Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1900 | Szeptember

Amerika: egy uj piac?

A német bankvilág legelőkelőbb sajtóorganumának egyik legutóbbi számában a lap new-yorki levelezőjének következő jelentését olvassuk:


„Bár már régebben gyakran esett szó arról, hogy kisérletek történnek, orosz és más külföldi értékek betelepitésére Amerikába, mégis csak a legujabb időben sikerült egy itteni biztositó társaság által nagy tétel orosz vasúti bondot megvétetni. Ujabban azonban, ugy látszik, mégis hódit itt az a gondolat, hogy a hazai elsőrangu amerikai értékekben csak igen alacsonyan kamatozó tőkék számára jövedelmezőbb elhelyezést kellene Európában keresni, a hol jelenleg elsőrangu kölcsönkötvények lényegesen magasabb kamatot hoznak, mint a mennyit a finomabb amerikai bondok révén el lehet érni.

 

Azok után a nyilatkozatok után itélve, a melyeket előttem előkelő pénzemberek tettek, ezekben a körökben nyilván az a nézet kezd lábra kapni, hogy nem is távoli jövőben Amerika nagy tételekben fog európai kölcsönkötvényeket fölvenni. A prosperitás jelenlegi korszaka, ugy vélekednek, nagy tőkemennyiségek fölszaporodására fog vezetni, a melyek számára elhelyezésről kell gondoskodni…

 

A spanyol-amerikai háboru óta – mondta nekem egy a National City-Bankhoz közel álló financier –az egész amerikai nép hangulatában jelentékeny változás állott be, a mennyiben ez a nép most mindinkább kilép abból a tartózkodásból, a melyet előbb oly makacsul tanusitott, ugy politikai, mint egyéb téren. A míg például ezelőtt a kis tőkepénzesnek nem lett volna szabad olyan ajánlattal jönni, hogy vegyen külföldi befektetési értékeket, addig most már ilyen papirokból kisebb tételeket el lehet helyezni. A nép most inkább internácionálisan gondolkodik, ha szabad ezt mondani, míg előbb inkább provinciális gondolatmenete volt …

Ha van állam, a mely a jelenlegi viszonyok között feszült érdeklődéssel kell, hogy kisérje minden ujabb olyan piac megnyitását, a mely befektetési értékek fölvételére hajlandó és alkalmas – akkor ez bizonyára a magyar állam. Ha van ország, a melynek egyik legégetőbb gazdasági kérdése az, hogy biztos kamatozásu állami és magánkötvényei számára az ország határain tul, de az Oceánon tul is keressen és találjon állandó és biztos piacot – akkor ez bizonyára Magyarország.

Magyarország el van a külföldtől szigetelve. Szinte eseményszámba megy az az évről-évre egyszer megjelenő hír, hogy a magyar jelzálog-hitelbanknak sikerült, kedvező időkben is gondos előrelátással és nálunk szokatlan tapintattal ápolt és föntartott összeköttetései révén egy-egy tételt címleteiből a párisi tőkepiacon elhelyeznie. Ettől a momentumtól eltekintve, a régi erős tőkepiacok, London és Páris, állandóan el vannak zárva befektetési értékeink elöl.

 

El maradtak zárva egyszerüen azért, mert pusztán ezen adóssági kötvényeknek vásárlása a jelentékeny kamat dacára sem volt olyan üzlet, amely aránylag csekély terjedelme mellett ezekre a nagy piacokra ingert gyakorolhatott volna, azt pedig szinte providenciális ügyetlenséggel sikerült állandóan kikerülnünk, hogy Anglia vagy Franciaország és hazánk közt valami lényegesebb gazdasági kapocs jöjjön létre, amelynek segélyével ezek e gazdag államok fölös tőkéik egy részét rendelkezésünkre bocsátották volna.

Elszigeteltségünk ezen állapotában döntő jelentőséggel bírhat ránk az a jelentés, amelyet fönt vissza adtunk. Azt jelenti, hogy tul az Oceánon van egy állam, amely egyre szaporodó tőkéinek azon része számára, amely biztos elhelyezést és fix kamatozást keres, már nem képes ilyen elhelyezési alkalmazottságot szolgáltatni. Azt jelenti, hogy az amerikai tőkepénzes kezd az európai befektetési értékek iránt érdeklődni, amelyek szintén teljes biztonságot, de az ottan divatozó kamatlábnál sokkal lukrativabb gyümölcsöztetést nyujtanak.

Önként értődik, hiszen a mult kényszerítő erővel véste belénk azt a gazdasági szabályt, hogy pusztán értékpapír-export, vagy magyarán pusztán adósság csinálás által nem lehet tartós jellegű nemzetközi gazdasági összeköttetéseket létesíteni. Lehetővé kell tennünk, hogy az a külföldi osztály, mely tőkéje egy részét fix kamatra ide kölcsönzi nekünk, egyúttal tőkéje másik részével itt üzleteket is köthessen. Hogy hogyan lehetne ezt speciell Amerikára nézve lehetségessé tenni, az olyan kérdés, amelynek helyes megoldása nem egy hírlapi cikk keretébe tartozik, de érdemes arra, hogy közgazdasági kormányunk politikai irányzatának egyik sarkalatos részét képezze.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
New York pénzügyi központja Dolgos tőzsdei hétköznapok
HIRDETÉS
Cikk-ajánló
Wilson döntő győzelmet ígér Wilson döntő győzelmet ígér
Wilson aláírta a hadügyi törvényjavaslatot. Azonkívül proklamációt...
Két tűz közé kerül a kormány Két tűz közé kerül a kormány
A parlament várva-várt szünete olyan időben következik el, amikor a...
Az ipari és földmunkások élettartama Az ipari és földmunkások élettartama
Egyik szaklap igen érdekes kimutatást közöl arra nézve, hogy az egyes...
„Vannak sikereink, de még nem győztünk” „Vannak sikereink, de még nem győztünk”
Ha milliós hadseregek állnak egymással szemben, akkor a győztesnek...
A bártfai Erzsébet szobor leleplezése A bártfai Erzsébet szobor leleplezése
A híres ősrégi Savanyóviz-völgyben, sötét fenyvesek árnyékában, a...
A földmivelésügyi miniszter intézkedései A földmivelésügyi miniszter intézkedései
Gróf Serényi Béla fölmivelésügyi miniszter közelebb kijelentette,...
Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész Spanyolországban Nagy köztársasági tüntetések voltak vasárnap egész...
Alfonz király szombaton a későesti órákban telefonon érintkezésbe...
Az Országos Nőképző-Egyesület Tanintézete
Most őszszel, az iskolaév kezdetén ujitás történik az Országos...
Háboru és időjárás
A jelen világháború és a régibb háborúk lefolyása igazolja, hogy a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98