Dtum
Login with Facebookk
1901 | Június

Néhány szó a titkos betegségekről

Sajnos, de való igaz, hogy a mai korban feltünően sok az olyan ember, a kinek vére és testnedvei meg vannak fertőzve és a ki fiatalkori könnyelmüség és rossz szokások által idegrendszerét és szellemi erejét tönkre tette.

 

Itt a legfőbb ideje, hogy ezen szörnyállapot megszünjék. Kell lenni valakinek, a ki a fiatalságot a nemi életről jóakarattal, őszintén és behatóan felvilágositsa, kell lenni valakinek, a kinek az emberek titkos bajaikat bátran, tartózkodás nélkül és bizalommal elmondhassák.

 

De nem elég ezen bajokat bárkinek elpanaszolni, hanem olyan lelkiismeretes speczialista-orvoshoz kell fordulni, a ki a nemi életre vonatkozó jó tanácsokat tud adni és a ki az esetleg már meglevő bajokon is tud segiteni, akkor majd megszünik a titkos betegségek létezése.


Ilyen magasztos hivatásu és erre való Dr. Palócz kórházi orvos, speczialista országos hírü intézete, Budapest, VII. Kerepesi-ut, a hol a legnagyobb titok tartása mellett kaphat mindenki (ugy férfi, mint nő) a nemi életről felvilágositást, a hol a beteg vére és testnedvei megtisztulnak, idegei megerősödnek, az egész szervezet megszabadul a kóranyagoktól, lelki kínjai megszünnek.

 

Ezen intézet a benne alkalmazott és a sok ezer betegen biztos és teljes eredménynyel használt gyógymódnál fogva a monarchiában uttörő és egyedül álló. A mindennapi foglalkozás megzavarása nélkül, biztos sikerrel alaposan és gyorsan gyógyítja már sok év óta Dr. Palócz az ő specziális gyógymódjával még a legelhanyagoltabb esetekben is a bujakóros sebeket, hugycső-, hólyag-, ideg- és hátgerinczbajokat, az önfertőzés és szifilisz utóbajait, magömlést, elgyengült férfierőt (impotencziát), aranyeret, bőrbetegségeket és a női nemi szervek minden betegségeit.

 

Nők részére külön váróterem és külön kijárat van. Ha valaki bármi oknál fogva személyesen nem jöhetne el, akkor szivesen adnak levelére kimerítő, titoktartó választ (a levélbe csak válaszbélyeget kell mellékelni). A gyógykezelés befejezése után a leveleket elégetik, vagy kivánatra mindenki visszakapja azokat. Az intézet gyógyszerekről is gondoskodik.

 

Rendelés naponta délelőtt 10 órától délután 6 óráig (vasárnap 4-ig). Czim: Dr. Palócz kótházi orvos, speczialista, budapest, VII. Kerepesi-út 10.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Hiszen prostitutió csak addig nem létezett...
Kántor Judit

Mint tudjuk, az erkölcsök soha nem voltak egyértelműek. Mindig létezett egy „nyilvános – hivatalos” szabályozás s mellette mindig megbújt egy „valódi”, amit házi használatra, kimondatlanul alkalmaztak.

 

Különösen érvényes ez a nemek kapcsolatára és a szexualitás szabályozására. A kezdeti idők kivételével soha, még véletlenül sem esett egybe a „valódi” morál a „legálissal”.


Legendák születtek például a középkori kolostorok és zárdák világáról, számos történetet írtak az egyházi vezetők és középkori államférfiak (és nők) törvénytelen gyermekeiről – s ugyanakkor soha olyan prűd nem volt a korszellem ezzel a kérdéssel kapcsolatban, mint éppen ekkor.


És eljött a huszadik század. Azt gondolnánk, hogy a polgári gondolkodás, a felszabadult, önkifejező, kényelemben élő ember már nem kényszerült rá ilyesféle csúsztatásokra, főleg Freud után nem! A csábító asszony egyszerre bukkant fel a tudatalattiból és a színpadon, (fő)szerepet kapott az álmokban és a tudományos életben. Soha jobb alkalom az elv és a valóság összehangolására!

 

Megkönnyíthette volna a dolgot a tudomány és a technika fejlődése is, hiszen megszületett a „modern” fogamzásgátlás és egyre több felvilágosító jellegű kiadvány – fotókkal illusztrálva! – hirdette a szexualitás „normális”, sőt „kívánatos” voltát. Igaz, hogy ezeket még „diszkrét csomagolásban” ígérik tulajdonosának eljuttani és a könyvesboltok polcain magukat kínáló romantikus regények éppen az ellenkezőjéről, a szerelem deszexualizálódásáról szólnak. 


