Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Pálmay Ilka, mint Pillangó kisasszony

Gróf Kinskyné Pálmay Ilka asszony haza jött, hogy művészetével ismét gyönyörködtesse a magyar közönséget. Kedves vendég itthon, a mire elég bizonyság, hogy minden este megtelik a Vigszinház nézőtere, valahányszor Pálmay Ilka játszik s a közönség nem fárad bele a tapsolásba.

 

Valahányszor Pálmay Ilka magyar szinpadon lép föl, az mindig eseményszámba megy, de különösen érdekes mostani vendégszereplése, mikor az operett-szinpadok divája egy kis japán drámában mutatja be művészetét, a melynek „Pillangó kisasszony” a hőse.

 

A naiv Pillangó kisasszony szereti a csapodár Pinkerton hajóshadnagyot s megöli magát, mikor megtudja, hogy hajóstiszt messze hazájában, Amerikában mást vett feleségül. Ez Belasco darabjának a meséje. Egyszerű sablonos romantikus történet, de mennyi színt, mennyi életet önt ebbe az egyszerű történetbe Pálmay Ilka!

 

Mikor elbeszéli a szinpadról a Pillangó kisasszony megható történetét, akkor lehetetlen kétkedni abban, hogy szerencsétlen; a közönség vele érez szerencsétlenségében és mikor végül megöli magát, megértjük, hogy a halálnál egyebet nem is választhatott.

 

Pedig oly egyszerű eszközökkel éri el a legnagyobb sikert. Megveszteget a kedvességével, a természetességével, finomságaival. Egy kis japán poézist varázsolt a szinpadra és elhiteti velünk, hogy Belasco darabja való igaz történet.


A napokban fölkerestem a művésznőt, hogy megkérdezzem tőle, mint volt megelégedve a sikerrel. - Tudja, - mondta a művésznő – az első padsorban két katonatiszt ült. Bizonyára azért jöttek, hogy viszontlássák bennem az operettprimadonnát. Megfigyeltem őket: a nagy jelenetem alatt mind a kettő könnyezett. És ezek a könnyek engem megnyugatnak, mert azt látom belőlök, hogy nem játszhattam rosszul. És igaza van Pálmay Ilkának. Semmi sem bizonyíthatná jobban, hogy drámában is mily művésznő Pálmay Ilka, mint ezek a könnyek.


Később mosolyogva mondta el, hogy Ditrói Mór, a Vígszinház igazgatója annyira meg volt elégedve vele, hogy szerződtetni akarta a Vígszinházhoz – drámai szerepkörre. - És elfogadta? – kérdeztem. - Ó nem. Nagyon megtisztelve éreztem ugyan magam, de nem fogadtam el.

 

Pedig hát csak a dráma az igazi művészet. Az operett és a vaudeville csak olcsó sikerrel kecsegtet, de a dráma az komoly dolog. Nem nyugszom addig, mig meg nem próbálkozom a „Kaméliás hölgy” szerepével. Azután arról beszélt, hogy a japán szindarabokat mennyire divatossá tette Sada Jakko az öreg Európában.

 

Sada Jakko, az első és egyetlen nevezetesebb szinésznője a Mikádó országának, mert Japánban rendesen a női szerepeket is férfiak játszák. A kik látták, elragadtatással beszélnek a művészetről. Egy eredeti japán darabban, „A gésa és a lovag” czíműben játsza a gésát, mindig nagy hatással. Pálmay Ilka tanúlt tőle néhány japán tánczot. A Pillangó kisasszony ruháit is Sada Jakko kosztümjei mintájára csináltatta. Sada Jakko különben, úgy mondják, hozzánk is ellátogat a tavasszal.

 

  Pásztor Mihály

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
810_15.karikatura_palmay_ilkarol 811_16.palmay_ilka 812_17.szep_helena 813_18.rip_van_winkle_(vidorral)
Cikk-ajánló
Keresztcsuklós lánczok Keresztcsuklós lánczok
A csuklós lánczok, melyek erőátvitelre szolgálnak, sok esetben...
A forradalmi kormányzótanács A forradalmi kormányzótanács
Az entente döntése meghozta Magyarország számára a...
A vámtarifa újra szerepel az országgyűlésen A vámtarifa újra szerepel az országgyűlésen
A képviselőház tiz napi szünet után május 22-ike óta tart ismét...
Történelmi napok
Nincs se szünet, se megállás az események fejlődésében. Órák...
A lórumjáték A lórumjáték
Fel kell jegyezni a kártyatörténelem lapjaira, hogy az édes, drága...
A sérült *Ariadne* A sérült *Ariadne*
Bizonyára emlékezetben van még a magyar *Buda* gőzös szomorú sorsa,...
A tervgazdálkodási kerettörvény nem jelenti a termelés szabadságának korlátozását A tervgazdálkodási kerettörvény nem jelenti a termelés szabadságának...
Rég került a magyar törvényhozás elé olyan nagyfontosságú javaslat,...
Villámos kézilámpák Villámos kézilámpák
Ujabban Amerikából sűrűn jönnek a kereskedésbe kézi használatra való...
Ahetedik menyország
"A hetedik menyország" szokatlanul magas értéket jelent az amerikai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98