Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

Amiről a falak beszélnek

Az antik görög és római szellem egyik legsajátosabb nyilvánulása volt a gondolatok és benyomások azon plasztikus közlési módja, melylyel tömör és velős mondatokba öntött eszmetöredékeit az utczák és közhelyek nyilvánosságának tárta ki.

 

A nyilvánosság e módja akkor némileg nemcsak a sajtót helyettesitette, de önkéntes megnyilatkozása is volt egy a külhatásokra fogékony, a társadalmi közösség élénk tudatával biró nép természetes ösztönének. A felirati irodalom gazdag az ily megnyilatkozásoknak a példáiban.

 

Bármi keltette is fel a régi görög érdeklődését, bármi foglalkoztatta is kedélyét, kész volt azt azonnal kifejezni, akár egy rögtönzött sorban, akár hevenyészett allegoriában. Ha egy athéni ifjú meg akarta nyerni hölgye kegyét, nevét a Ceramicus falaira irta, édesgető, hízelgő epithetonok kiséretében. Viszont az imádott egy szolgát bizott meg azzal, hogy ideálja nevét szénnel ugyanarra a falra irja.

 

Plautus, Horatius, Martialis bő utalással szolgálnak ez elterjedt szokásra. Még az is kiderűl, hogy a nyilvánosság hasonló módját elvesztett tárgyak hirdetésénél is fel tudták használni, ép úgy, mint most; ő maga ad utasitást szolgájának, hogy elveszett „tabell”-ái becsületes megtalálóját ugyanily módon hívja fel valamelyik hirdetési oszlopon, még azt is hozzáteszik, hogy a ki az elveszett tabellákat esquilinusi házába visszahozza, „illő jutalomban részesül”.

 

Bizonyos az, hogy a kiásott Pompeji falai például még ma is gazdag gyüjteményét őrzik a furcsábbnál-furcsább feliratoknak, néha egy-egy vázlat kiséretében, melyek mint egy pillanatnyi ötlet szüleményei, érdekes betekintést engednek a régi latinok magánéletébe.

 

A ki Pompeji utczáin végig megy, mindenféle feliratokat olvashat le ma is még a köz- és magánépületek faliról, baráti üdvözléseket, szerencsekivánatokat, részvétnyilatkozatokat, választási programmokat, szerelmi ömlengéseket, pajkos tréfákat, torzképeket, mindennapi eseményeket, egyéni benyomásokat, stb.

 

Nem csoda, hogy a házak és sirkövek tulajdonosai nem egy esetben esengve fordúlnak felirataikkal a kegyeletlenekhez, hogy őket kiméletre birják, vagy átkot mondjanak beszennyezőikre. Így egy nervi-i fölirat, mely minden jót kiván az arra menőnek és hoszszú életet, az alatt a föltétel alatt, hogy nevét nem firkálja az emlékre.

 

Ám feliratok közt legnevezetesebbek azok, melyek a hires Mennon-szobor lábait és saruit boritják, s a melyek kétségen kivűl tanusitják, hogy a régi görög és latin utasok valóban hallották azt a csodálatos hangot, a melynek zengéséről annyit irtak, s mely minden reggel a monda szerint a kelő napot köszöntötte.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
A Tamás-galéria kiállítása
A Tamás-galériában Gömöri-Raidl Ida és Faber Gabriella képei között...
Színházi levél Színházi levél
Molnár Gyula Bayard lovag cz. Három felvonásos szinmüvében a modern,...
Megoldódott a belpolitikai válság Megoldódott a belpolitikai válság
A belpolitikai válság tegnap érte el tetőpontját. A pártok vezetőinek...
Az alsódunántuli gazdák közös anyagbeszerzése
Az ország különböző részein különböző módon, de ugyanazon céllal...
A háboru és a béke-tárgyalások A háboru és a béke-tárgyalások
A harcztérnek nincsenek említésreméltó eseményei, sőt hire jár, hogy...
Az új kormány Az új kormány
Lukács László miniszterelnök április 21-én már befejezte kabinetjének...
A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben A Hungária Evezős Egylet sikere Luzernben
A magyar evezős sport fényesen szerepelt Luzernben az Európa evezős...
Köszönet a kereskedelmi miniszternek! Köszönet a kereskedelmi miniszternek!
Hegedüs Sándor minisztert az ország kereskedelmi- és iparkamarái...
Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után meggyógyult Juhász Gyula, a nagy szegedi költő, kétévi sulyos betegség után...
Estefelé homályos, néptelen mellékutakon néha találkozik vele egy-egy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98