Akkor most beszélünk vagy hallgatunk róla? Szabad vagy tilos? Mi is történik valójában? Úgy tűnik, az újkor mindenesetre fokozatosan „szekularizálja” a szexualitást és egyre inkább szétválasztja a nemzést és az élvezetet. A nemi- és szociális szerepek egyre inkább szétválnak s bár mindkettő egyre karakteresebben fogalmazódik meg, más-más csatornákon jut el - ugyanahhoz a közönséghez.S hogy a szakadék áthidaltassék, megszületik a „szükséges rossz” elmélete, először is Bene Ferencz közegészségügyi tankönyvében:

"... kéjnőket sem magánházakban, sem nyilvánosházakban nem szabad megtűrni; amíg azonban a városok berendezkedése oly tökéletlen, hogy a polgárok nagy száma nőtlenségre kényszeríttetik, a törvénytelen közösüléseket semmiféle törvények nem tudják megakadályozni, mert ellenkeznék az emberi természettel; hogy mégis a férjes asszonyok boldogsága meg ne zavartassék, a kéjnőket mint szükséges rossznak kell tekinteni. Különösen szükséges pedig a prostitutio a nagyobb városokban, a hol a nőtlen fiatal emberek száma (katonaság, tanuló ifjuság stb.) sokkal nagyobb."


A Népszava egy cikkében erkölcsi szempontból ítéli meg ugyanezt a kérdést:

"Ha azt akarja a mai kor embere, hogy ő jó legyen, akkor előbb mást rosszá tesz és ennek árán lesz maga jóvá. Ha azt akarja a mai társadalom, hogy erényes női legyenek, előbb tönkretesz nőket, hogy ezek árán lehessen erényes is a társadalomban".


Azért nehogy azt higgyük, hogy itt a szegény, kiszolgáltatott, a társadalom és az „erényes” nők oltárán feláldozott prostituáltakról esik szó! Hiszen "prostitutio csak addig nem létezett, a míg a nő tudatára nem jött annak, hogy azért, a miért ő magát a férfinak átengedi, valamely ellenszolgálatot követelhet.”


Vagyis valamit valamiért – ősrégi elv, modern felfogásban. S micsoda következmények! "És ti, fiatal barátim, kik a szülői gyámság alól kiszabadulván Pestre jöttök, hogy a tudomány vagy élet' pályáján tapasztalásokat gyűjtsetek - vajmi gyakran visz az első fővárosbani lépéstek egyenesen egy iszonyú jövendő elébe! Pezsgő véretek, a fiatalság forró indulata és gondatlansága ollyan helyekre vezet benneteket, hol a természet legszentebb ösztönét aljas kéjhölgyek karjaiban elégítitek ki. Szerencsétlenek! nem csak pénzeteket, hanem egész jövőtöket adjátok oda." 


De nemcsak a férfiak, az erényes nők is veszélyben vannak: "Sok reményteljes leány, sugározva a boldogságtól, egészségtől és szépségtől, miután férjhez ment, igen hamar azt tapasztalja, hogy öröme gyászra fordult, egészsége betegséggé vált, s lehet, hogy még szépsége is meg van csufitva annak sorvasztó mérge által. Sok anya keservesen siratja ép ugy saját mint gyermeke constitutiojának megrontatását, kikre nézve az a méreg - mint oly számtalan esetben - végzetessé válik... Így a társadalmi betegség... igen gyakran megöli magát a szerelmet is."


Vagyis a történet a szexualitás – prostitúció – betegség – társadalmi romlás gondolatsor logikájára épül és ezzel egy új kulturális kontextusba helyezi a nemek kapcsolatát. Hogy ez  javít vagy ront a helyzeten, annak eldöntésére lesz egy bő évszázadunk. 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Elgyengült férfierő Férfiak! Férfiaknak ingyen Pikáns képek uraknak Óvó különlegességek Különleges könyvek
Cikk-ajánló
Az osztrák válogatottak győzelme Az osztrák válogatottak győzelme
A rossz előérzet nem tagadta meg magát. Amit a „N.Sp.”...
Birkózás - Budapest bajnokságai Birkózás - Budapest bajnokságai
A szombat este lefolyt előmérkőzések után vasárnap este zsúfolt...
Így halt meg Koltay László a magyar Gestapo kopója
Déli egy órakor megjelent a törvényszék épületében Bogár János...
Zichy Nándor gróf a népiskolai javaslatról Zichy Nándor gróf a népiskolai javaslatról
A néppárt vezére, Zichy Nándor gróf elégedetlenségére valló czikket...
A papirpénz mosása A papirpénz mosása
A modern higienikusok és bakteriumismerök a papirospénzt tartják a...
MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd Georgeot MacDonald jazzdobosnak nevezte egy merész igérete miatt Lloyd...
Rövid szünidőre ment szét húsvét előtt az alsóház, de a...
Holdkráter a Földön Holdkráter a Földön
Ámbár a holdkráterek nevüket a földi vulkanikus kráterektől kapták,...
Véres cigányháboru Pestujhelyen Véres cigányháboru Pestujhelyen
Pestujhelyen a Vadász- utca 8. számu házban, ahol javarészt cigányok...
Veszélyes ön-kísérletek a gyógyítás érdekében Veszélyes ön-kísérletek a gyógyítás érdekében
Az orvosi hivatás minden körülmények közt hősiességet kíván, mert...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98