Dtum
Login with Facebookk
1901 | Február

A marosvásárhelyi véres választás

Az egész héten a marosvásárhelyi véres választás tartotta izgalomban a politikai köröket és a képviselőházat is zivataros jelentek szinhelyévé tette. Az eseményeket a következőkben mondjuk el.

 

Maros-Vásárhely mind a két kerületében választás volt február 6-ikán. A két kerület Lukács Béla halálával és Bernády György városi főkapitánynyá történt kinevezésével üresedett meg. Az első kerületben a jelöltek voltak Geréb Béla polgármester (szabadelvűpárti) és Bedőházy János (függetlenség párti). Előre látható volt, hogy a küzdelem nagy lesz, mert a városban erős az ellenzék.

 

Még a választási mozgalmak alatt a függetlenségi pártból lent járt Pichler Győző és Barabás Béla képviselő, a választás napján pedig mint bizalmi férfiak voltak jelen Endrey Gyula és Kubik Béla függetlenségi képviselők.

 

Az első kerületben simán ment a választás s itt Geréb Bélát, a szabadelvűpárt jelöltjét választották meg 239 szóval Szakáts Péter 156 szavazata ellen, tehát 83 szótöbbséggel. A második kerületben történt szomoru események következtében az első kerületben sokan nem éltek szavazó jogukkal.

 

A második kerületben Bedőházy János függetlenségit tiz szótöbbséggel választották meg, de itt vér folyt. A csendőröket megtámadták, ezek lőttek. Három ember azonnal meghalt, egy mensokára halt meg, hatan sulyosan sebesültek. A sebesültek közül kettő szuronytól kapta sebét. A csendőrség vezetője Gömöry főhadnagy volt.

 

A borzasztó esetről néhányan azonnal jelentést vittek a választási helyiségbe, a hol nagy megdöbbenéssel hallották a véres esemény hirét. Bedőházy János bizalmi férfiai Endrey Gyula és Kubik Béla országgyülési képviselők mindjárt is óvást emeltek a választás folytatása ellen. Egyben táviratilag értesitették a belügyminisztériumot az izgalmas eseményről. Kivánták egyszersmind a választás felfüggesztését, azzal az indoklással, hogy nem merik alkotmányos jogukat továbbra is gyakorolni.

 

Az áldozatokat e hó 7-ikén és 8-ikán temették el, képzelni lehet, hogy nagy részvét mellett. Nagy Dániel molnármesternek özvegye és árvái maradtak. A városban a nagy szerencsétlenség után azonnal meginditották a gyűjtést a hátramaradottak támogatására. A hangulat már nyugodt, a katonai őrjáratok is eltüntek harmadnapra. A miniszter részéről a vizságlattal megbizott Selley Sándor belügyminiszteri tanácsos és Stesszer csendőrezredes február 9-ikén Maros-Vásárhelyre érkeztek.

 

A sebesültek

A legsulyosabban sebesült Kohn Mihály 16 éves gyári munkás, a kinek a jobb czombját zuzta össze a golyó; Kovács János 50 éves kocsisnak jobb farcsontjába furódott az ólom és ott is maradt; Simon György 53 éves urikocsisnak jobb felső czombja csontjában akadt meg a golyó; Hock János 35 éves kerékgyártónak ballába felső czombját szilánkosra szaggatta a lövés; Mátyás János 40 éves napszámosnak felső jobbkarja csontját szintén darabokra szaggatva találták; Borbándi József 14 éves fiunak a felső balkarján hatolt be s alsókarján jött ki a golyó, teljesen összeroncsolva a csontrészeket. Ezeket a sebesülteket mind a városi kórházba vitték s ott gyógyulnak. Ezeken kívül hír szerint még vagy tíz ember sebesült meg könnyebben; ezek azonban a kövtkezményektől tartva, elmenekültek s nem jelentkeztek a kórházban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A „Tiszai Regatta-Szövetség” regattája A „Tiszai Regatta-Szövetség” regattája
Kedvező szép időben folyt le a szegedi evezős verseny. A verseny 7...
Drótnélküli telefon a bányákban Drótnélküli telefon a bányákban
A westfáliai szénbányákban valamint az angolország Dinnington Main...
Az autó diadalmas előretörése Az autó diadalmas előretörése
Egy most közzétett statisztika szerint Magyarország autóállománya ez...
Középiskolai tanulók uszóversenye Középiskolai tanulók uszóversenye
A fővárosi községi főreál- és polgári iskolák uszótanfolyamának...
Megbosszult szégyen Megbosszult szégyen
Goda Sándor asztalos-segéd Budapestről haza ment Érsek-Ujvárra a...
Premier a Royalban
A Royal Varieté eltalálta igazi hangját, olyan műsort mutatott be...
Döntő harcok az egész vonalon Döntő harcok az egész vonalon
A Budapesti Tudósító jelenti: Az északkeleti hadszíntéren a mi...
Hazajöttek az angliai magyar háztartási alkalmazottak Hazajöttek az angliai magyar háztartási alkalmazottak
Tavaly ilyenkor még rengeteg szó esett az idegenbe szakadt magyar...
Az imádó arczképe a – harisnyán Az imádó arczképe a – harisnyán
Szigoruan véve egyre megy, hogy kiki miképp akarja az imádója...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98