iránt tanusított szeretetük, ép testük- rugalmassága, munkabírásuk, általában dicsőséges szereplésüknek alapjait modernebb középiskolai oktatásukban nyerték.

 

Azok a tornatanárok, kik a terhes megélhetés mellett lelkesen buzognak az ifjak erősődéséért, kik a megadott kötelező órák után is sok gondot és fáradságot fordítanak az ifjak kiképzésére, kiknek kezei közül oly ifjak kerülnek ki, kik nem unták meg a tornázást, hanem kedvet kaptak testi erejük továbbképzésére, mikor az érettségin tul vannak, az ily tornatanároknak a Párisban szerzett pálmából méltán juttatunk egy kis lombot.


A legörvendetesebb általában tornatanításunk fejlettségére nézve azon tapasztalat, hogy mind több és több egylet alakul itt a fővárosban az ifjak kezdeményezésére. Örvendetes jelenség, hogy maguk a tanulóink sem tartják már elégnek az iskolai heti két tornaórát, és az iskolában játékcsapatok alakulnak.

 

E mozgalmat a tanároknak nem elnyomni, de segíteni kötelességük. Segítségre pedig főleg ott szorulnak tanulók, hol nem találnak játéktért, és oly iskolában, hol a tulságos sok házi feladattól nem tudnak mulasztás nélkül elég időt szentelni testi erősödésüknek.


Nem mondjuk azt, hogy egy ötven tanulós osztályban az iskolai heti 30 óra alatt ugy el lehetne végezni a középiskolai tanítás anyagát, hogy az otthoni munkára mi sem maradna, de állítjuk, hogy ha a tanárok és a tanulók erre törekednének, nem sok tenni való maradna otthonra.

 

Vagy az  angol tanuló feje oly annyira különb a magyarénál, hogy ráér játszani mindennap és a magyar nem! Az is igaz, hogy a mi tanulóságunk csak most próbálja először idejét a józan szórakozás és a munka közt jól beosztani; még nincs itt tradíczió, nincs megszokás, mely a mértéket betartani könnyítené.

 

Bizony a vezetés hiánya sok bajt okozhat az ifjúság körében; sok tanuló osztályának ismétlésével fizetett meg, hogy pár centiméterrel alacsonyabbat ugrott. De nem arra kell törekednünk, hogy testük önképzésével felhagyjanak az ifjak, hanem arra, hogy a helyes mértéket megtalálják. Ugyde ez csak a tanárok jóakaratu támogatása és tanácsa mellett lesz lehetséges.


Mit szóljunk azonban az olyan tornatanárról, ki gunynyal beszél a minisztérium által rendezett tornaversenyekről, ki a fiukat nem engedi versenyezni, mert az ő felfogása szerint a versenyzés nem való az ifjuságnak, ki még most is a már Németországban is felfrissített rendszer csontosodott híve.

 

Az ily tornatanároknak nem ritka példányához közel állnak az oly tanárok, kik a tornatanárt vagy tanítót kisebbítésből következetesen tornamesternek hívják, kiknek legkedveltebb élcze, hogy a jó tornász fiukat ugy nógatják a felelésre, hogy no fiu, most ugorjál.
Az ily bajokon elsősorban az igazgatók segíthetnének, de próbáljanak segíteni az ifjak maguk is jó tanulásukkal.


A magyar családoktól is elvárhatnók, hogy gyermekeiket igyekezzenek ellenőrizni okos szórakozásukban és munkájukban, de ezt szakértelemmel majd csak a jövő nemzedék fogja cselekedhetni, mely nemzedék esetleg már a maga kárán tanult.


A magyar sportélet a fővárosban rohamosabb, a vidéken csendesebb fejlődésben van, hogy országosan fellendülhessen az ügy, az főleg középiskolai tornaoktatásunktól függ; ez is fejlődésben van, és ma már külföldön szerzik a volt tanítványok maguk és tanáraik homlokára a babérokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Új magyar ércpénzek Új magyar ércpénzek
Nem csekély érdeklődéssel vártuk az annyiszor beharangozott új magyar...
Szálasi, Baky és Endre László vall ma Bárdossy bűnügyében Szálasi, Baky és Endre László vall ma Bárdossy bűnügyében
A tegnapihoz hasonló külsőségek között ˝ 9 órakor nyitotta meg a...
Ady Endre - Két kuruc beszélget
"Merre, Balázs testvér, de merre, de merre?' "Azt mondom én,...
Királyunk és a cár békeszövetsége Királyunk és a cár békeszövetsége
Husvét előtt, a szeretet ünnepének beköszöntőjéül végigfutott az...
Miért tánczolunk?
Farsangi időben, mint a mostani is, ezer meg ezer láb perdül...
Medgyessy Ferenc kiállítása Medgyessy Ferenc kiállítása
A Tamás-galériában, ahol különben Bornemissza Géza és Perlrott-Csaba...
A pánszláv mozgalom A pánszláv mozgalom
A magyarországi tótok fölszabadításán dolgozó pánszláv propaganda...
Az angolok üdvözlik az orosz forradalmat Az angolok üdvözlik az orosz forradalmat
Márczius 22-én Bonar Law inditványt terjesztett be az alsóháznak,...
Tariel a párducbőrös lovag Tariel a párducbőrös lovag
Papírínség van, nyomdadrágaság - de azért ma is jelennek meg bizonyos...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98