Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Pálmay Ilka, mint Pillangó kisasszony

Gróf Kinskyné Pálmay Ilka asszony haza jött, hogy művészetével ismét gyönyörködtesse a magyar közönséget. Kedves vendég itthon, a mire elég bizonyság, hogy minden este megtelik a Vigszinház nézőtere, valahányszor Pálmay Ilka játszik s a közönség nem fárad bele a tapsolásba.

 

Valahányszor Pálmay Ilka magyar szinpadon lép föl, az mindig eseményszámba megy, de különösen érdekes mostani vendégszereplése, mikor az operett-szinpadok divája egy kis japán drámában mutatja be művészetét, a melynek „Pillangó kisasszony” a hőse.

 

A naiv Pillangó kisasszony szereti a csapodár Pinkerton hajóshadnagyot s megöli magát, mikor megtudja, hogy hajóstiszt messze hazájában, Amerikában mást vett feleségül. Ez Belasco darabjának a meséje. Egyszerű sablonos romantikus történet, de mennyi színt, mennyi életet önt ebbe az egyszerű történetbe Pálmay Ilka!

 

Mikor elbeszéli a szinpadról a Pillangó kisasszony megható történetét, akkor lehetetlen kétkedni abban, hogy szerencsétlen; a közönség vele érez szerencsétlenségében és mikor végül megöli magát, megértjük, hogy a halálnál egyebet nem is választhatott.

 

Pedig oly egyszerű eszközökkel éri el a legnagyobb sikert. Megveszteget a kedvességével, a természetességével, finomságaival. Egy kis japán poézist varázsolt a szinpadra és elhiteti velünk, hogy Belasco darabja való igaz történet.


A napokban fölkerestem a művésznőt, hogy megkérdezzem tőle, mint volt megelégedve a sikerrel. - Tudja, - mondta a művésznő – az első padsorban két katonatiszt ült. Bizonyára azért jöttek, hogy viszontlássák bennem az operettprimadonnát. Megfigyeltem őket: a nagy jelenetem alatt mind a kettő könnyezett. És ezek a könnyek engem megnyugatnak, mert azt látom belőlök, hogy nem játszhattam rosszul. És igaza van Pálmay Ilkának. Semmi sem bizonyíthatná jobban, hogy drámában is mily művésznő Pálmay Ilka, mint ezek a könnyek.


Később mosolyogva mondta el, hogy Ditrói Mór, a Vígszinház igazgatója annyira meg volt elégedve vele, hogy szerződtetni akarta a Vígszinházhoz – drámai szerepkörre. - És elfogadta? – kérdeztem. - Ó nem. Nagyon megtisztelve éreztem ugyan magam, de nem fogadtam el.

 

Pedig hát csak a dráma az igazi művészet. Az operett és a vaudeville csak olcsó sikerrel kecsegtet, de a dráma az komoly dolog. Nem nyugszom addig, mig meg nem próbálkozom a „Kaméliás hölgy” szerepével. Azután arról beszélt, hogy a japán szindarabokat mennyire divatossá tette Sada Jakko az öreg Európában.

 

Sada Jakko, az első és egyetlen nevezetesebb szinésznője a Mikádó országának, mert Japánban rendesen a női szerepeket is férfiak játszák. A kik látták, elragadtatással beszélnek a művészetről. Egy eredeti japán darabban, „A gésa és a lovag” czíműben játsza a gésát, mindig nagy hatással. Pálmay Ilka tanúlt tőle néhány japán tánczot. A Pillangó kisasszony ruháit is Sada Jakko kosztümjei mintájára csináltatta. Sada Jakko különben, úgy mondják, hozzánk is ellátogat a tavasszal.

 

  Pásztor Mihály

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
810_15.karikatura_palmay_ilkarol 811_16.palmay_ilka 812_17.szep_helena 813_18.rip_van_winkle_(vidorral)
Cikk-ajánló
A Fény-utczai rablógyilkosság A Fény-utczai rablógyilkosság
A mult hónapban 24-én Budán a Gazn-gyári telepen, a Fény-utcza 7....
Épitészek, mint kőmivesmunkások Épitészek, mint kőmivesmunkások
Ismeretes, hogy az építőmunkások sztrájkja megakasztotta a fővárosban...
Ulain lázadási bűnpörét ma tárgyalja a tábla Ulain lázadási bűnpörét ma tárgyalja a tábla
A királyi ügyészség Ulain Ferenc nemzetgyűlési képviselő, Szemere...
A csáktornyai tanítóképezde jubileuma A csáktornyai tanítóképezde jubileuma
Boldog emlékezetű Trefort Ágoston 1879. julius 9-én állította fel a...
Apponyi támadása Tisza ellen Apponyi támadása Tisza ellen
Magas szinvonalra emelkedett a vita október 15-diki ülésben, midőn...
Tisza felszólítása az obstruáló képviselőkhöz
A márczius 3-iki ülésnek nevezetes eseménye gróf Tisza István...
Örjöngő angol nők Örjöngő angol nők
Nem múlik el nap, hogy Anglia szoknyába bújt veszedelmes őrültjei a...
Vasárnap délelőtt elrepült Budapestről Schuschnigg, Ciano és Göring Vasárnap délelőtt elrepült Budapestről Schuschnigg, Ciano és...
Vasárnap délelőtt törzstiszti küldöttség, díszszázad és katona...
Földrengést jelző készülék Földrengést jelző készülék
Földalatti kamarában, mozdulatlanúl, szilárd alapra téve, áll a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98