Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

A bowling története

Egy játék kialakulásának történetét mindig nehéz nyomon követni. Így van ez a bowling esetében is. Kutatók szerint i.e. 3200-ben már bowlingoztak az ókori egyiptomiak. Régészeti ásatások alkalmával a mai golyókhoz és bábukhoz hasonló eszközöket találtak a piramisok belsejében. A játék innen terjedt el Babilóniába, majd Észak-Itáliába Julius Cesar uralkodása idején.


Az első újkori feljegyzés a játékról egy kb. 800 éves Londonról szóló könyvben található. Eszerint a bowling-ot csak nemesek játszották és 1445-ben már fedett bowling pálya állt rendelkezésükre.


A németek szerint a bowling náluk alakult ki, i. sz. 300-ban. De nem volt szórakozás! A korai keresztények megtisztulási szertartásának képezte szerves részét.


Amerikába az első holland telepesek vitték magukkal a játékot. Ebben a változatban kilenc bábut állítottak fel gyémánt-alakzatban. A cél azonban a mai játékkal ellentétben nem az összes, csak a középső bábu ledöntése volt. Később változtattak ezen. A bábuk számát tízre emelték és háromszög alakban állították fel ezeket.


Az 1800-as évek második felében a bowlingról már, mint kialakult sportágról beszélünk. Szükségessé vált szabályainak lefektetése, és a pálya-, bábu- és golyóméretek egységesítése.

 

1875-ben az Egyesült Államokban megalakult a Nemzeti Bowling Szövetség. 1895. szeptember 8-án létre jött az Amerikai Bowling Kongresszus (ABC). Az ABC 1901-ben megrendezte Chicagóban az első nemzeti bowling tornát. A sportesemény és általa a sportág óriási sikert aratott.


1958-ben Eddie Elias a világ 17 legjobb bowling játékosával megalapította a Profi Bowlingozók Szervezetét (PBA). Ehhez az „akciójához” kapcsolódóan még egy dolgot tett a bowling népszerűsítéséért. A nemzeti televízióállomással megegyezve belopta a játékot az amerikai családok életébe.


A sportág folyamatosan fejlődött. Legnagyobb technikai újítás az volt, amikor 1950-ben a régi félautomata ill. manuális gépekről átálltak az automata bábuállításra. Amerikában a bowling a legkedveltebb időtöltéssé vált. A játék történetében fontos forduló pontot jelentett az 1980-as évek közepére kifejlesztett automata számoló ill. az ütköző bowling. Ez a találmány nem engedte a golyót a csatornába gurulni, így a gyerekek és a kezdők és élvezhették a játékot.


Magyarországon a bowling 1989-ben jelent meg. Ekkor épült az első hazai pálya is. 1996 decemberében megalakult Magyar Bowling Szövetség (MABOSZ), ami a hazai és nemzetközi versenyeket koordinálja.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Forradalom Haiti szigetén Forradalom Haiti szigetén
Haiti szigetén, a szerecsen republikánusok hazájában gyakoriak a...
Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség számára Egy millió pengőért bort vásárol a kormány a hadsereg és a csendörség...
A tokaji szüreti hét október hó 16-án, vasárnap kezdődött meg nagy...
Rövidek Rövidek
Norris szenátor a flottaépítési javaslat tárgyalása során a...
Rövidek Rövidek
Borisz bolgár király és felesége vasárnap délután Londonba érkezett,...
Az USA közvetítési kísérlete Az USA közvetítési kísérlete
Az Egyesült Államok már 1904 őszén megpróbált közvetíteni a...
Megállapodások a biztositási piacon Megállapodások a biztositási piacon
Mikor hirt adtunk arról, hogy az osztrák életbiztositók julius 8-ra...
 A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására A benzoesavas nátrium használata gyümölcsízek konzerválására
A gyümölcsízek csípős ízét a benzoesavas nátrium alkalmazására csakis...
A félhosszu haj legyőzte a bubifrizurát A félhosszu haj legyőzte a bubifrizurát
Szegény bubi, baby, eton: a budapesti női fodrászok esküdtszéke...
Spanyolok és magyarok Spanyolok és magyarok
A spanyol királyi pár látogatása ritka esemény, mert hétszáz esztendő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98