Dtum
Login with Facebookk
1901 | Július

Ipari állapotaink

Az országgyülés nyári szünete nem jelent nyugalmat a kormányra nézve. Sőt a Széll-kormány épen most nagyon élénk politikai időszak előtt áll, melynek a vámkérdések s az ezzel összefüggő nagyfontosságu közgazdasági kérdések adják meg jellemét. Az autonóm vámtarifa ügyében már megindultak a tárgyalások a magyar és osztrák kormány közt. Nagy nehézségek fognak ennél felmerülni, mert az osztrák érdek szemben áll Magyarország életbevágó nagy értékeivel.

 

Az osztrák közgazdasági körök a védő ipari vámok még további emelését, a mezőgazdasági és pénzügyi vámok leszállítását kívánják. A magyar álláspont nagyban és egészben véve ezzel homlokegyenest ellenkezik. Mi nem egyezhetünk bele az iparczikkek vámjainak még további emelésébe, mert a mostani vámok is kiszolgáltatnak bennünket Ausztria ipari egyedáruságának.

 

Mi nem engedhetjük meg, hogy keleti határainkat megnyissák a Balkán-államok gabona- és marhabehozatalának. Végül semmi esetre sem nélkülözhetjük a pénzügyi vámokból származó bevételeket, mert ha ezek csökkennének, a keletkező hiányt egyenesen adóink emelésével kellene pótolnunk. Ezt pedig közgazdaságunk meg nem bírja.


Az autonom vámtarifa ügyében meginduló alkudozásoknak messze kiható a fontossága. Ha az autonom vámtarifa ügyében Ausztriával megegyezni nem tudunk, akkor külállamokkal a kereskedelmi szerződések megujítására meg sem kezdhetjük a tárgyalásokat. De lehetetlenné válik a vámszövetség megujítása is. Ezek életbe vágó dolgok, azt mindenki érzi s nagyon szükséges, hogy nálunk is, mint ez Ausztriában és Németországban már megtörtént, gazdák, iparosok és kereskedők minél behatóbban foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel.

Nagy és sulyos közgazdasági harczoknak nézünk elébe Ausztriával. A magyar kormánynak, hogy szava minél nyomatékosabb legyen a most meginduló vámtarifa-tárgyalásoknál, utalnia kellene a magyar közgazdaság legfontosabb tényezőinek határozottan megnyilvánuló nézeteire és követeléseire. Ezt azonban most csak részben fogja megtehetni. Némi megnyugvásul szolgálhat, hogy illetékes szakminisztereink, Hegedüs és Darányi eléggé tájékozva vannak abban a tekintetben, mi a szüksége a magyar köztársaságnak.

 

A kereskedelmi miniszter csak a napokban tette közzé a magyarországi gyáripar leírását, u. n. termelési statisztikáját tartalmazó nagy munkát husz kötetben. Ebből alaposan megismerhetjük, hogy mink van, mennyire haladunk a kiegyezés óta letelt három évtizedben. Tagadhatatlanul nagyot fejlődött gyáriparunk s ez büszkeséggel töltene el bennünket, ha nem tudnók, hogy ez a mi haladásunk egészen eltörpül Ausztria mellett is. Hát mi csak lassan, gyalogszerrel haladunk, míg amazok gyorsvonaton robognak el mellettünk!

 Nem szólunk arról, hogy a fonó és szövő iparban, melyben évi fogyasztásunk meghaladja a 360.000, 000 koronát, saját iparunk termelése alig haladja meg e mennyiségnek egy heted részét. De nem megdöbbenző-e, mikor egy ily nagy mezőgazdasági országban, mint Magyarország, egyetlen kaszát és sarlót nem készítenek, mikor lovaink patkóját is mind Ausztriából hozatjuk, mikor kétezernél is több műmalmunk kizárólag Ausztriában vásárolja a szitákhoz szükséges finom szövetet, - sőt még a mi szimte hihetetlennek látszik, pedig igaz, - konzerv-gyáraink is a feldolgozott gyümölcs és főzeléknek több mint kilencz-tized részét Ausztriából hozatják, rizshántoló, borsókoptató és köleskása készítő malmaink a szükséges borsót majdnem egészen és kölesszükségletünknek is öt hatodrészét Ausztriában veszik. Kender és len gyáraink is külföldről szerzik be kender és lenszükségletük legnagyobb részét.

 

Megdöbbentő bizonyítékai ezek közgazdasági elmaradottságunknak. Ha pénzre van szükségünk, ezt külföldön veszszük kölcsön, ruházatunknak hat heted része külföldi gyártmányból készül, gazdasági eszközeink, gépeink nagyobb részben külföldről kerülnek, még borsót és kölest, kendert és lent sem tudunk előállítani a gyáripar által kívánt minőségben. Mikor ennyire elmaradottak, ennyire tehetetlenek vagyunk minden téren, csoda-e, ha iparos népességünk száma, a helyett hogy szaporodna, csökken?

 

Csuda-e, ha munkás osztályunk egy része Amerikába és Romániába vándorol, más része szocialista izgatók martaléka lesz, míg Galiczából és Oroszországból egyre tömegesebben vándorol be hozzánk egy társadalmi és gazdasági tekintetben káros, egészen vagyontalan néposztály. Most különben beható tanácskozások folynak a kereskedelmi minisztériumban a kivándorlás ügyében, a melynek eredményétől a mostani tarthatatlan állapotok javulását remélhetjük.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Danubius hajógyár A budapesti központi vásárcsarnok A budafoki sörfőzde A debreceni István-gőzmalom
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98