Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

A Photo-Club kiállitásáról

A Photo-Club-nak február 16-án Wlassics Gyula miniszter által ünnepélyesen megnyitott kiállításának eszméjét a turini nemzetközi szép- és iparművészeti kiállítás rendezőségének átirata adta, melyben a magyar amateuröket a turini kiállításon való részvételre meghivta.

 

Az idő rövidsége mellett is a művészet iránti lelkesedés, a rendezőség fáradhatatlan ügybuzgalma és áldozatkészsége oly kiállítást eredményezett, mely a külföldi ily kiállításokkal egyenlően magas szinvonalon áll. Láthatunk itt a képzőművészeti tárlatokhoz hasonlóan, tájképet, „portrait”-t, „genre”-t, „hangulatot”, „csöndéletet”, „tanulmányokat”, stb.

 

A különféle irányzatok is képviselve vannak, így az ósdiak, s a secessio és impressionarista irány is. És mindezt a különféle fotografiai eljárásoknak megfelelően különféle kivitelben u. m. platina, pigment, chlor-, chlorbrom-, bromezüst másolatokat és bromezüst nagyításokat, továbbá u. n. gumminyomatokat és a legújab vivmányt, a közvetlen színes fényképeket (szines diapositiv) is láthatjuk. Szóval képviselve vannak az összes műfajok minden kivitelben.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A *Photoclub* februári kiállításához
Kántor Judit

A fotóművészet jellegében és karakterében egészen más utakon jutott el a művészi képigény szintjére, mint a képzőművészet. Amíg képzőművészeink iskolák, akadémiák növendékei voltak, megszerezvén a szakmai alapokat és szemléletet, addig a fotóművészet bejáratlan törekvések széles skáláját mutatta be, igen változatos szemlélettel.


A fejlődés alapját a rendkívül népes amatőr bázis adta. A művészeti demokrácia jó példája, hogy amatőr fotográfusok is kapnak külföldi kiállítási lehetőséget. Erről számol be azon híradás, amely a torinói nemzetközi kiállításra invitálja a magyar fotósok legjavát.


A széles technikai lehetőségek biztosítják a magyar fotográfia fejlődésének sok-sok új útját.
Már a századelő kiállításain is megjelennek olyan törekvések, melyek a fotótechnika és művészet későbbi arculatát is befolyásolják.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Szélmalom Harlemben - Kép a fényképkiállitásból
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98