Dtum
Login with Facebookk
1901 | Március

Népszaporodásunk kérdése a XX. század küszöbén

Irta s a magyar tud. akadémiában felolvasta Ráth Zoltán. A szerző munkájában az eddig rendelkezésre álló adatok alapján hazánk népesedési mozgalmait vizsgálja s erről sok érdekes dolgot elmond. Bizonyítja többek közt, hogy Magyarország népessége a lefolyt XIX. században körülbelől megkétszereződött. Ez az eredmény fényesnek tünik ugyan fel s a latin fajok viszonyaihoz mérve csakugyan nagyon kedvező is, de ha a szlávság bizonytalan szaporodási adatait nem nézzük is, jóval elmaradtunk a germán népek mögött. Anglia ugyanis a mondott idő alatt bőven megháromszorozta népességét s Németország gyarapodása is ilyen arányú. Ugyanezt mondhatjuk Svéd-Norvég országról, Dániáról, valamint a vegyes lakosságú Belgiumról. A tartalmas füzet ára 90 fillér.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Magyarország népességének alakulása
Kántor Judit

Az említett füzet nagyon optimistán szemléli Magyarország népességének alakulását s erre akkor minden oka meg is volt. Mi is adott okot a bizakodásra?


A honfoglaló magyarok pontos számát nem ismerjük, a becslések szerint 4-500 ezren lehettek és a honfoglalást követő két évszázadban körülbelül további kétszázezer ember olvadt be a magyarságba.


A 12. század végére az itt élők száma elérhette az 1,8-2,2 milliót, ami a besenyők és uzok betelepítésének és a természetes szaporodásnak együttes eredője volt. A gyors fejlődés azonban a 13. századtól megakadt. Az első és a második tatárjárás, az ezt követő járványok és éhínség hatására bekövetkezett az „első demográfiai katasztrófa”.


Ezt követően ismét a gyors fejlődés időszaka következett, a népesség száma a 16. század elejére körülbelül 3,5-4 millióra növekedett.


A török hódoltság ismét visszavetette a fejlődést, a népesség a 16. század végére 3 millióra csökkent s ezen belül is a magyar anyanyelvűek aránya a korábbi 80%-ról 35-40%-ra esett vissza. A demográfiában ezt tartják számon „második népesedési katasztrófaként”.


Az 1700-as évek végéig csak becsült adatokra támaszkodhatunk, ekkortól viszont már –legalább részleges – népszámlálási adatok is rendelkezésünkre állnak. Igaz, hogy ezek az ún. határőrvidék polgári lakosságát és a tényleges katonai szolgálatot teljesítőket nem tartalmazzák, mégis hozzávetőlegesen pontosak.

 

Az 1700-as évek végére kialakult vagy fennmaradt településeken (10 939 község, falu és 492 város) összesen 1 327 606 ház volt. A népesség döntő többsége ekkor még 500 főt meg nem haladó falvakban, községekben élt. A mai főváros lakosságának száma sem érte még el a hatvanezer főt, Pécs tizenegyezer lakosú kisváros volt. A községek és a városok között sem volt még olyan határozott különbség, mint amilyen majd a 19. század végére kialakul, de a községekhez viszonyítva már ekkor is egy városi háztartásra legalább egy fővel kevesebb lakos jutott.


Az akkori népesség 1960-as évek-beli államjogi határok szerinti megoszlásából látszik, hogy az 1700-as évek végén 5 843 885 fő, azaz az összlakosság 68,5 százaléka nem a mai magyar területnek volt a lakója. Mindezzel együtt a magyar népesség kárpát-medencei történelme arról tanúskodik, hogy a népesség reprodukciója a népesség számának folyamatos növekedésével járt együtt.


A 19. században, az ipari termelésre történő áttéréssel és a polgárosodással megkezdődött az ún. „első demográfiai átmenet”, ami Magyarországon később és az Európaitól eltérő módon ment végbe. Amíg ugyanis a termékenység csökkenésének kezdete nagyjából egybeesett a nyugat-európaival, addig a halálozási szint nálunk továbbra is magas maradt s egyértelművé vált a népesség elöregedésének folyamata.


Ennek ellenére az 1787-et követő hat évtizedben legalább 3,6- 4,8 millió fővel növekedett az ország lakossága, vagyis 39-50%-os emelkedés következett be s nagyon fontos, hogy ez nem a betelepüléseknek, hanem a természetes szaporodásnak volt köszönhető. Ha belegondolunk, hogy közben szinte folyamatosan járványok is tizedelték a lakosságot, a növekedés valóban igen biztató!
1900-ban az ország lakosságának száma 16 838 255 főre növekedett.

 

Ez a változás szoros összefüggésben állt a polgárosodással, az egészségügyi viszonyok javulásával. A 19. századot is meghatározó tendenciával szemben, amikor a demográfiai folyamatokat a nagyarányú termékenység és a magas halálozási arány együttesen jellemezte, az 1880-at követő évtizedekben a halálozások aránya jóval gyorsabban csökkent, mint a születéseké.


Az 1869 és 1900 közötti népességszám növekedésével kapcsolatban összességében tehát megállapíthatjuk, hogy azok a várakozások, amelyek a 20. század kezdetén a megelőző négy évtized eredményeire alapozva a hazai népességfejlődés további pozitív kibontakozásáról szóltak, nem voltak túlzóak. 

 

 

 


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Magyarország népességének megoszlása Magyarország népességének megoszlása
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98