Dtum
Login with Facebookk
1902 | Augusztus

Mi újság?

Újság 145 percz alatt


Az ebenthali papírgyárban reggel hét óra 37 perczkor három élőfát kivágtak s kilencz óra 34 perckor a fából készűlt papiros már a nyomdába kerűlt, honnan tíz órakor a kinyomtatott hírlap első példányát kiadták. Igy tehát az élő fából 145 percz alatt újság lett. 

 

A halál órája


Az elterjdt hittel szemben, hogy a legtöbb haláleset hajnalban következik be, egy franczia orvos mintegy 25,000 eset alapján azt találta, hogy még több fordul elő délután 2-3- óra között.

 

A mesterséges rubin


A mesterséges rubin gyártását már 1837-ben feltalálta a franczia Gaudin s azóta ezt a találmányt nagyon tökéletesítették, úgy hogy a gyárrtott rubin keménysége, fénye és szine sokszor szebb, mint a valódi rubiné. Mind a mellett nagyon könnyü a két féle drágakövet megkülönböztetni egymástól, mivel a természetes rubinban nagyitó üveggel mindenkor apró tárgyakat lehet látni, míg a mesterségesből, mely főként chrommal telített agyag elégetése által készűl, legfeljebb léghólyagok fordúlnak elő.Baj volna, ha ez a különbség is megszűnne, az ékszerárúsokra nézve, mivel a nagy rubinok értéke az összes drágakövek között a legnagyobb, ötször, sőt, tízszer annyi, mint a hasonló nagyságú gyémántoké.

 

Csalánból függöny Khinában


A khinaiak a közönséges csalánból sátraknak és függönynek való szövetet készitenek, mely a bőrnél erősebb s e mellett nagyon olcsó.

 

Csonttörés és vérmérgezés a rézhegytől


Az angol hadsereg egészségügyi osztályának jelentése szerint a boerok töltényei kivétel nélkül rézhegygyel vannak ellátva. Az ilyen lövegek által okozott sebesüléseknél – leginkább csonttöréseknél – a rézhegynek vegyi hatása legtöbb esetben vérmérgezést okoz.

 

Gépzenekar


Müller Bruce chicagói orvos az ismert automata-zenészek mintájára egész zenekart készített tizenegy életnagyságú alakkal s a megfelelő hangszerekkel. Az alakok belsejében levő gépek nemcsak a zenét adják elő, de minden egyes alakot megfelelő mozgásba hoznak, úgy hogy egyszerre látjuk és halljuk működésüket, mintha élnének. Összesen mintegy 3000 automata hangszer van a gépekben 60 négyzetczentimétertől egy fél négyzetméter nagyságig s legalább 6000 billentyű. A zenekarnak a játszó alakokon kívül van egy női karmester alakja is. A rendkívüli szorgalommal és ügyességgel készűlt zenekar Chicagóban nagy feltűnést keltett és Európába is el akarják hozni hangversenyek rendezésére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98